Uusimmat

Teknologiajätit ehdottavat ydinvoimaloita tekoälylaskentaa varten – Microsoftilla suunnitelmissa SMR-reaktori

Kuva: Pixabay / distelAPPArath

07.04.2024 15:50 Muropaketin toimitus

Tekoälylaskenta tulee kasvamaan, ja samalla sähkönkulutus. Yhdysvalloissa siihen aiotaan varautua ydinvoimalla.

Markkinoilla on suuri kysyntä tekoälykiihdyttimille, joita valmistavat muun muassa Nvidia ja AMD. Niiden virrankulutus on huimaa tasoa.

Nykyisellään virrankulutus voi nousta yli 500 wattiin per kiihdytinkortti. Lisävirtaa kuitenkin tarvitaan jo piakkoin, kun Nvidia julkaisee Blackwell-sukupolven B200-kiihdyttimensä, joka sieppaa kilowatin.

Kun näihin lukuihin lisätään se fakta, että datakeskuksessa voi olla kiihdyttimiä kymmeniä tuhansia, ymmärtää huolen sähköntarpeen hallitsemattomasta kasvusta.

Datakeskuksista voi olla ongelmia sähköverkkojen kapasiteetille, ja sitä kautta tavallisten kuluttajien sähkötarpeille. Yhdysvaltain hallinto onkin keskustellut tietotekniikkateollisuuden kanssa sähköntuotannosta, ja miten sitä voitaisiin tuottaa datakeskuksille.

Keskusteluissa on ollut mukana muun muassa Microsoft, Google ja Amazon, ja ainakin yhtenä ideana esiin on nostettu pienet ydinvoimalat. Microsoftilla on jo olemassa suunnitelma ydinvoimalan sijoittamisessa sen tekoälylaskentaa harjoittavan datakeskuksen lähelle. Microsoft investoi Small Modular Reactor (SMR) -mikroreaktoreihin, ja strategia saattaa toteutuessaan toimia esimerkkinä muille suurille teknologiayrityksille.