Uusimmat

Tekoälypiiri saavutti ihmisen aivoja vastaavan ”laskentatehon” – koneet ymmärtävät ihmistä kohta entistä paremmin

26.08.2021 20:35 Muropaketin toimitus

Cerebras Systems kertoi saavuttaneensa virstanpylvään tekoälyteknologiallaan. CS2-järjestelmä voi jatkossa parantaa koneiden ymmärrystä ihmiskielestä.

Cerebras kehittää tekoälypiiriä, jota se kutsuu nimellä Wafer Scale Engine (WSE). Se on valtava tekoälypiiri, joka muistuttaa kooltaan enemmän isoa hiirimattoa kuin perinteistä suoritinta.

WSE on puolestaan osa jääkaapin kokoista CS-2-järjestelmää. Nyt Cerebras Systems kertoi, että se on saanut kehitettyä CS-2-järjestelmän niin pitkälle, että sen ”laskentateho” vastaa ihmisaivojen 120 biljoonan synapsin mittakaavaa.

Cerebras Systems pyrkiikin kehittämään tekoälyteknologiansa jäljittelemään ihmisaivoja. Myös Intelillä on aivoja jäljittelevä projekti, jossa se käyttää Loihi-nimisiä tekoälypiirejä. Niiden avulla Intel pystyi vuonna 2020 kehittämään maamyyrän aivoihin verrattavat tekoälyaivot.

CS-2-järjestelmää voi käyttää ainakin luonnollisen kielen käsittelyyn (NLP, Natural Language Processing). NLP:n avulla koneet voivat ymmärtää ihmiskieltä, toimia kielen perusteella sekä kommunikoida. Nykyisen CS-2-järjestelmän myötä tekoälymallilla on aiempaan verrattuna pääsy satakertaiseen määrään parametreja, joka parantaa NLP:n toimintaa.