Uusimmat

Samsung haastaa TSMC:n johtavana piirivalmistajana – geopoliittiset riskitkin voivat vaikuttaa taustalla

Kuva: @ Unsplash

04.12.2022 09:33 Muropaketin toimitus

Taiwanilainen TSMC on tällä hetkellä maailman johtava piirivalmistaja, mutta kärkipaikalle hamuaa kovasti myös eteläkorealainen Samsung.

Samsung vahvistaa asemiaan piirivalmistajana, sillä se on tehnyt sopimuksia kolmen nanometrin viivanleveyden piirivalmistuksesta Nvidia, Baidun, Qualcommin ja IBM:n kanssa. Tiedot neljän suuren teknologiayrityksen suunnitelmista Samsungin kanssa perustuvat teknologiateollisuuden lähteisiin.

Samsung aloittaa uusimpaan, kolmen nanometrin valmistusprosessiinsa perustuvat piiritoimitukset vuodesta 2024 alkaen. Piirit tulevat esimerkiksi Nvidialla käyttöön seuraavan sukupolven näytönohjaimiin.

IBM puolestaan valmistaa omia suorittimia, ja Qualcomm Arm-suorittimia ja muita piirejä. Baidu käyttää piirejä datakeskuksissaan.

Samsungin mukaan valmistusteknologia tuo huomattavia parannuksia virrankulutukseen (45 %) ja piirien suorituskykyyn (23 %) verrattuna viiden nanometrin piireihin.

Samsungin asemaa piirivalmistajana saattaa avittaa epävakaa geopoliittinen tilanne, sillä Kiinaan liittyvistä riskeistä halutaan yhä enemmän eroon. Mainittakoon, että TSMC laajentaa parhaillaan valmistustaan myös Yhdysvaltoihin.