Uusimmat

Pähkähullua! Janet Jacksonin biisi kaatoi aikoinaan läppäreitä – vaikka sitä soitti viereiseltä koneelta tai kaiuttimista

10.09.2022 20:20 Muropaketin toimitus

Mitä oudoimmat asiat voivat saada tietotekniset laitteet sekaisin.

Vuonna 2021 Windows 10 tilttasi, jos Chromen hakukenttään kirjoitti tietyn polun. Lisäksi iPhone saatiin vuonna 2020 kaatumaan kirjoittamalla tekstiviestiin tiettyjä Unicode-merkkejä. Vielä kolmantena mainittakoon, että Telugun kielellä kirjoitettu erikoismerkki kaatoi Applen älylaitteita vuonna 2018.

Vielä näitäkin erikoisempi tapaus sattui 2000-luvun alkuvuosina, kun läppäreitä kaatui mystisesti, jos niillä soitti Janet Jacksonin biisiä Rhythm Nation. Itse asiassa, mikä merkillisintä, biisiä ei tarvinnut soittaa kuin kannettavan tietokoneen vieressä, vaikka eri tietokoneelta tai HiFi-laitteistosta, ja kone kaatui silti.

Selitys löytyy fysiikasta. Kaikilla esineillä on oma resonanssitaajuutensa, ja tietty taajuus osoittautui joissakin läppärimalleissa olleiden kiintolevyjen akilleenkantapääksi.

Jacksonin biisin bassolinja värisytti kiintolevyjä juuri oikealla taajuudella, joka riitti niiden sekoamiseen. Tämä puolestaan kaatoi koko kannettavan tietokoneen.

Tällä resonanssi-ilmiöllä voi joskus olla paljon tuhoisampiakin vaikutuksia. Broughtonin riippusilta romahti vuonna 1831, koska sotilaiden marssin tuottama värähtely vastasi sillan luonnollista resonanssitaajuutta. Silta alkoi täristä voimakkaasti, kunnes se lopulta romahti.

Voit kuunnella Janet Jacksonin kappaleen alta. Omalla vastuulla.