Uusimmat

Näytön korkeasta virkistystaajuudesta on oikeasti useita hyötyjä – muutama etu voi yllättää

Kuva: @ Pixabay

30.12.2023 10:45 Muropaketin toimitus

Onko korkea virkistystaajuus vain ”hifistelyä”? Vai onko sellaisesta oikeasti hyötyä?

Nykyisin kaupoista saa huippunopean virkistystaajuuden näyttöjä. Yksi esimerkki on BenQ:n tuleva 540 hertsin pelinäyttö. Mutta mitä hyötyä sellaisesta on?

TechSpot käsitteli virkistystaajuuden mystiikkaa artikkelissaan. He päätyivät toteamaan, että korkeimmista virkistystaajuuksista voi olla enemmän hyötyä kuin arvaisikaan.

Jossain vaiheessa yleinen uskomus oli, että 60 ruudun päivitysnopeus on riittävä pelaamiseen. Myöhemmin on ymmärretty, että korkeampi ruudunpäivitys ja virkistystaajuus näyttää sulavammalta, eivätkä ne ole vain näyttövalmistajien hypeä.

Sulavamman kokemuksen lisäksi korkeassa virkistystaajuudessa on etu, jota ei ehkä heti tulisi ajatelleeksi. Nopea virkistystaajuus näyttää pelimaailmassa liikuttaessa, ainakin moderneissa näytöissä, vähemmän suttuiselta kuin hitaammat virkistystaajuudet. Oman näyttönsä suttuisuutta liikkeessä voi tutkia esimerkiksi Blur Bustersin UFO-testissä.

Kuva: @ YouTube / Monitors Unboxed

Pelimenestykseen vakavammin suhtautuvia kiinnostaa myös vasteaika, joka on pienempi nopean virkistystaajuuden näytössä. Tämä johtuu siitä, että esimerkiksi 60 hertsin paneeli päivittää itsensä 16,7 kertaa millisekunnissa, kun 120 hertsin paneeli päivittää 8,3 millisekunnin välein, ja tämä vaikuttaa myös käyttökokemukseen oheislaitteilla.

Esimerkiksi päivitysnopeudella 1000 hertsiä toimiva hiiri välittää liikkeen noin puolet nopeammin 120 hertsin näytöllä kuin 60 hertsin näytöllä. Käyttäjä havaitsee edun lyhyempänä vasteaikana ja parempana responsiivisuutena. Mitä pienempi vasteaika on, sitä todennäköisempi on mahdollisuus menestyä nopeita reaktioita vaativissa peleissä.

Vielä viimeisenä tärkeänä etuna, korkeammat virkistystaajuudet rasittavat vähemmän silmiä. 120 hertsiä riittää ainakin toimistokäytössä siihen, että silmät kiittävät. Alla video virkistystaajuuksien saloista.