Uusimmat

Onko sinulla uusi auto? Se on sitten todellinen vakoilulaitos joka tietää jopa seksuaalisen aktiivisuutesi

Kuva: @ Pixabay

09.09.2023 20:20 Muropaketin toimitus

Mozilla tutki, kuinka paljon uudet autot keräävät käyttäjistään dataa. Vastaus on: paljon.

Gizmodo kuvailee uusia autoja vakoilijoiksi ja dataa haaliviksi koneiksi. Ne voivat kerätä käyttäjistä henkilökohtaista tietoa esimerkiksi etnisestä taustasta, painosta ja jopa seksuaalisesta aktiivisuudesta. Lisäksi autovalmistajalle voi mennä tieto vaikkapa siitä, kiinnittääkö turvavyön ja kuinka lujaa kuljettaja painaa jarruja.

Tiedot ovat peräisin Mozillan tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin 25 automerkkiä. Ne kaikki saivat huonon arvosanan Mozillalta yksityisyyden suhteen.

Mozillan mukaan merkit kuten BMW, Ford, Toyota, Tesla ja Subaru keräävät dataa jopa käyttäjien kasvojen ilmeistä sekä terveydestä. Lisäksi niitä kiinnostaa, missä kuljettaja ajelee.

Moderneissa autoissa on monenlaisia teknologisia vimpaimia, joiden avulla dataa on helppoa, ja mitä ilmeisimmin vastustamattoman houkuttelevaa kerätä. Käyttäjän yksityistä dataa autovalmistajat kaapivat mikrofonien, kameroiden ja autoihin liitettyjen puhelinten kautta. Keräysvimmassa avustavat myös valmistajien sovellukset ja verkkosivut.

Dataa autovalmistajat voivat käyttää joko omiin tarkoitusperiinsä tai sitten myydä sen kiinnostuneille kolmansille osapuolille.

Euroopan unionissa on parhaillaan valmisteilla pelisäännöt, jotka koskevat autojen suorittamaa datan keruuta. EU on ahkera sääntelijä, joten toivoa sopii, etteivät autovalmistajat ole datan haalimisessaan EU-alueella niin röyhkeitä kuin Yhdysvalloissa.

Muropaketin uusimmat