Uusimmat

Rikolliset saattavat kerätä näytteitä puheäänestäsi sosiaalisesta mediasta – sitten sillä tehdään rikoksia

11.03.2023 15:53 Muropaketin toimitus

Huijausten tehtailijat ovat keksineet valjastaa tekoälyn käyttöönsä.

Tekoäly tekee tuloaan, ja sen lopullisia vaikutuksia esimerkiksi työelämään on vaikea ennustaa. Siitä voi tulla hyödyllinen työkalu moneen asiaan, mutta uutta teknologiaa osaavat aina hyödyntää myös epärehelliset toimijat.

Rikolliset ovat keksineet, että tekoälyn luomaa puheääntä voi hyödyntää huijauksissa. Nykyisin on mahdollista kloonata kenen tahansa puheääni, jos siitä on saatavilla ääninäytteitä.

Techspotin mukaan tekniikan käyttö on lisääntynyt valtavasti viime kuukausien aikana. Tämä luo mahdollisuuden myös rikollisille.

The Washington Postin mukaan kanadalainen pariskunta sai puhelun, ja toisessa päässä kuulosti olevan heidän pojanpoikansa.

”Pojanpoika” väitti olevansa vankilassa ja tarvitsevansa rahaa takuusummaan, joten isovanhemmat siirsivät soittajan toiveiden mukaisesti noin 2000 euroa, ja aikoivat siirtää saman summan myös toisesta pankista. Tässä vaiheessa pankinjohtaja kuitenkin kertoi heidän tulleen huijatuksi.

Tapaus ei ole ainutlaatuinen. Toisessa vastaavassa tapauksessa tekoälyäänen avulla vietiin noin 15 600 euroa, eikä rahoja ole saatu takaisin.

Läheisen ystävän tai perheenjäsenen matkiminen ei ole uusi huijausmetodi. Nyt tekoäly kuitenkin helpottaa tällaisten huijausten tekemistä huomattavasti. Rikolliset ovat keränneet ja sen jälkeen luoneet tekoälyääneen tarvittavat ääninäytteet esimerkiksi sosiaalisen median tileiltä.

Muropaketin uusimmat