Uusimmat

NASA kutsui pelaajat koralliriuttojen pelastustalkoisiin – osallistua voi lataamalla ilmaisen pelin

18.04.2020 18:36 Muropaketin toimitus

Yksi ilmastonmuutoksen tuhoisista vaikutuksissa on koralliriuttojen vahingoittuminen. Onneksi sellaisia projekteja on meneillään, jotka tähtäävät niiden pelastamiseen. Tutkijat tarvitsevat siihen kuitenkin apua, jota voi tarjota pelaamalla.

Nasa on useiden vuosien ajan kehittänyt järjestelmää, jolla koralliriutat voidaan kuvata ilmasta käsin. Kuvia on jo paljon, mutta korallit on tunnistettava ja luokiteltava ennen niiden tutkimuskäyttöä. Tukea tieteilijöille on luvassa jopa hieman yllättävältä taholta – pelaajilta.

Tunnistusta ja luokittelua varten on kehitetty peli nimeltään NeMO-Net. Se kerää pelaajien tunnistamista koralleista dataa, joka välitetään eteenpäin Nasan NeMO-Net-neuroverkolle. Sitten neuroverkko hyödyntää Nasan Pleiades-supertietokonetta koralliriuttojen terveyden luokitteluun ja arviointiin. Tavoitteena on niin ikään luoda maailmanlaajuinen korallikartta.

Pelin kerrotaan olevan sopiva niin lapsille kuin aikuisillekin. Se on tällä hetkellä saatavilla vain iOS- ja macOS -käyttöjärjestelmille, ja sen voi ladata App Storesta.