Uusimmat

Täysin kiinalaisvalmisteisista Zhaoxinin x86-prosessoreista on myyty ensimmäisiä testikappaleita

31.01.2020 19:55 Muropaketin toimitus

Kiinalainen prosessorivalmistaja Zhaoxin on jo myynyt ensimmäisiä testikappaleita yhtiön uusista x86-prosessoreista. Yhtiön virallinen tavoite on edelleen kiriä kiinni AMD:n ja Intelin suorituskykyetu vuonna 2021.

Nyt myyty testikappale on kahdeksanydinprosessori kahdeksalla säikeellä. Kellotaajuus on 2,7 gigahertsiä ja L2-välimuistia on kahdeksan megatavua. Prosessorin mikroarkkitehtuurin nimi on LujiaZui. Testiversion TDP on 70 wattia. Prosessori sisältää myös integroidun grafiikkasuorittimen, joka tukee DirectX 11 -grafiikkarajapintaa. Prosessorin on mahdollista tukea M.2-asemia, PCIe 3.0 -tiedonsiirtoväylää, SATA-protokollaa ja USB 3.1 -liitäntöjä. Mukaan on suunniteltu myös tuki esimerkiksi AVX-käskykannalle.

Testiversiota on myyty C1888-emolevyn kanssa, joka sekin on vielä testivaiheessa. Lopulliseen emolevyyn aikoo sen valmistaja Shenzhen Cjoyin Electronics lisätä esimerkiksi M.2-asemapaikan, joka tukee myös NVMe-protokollaa. Testiemolevyn PCIe-liitäntä on rajoitettu x8-kaistanleveyteen.

Tuotteita testaavan videon mukaan emolevy ja KaiXian KX-U6780A -prosessori kuluttavat virtaa yhteensä 90 wattia. Suorituskykyä on tullut lisää yhtiön edelliseen neliydinprosessoriin verrattuna keskimäärin yli 200 prosenttia. Prosessorin todistetaan testivideolla toimivan myös pelikäytössä Nvidia GeForce RTX 2060 -näytönohjaimen kanssa.

Tunnetumpien kilpailijoiden huippumalleihin Zhaoxinilla on vielä matkaa, nyt suorituskyky jää reilusti esimerkiksi Intelin neliytimisestä Core i5-7600K -prosessorista. Zahoxinin prosessorit valmistetaan nykyään TSMC:n 16 nanometrin viivaleveyden valmistusprosessilla, mutta yhtiö on siirtymässä tulevaisuudessa käyttämään TSMC:n seitsemän nanometrin valmistusprosessia.