Uusimmat

Nvidiaa syytetään asiakkaiden painostamisesta ja kartellista

Kuva: Nvidia

02.03.2024 20:20 Muropaketin toimitus

Väitteistä saattaa kehkeytyä ongelma Nvidialle.

Nvidian kilpailija, tekoälypiirejä kehittävä Croq väitti Nvidian viivästyttävän tekoälykiihdyttimien toimituksia sellaisille yrityksille, jotka edes harkitsevat muiden valmistajien kuin Nvidian tekoälytuotteita. Croqin mukaan asiakkaat ovat jopa peloissaan Nvidian vastatoimien vuoksi, ja piilottelevat tapaamisia Croqin kaltaisten toimijoiden kanssa.

Samaan kuoroon liittyi nyt AMD:n entinen varatoimitusjohtaja. Scott Herkelman kutsui Nvidiaa peräti ”kiihdytinkartelliksi”, ja hänen mukaansa Nvidian kaltaista painostustoimintaa tapahtuu enemmän kuin odottaisi.

– He eivät vain toimita sen jälkeen, kun asiakas on tilannut. He ovat kiihdytinkartelli, ja he hallitsevat kaikkea tarjontaa, Herkelman väitti.

Herkelmanin mukaan mitään vaatimuksia ei ole kirjoitettu mustaa valkoiselle. Nvidialla oli aiemmin GeForce Partner Program -niminen sopimus, jossa oli tiukkoja rajoitteita, mutta niistä luovuttiin kritiikin vuoksi. Käytännöt kuitenkin väitetysti ovat tosiasiassa edelleen voimassa.

Nvidia nauttii tällä hetkellä ylivoimaista etumatkaa tekoälykiihdyttimien markkinoilla, sillä se hallitsee arviolta 80 prosenttia koko markkinasta. TechPowerUp uskoo Nvidian joutuvan painostetuksi Croqin ja Herkelmanin väitteiden vuoksi, ja kenties käymään läpi toimintatapojaan julkisuudessa.