Uusimmat

Tallipäällikkö järkyttyi Williamsin ongelmasta – valtava Excel-taulukko haittasi auton kehitystä ja testejä

Kuva: Pixabay / randomwinner

29.03.2024 20:01 Muropaketin toimitus

Williams luopui Excel-taulukosta uuden pomon nähtyä sen. Samoilla linjoilla oli uusi tekniikkajohtaja.

Williamsin Formula 1 -tiimissä luotettiin – kuten monessa muussakin yrityksessä – Excelin voimaan. Ilmeisesti ainakin tässä tapauksessa Excel-hommat olivat kuitenkin lähteneet lapasesta.

James Vowles astui Williamsin tallipäällikön saappaisiin vuoden 2023 alussa, ja talliin liittyi hiukan myöhemmin tekniikkajohtajaksi Pat Fry. Kaksikko huomasi pian, että Excel-taulukko oli kompastuskivi auton kehittämisessä.

Excel-taulukko ei ollut ihan tavallinen, kotitalouden kuukausittainen tulot ja menot -lista. Taulukon kokoluokka oli massiivinen, eikä siitä ottanut enää selvää ”erkkikään”.

Taulukossa oli sijoiteltuna 20 000 Williamsin Formula-auton osaa. Taulukossa oli myös useita erilaisia tiloja, ja komponentteja pystyi esimerkiksi tilaamaan, tarkastelemaan ja palauttamaan taulukon kautta – jos pystyi.

Vowlesin mukaan ei pystynyt, sillä taulukkoa oli mahdotonta käyttää ja päivittää. Hän kuvaili kyseistä Excel-taulukkoa ”vitsiksi”.

– Kun aletaan lisätä tällaista monimutkaisuutta, kuten nykyaikaisessa Formula 1:ssä, Excel-taulukkolaskenta kaatuu – ja ihmiset kaatuvat. Ja juuri siinä tilanteessa me olimme, Fowles sanoi The Race -lehdelle.

Excel-kaaoksesta seurasi monenlaisia käytännön ongelmia, kuten alkukauden 2019 ennakkotestien jättäminen väliin. Työntekijät puolestaan joutuivat etsimään osia välillä varastoista käsipelillä. Jotkut osat puolestaan saattoivat saapua liian aikaisin ja toiset myöhässä.

Fowlesin mielestä satojen tuhansien komponenttien liikuttelussa Excel ei ole riittävä kapine. Hän vaihdattikin Excelin kalliiseen toiminnanohjausjärjestelmään.

TechSpot epäili, ettei taulukkoa ole tehty heti alusta lähtien oikein, joten se ei siksi olisi toiminut kunnolla. Arstechnica puolestaan arveli kieli poskessa, että taulukko shokeerasi Fowlesia vain siksi, koska hän ole koskaan työskennellyt IT-alalla.