Uusimmat

NVIDIA syyttää Inteliä epäreilusta hinnoittelusta

19.05.2009 13:33 Sampsa Kurri

NVIDIAn toimitusjohtaja Jen-Hsun Huang syyttää Intelin prosessoreiden hinnoittelua epäreiluksi, mutta toteaa samaan hengenvetoon ettei NVIDIA aio tällä hetkellä viedä asiaa eteenpäin johtavan markkina-aseman väärinkäytöstä. Ongelmana on NVIDIAn pienikokoinen ja vähävirtainen Ion-alusta, joka käyttää Intelin Atom-prosessoria. Huangin mukaan Intel myy Atom-prosessoria yksistään 45 dollarilla, mutta prosessorin sekä Intelin piirisarjan yhdistelmää 25 dollarilla.

NVIDIAn Ion-alusta on suunnattu esimerkiksi pieniin nettipäätteisiin sekä olohuoneisiin pyörittämään HD-tasoista videota. Kyseessä on Pico-ITX-standardin mukainen emolevy (10 cm x 7,2 cm), johon on integroitu Intelin vähävirtainen Atom-prosessori ja yhteen piiriin pakattu grafiikkaominaisuudet sisältävä GeForce 9400M -piirisarja. NVIDIAn oman referenssiemolevyn ominaisuuksiin kuuluu SATA-, USB 2.0-, HDMI-, kaksilinkkinen DVI- ja gigabitin verkkoliitin. Lisäksi emolevyn takapuolella on yksi DDR3 SO-DIMM -muistipaikka.

Intel on vastannut Huangin syytöksiin toteamalla, että he kilpailevat reilusti, eivätkä pakota tietokonevalmistajia tai asiakkaita ostamaan Atom-prosessoria yhdessä piirisarjan kanssa. ”Atom-prosessorin voi ostaa yksin tai piirisarjan kanssa ja luonnollisesti piirisarjan kanssa hinnoittelu on parempi”, toteaa Intelin tiedottaja Bill Calder.

EU:n komissio totesi Intelin viime viikolla syylliseksi johtavan markkina-aseman väärinkäytöstä Euroopassa ja langetti sille 1,06 miljardin euron sakon.

Reuters, Nvidia accuses Intel of unfair pricing