Uusimmat

Tekoälyaikakausi voi johtaa massavakoiluun – kohteena tavalliset matti- ja maijameikäläiset

Kuva: @ Pixabay

10.12.2023 09:25 Muropaketin toimitus

Tekoälykehityksen haittapuoliin saattaa tulevaisuudessa kuulua massavakoilu, joka nousee aivan uuteen mittakaavaan.

Tietoturvatutkija Bruce Schneier varoittaa tekoälytulevaisuuden haittapuolesta. Hänen mukaansa tekoälymallit saattavat mahdollistaa massavakoilun aikakauden.

Väitteensä Schneier perustaa siihen, että älykkäät tekoälymallit voivat louhia valtavista tietomääristä tietoa tehokkaammin kuin ihmiset. Lisäksi tekoäly osaa tehdä tiedosta analyyseja ja yhteenvetoja – ja jälleen tehokkaammin kuin ihmiset.

Schneier kertoo jo nykyisten teknologisten mahdollisuuksien muovanneen tavallisten kansalaisten valvontaa tehokkaampaan suuntaan. Lisäksi vakoilun tyyppistä toimintaa harjoittavat liikeyritykset kaupallisista syistä.

Tulevat tekoälysovellutukset saattavat nostaa niin valtioiden kuin yritystenkin kansalaisiin kohdistaman vakoilun aivan uuteen mittakaavaan. Syväoppimisjärjestelmät tarjoavat mahdollisuuden analysoida vuorovaikutuksen tarkoitusta ja kontekstia esimerkiksi tunneanalyysin kaltaisten tekniikoiden avulla.

Analysoinnin parantuminen voi merkitä siirtymistä keskustelujen ja jopa mahdollisten ajatusten tulkintaan, jolla saattaa olla ennalta-arvaamattomia vaikutuksia. Tavallisten kansalaisten yksityisyys voikin olla lähitulevaisuudessa entistä enemmän vaakalaudalla.

Muropaketin uusimmat