Uusimmat

Mydoom on historian kalleimmaksi tullut tietokonevirus – edelleen myös kaikista nopeimmin levinnyt

27.12.2020 11:05 Muropaketin toimitus

Vuonna 2004 tietokonemaailmaa järisytti runsaasti haittaa aiheuttanut tietokonevirus Mydoom. Se tunnettiin myös nimillä W32.MyDoom@mm, Novarg, Mimail.R ja Shimgapi.

Windows-koneita saastuttaneesta Mydoomista tehtiin havainto ensimmäisen kerran tammikuussa vuonna 2004. Siitä tuli nopein sähköpostin kautta levinnyt matotyyppinen virus, ja se pitää ennätystä hallussaan vielä nykyäänkin.

Tiettävästi Mydoomin takana olivat spammaajat, jotka halusivat lähettää entistä enemmän roskapostia saastuneiden koneiden kautta. Matoa levittävässä sähköpostissa luki teksti ”andy; teen vain työtäni, ei mitään henkilökohtaista, anteeksi”. Tämän uskotaan viittaavan siihen, että ilmeisesti Mimail-nimiseen matoon perustuvan Mydoomin luoja oli palkattu tilaustyönä tekemään se. Tekijäksi arveltiin ohjelmoijaa Venäjältä, mutta varmuutta tästä ei ole.

Aluksi tekijän kuviteltiin olevan SCO Groupin vihaaja, koska suuri osa saastuneista koneista otti kohteekseen SCO:n osoitteet. SCO arveli syynä olevan heidän oikeusjuttunsa ja kommenttinsa Linuxia kohtaan. Tietoturva-asiantuntijoiden mukaan SCO ei kuitenkaan ollut viruksen kohteena.

Mydoom on kaikkien aikojen nopeiten levinnyt, mutta myös eniten taloudellisia vahinkoja aiheuttanut virus. Vahinkoja kertyi noin 31 miljardin euron arvosta.