Uusimmat

Tekoälytyökalu vaikutti sairaalapotilaiden kuolemiin merkittävästi

Kuva: Pixabay / sasint

22.09.2024 15:12 Muropaketin toimitus

Canadian Medical Association Journalissa julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin tekoälyn käyttöä sairaalahoidossa. Tulokset olivat ainakin tässä tutkimuksessa lupaavia.

Hyödyt tulivat esiin Kanadassa, Torontossa sijaitsevassa St. Michael’s Hospital -sairaalassa. Tutkimuksen pääkirjoittaja on sairaalassa työskentelevä tohtori Amol Verma.

Yhdessä dokumentoidussa tapauksessa potilas oli saanut kissanpureman, ja häntä hoidettiin rutiininomaisesti. Potilaalla oli kuumetta, mutta hän vaikutti muuten olevan kunnossa. Tekoälyyn perustuva varhaisvaroitusjärjestelmä kuitenkin hälytti, ja tilanne osoittautui odotettua vakavammaksi.

Potilaalla oli bakteeriperäinen ihoinfektio, ja ilman lisähoitoja tilanne olisi voinut johtaa kudosvaurioihin – ja pahemmassa tapauksessa amputaatioon tai jopa kuolemaan. Antibioottien ja tekoälyn varoituksen ansiosta selvittiin kuitenkin säikähdyksellä.

Kissanpurematapauksessa Unity Health AI:n kehittämä Chartwatch-järjestelmä huomasi potilaan valkosoluarvojen nousevan todella korkeaksi.

– On myös paljon muita tapauksia, joissa potilaan tilan muutos on havaittu, jolloin hoitaja saa hälytyksen aikaisemmin ja tällöin myös toimenpiteet aloitetaan aikaisemmin, St. Michael’s Hospitalin hoitaja Shirley Bell sanoi työkalusta.

– Se ei korvaa sairaanhoitajaa sängyn vieressä, vaan parantaa hoitotyötä, hän jatkoi.

Tutkimuksen mukaan tekoälytyökalu Chartwatch vähentää odottamattomia kuolemantapauksia 26 prosentilla. Vuodesta 2017 kehitetty järjestelmä otettiin käyttöön vuonna 2020.

Chartwatch-työkalun kehittäminen aloitettiin sairaalahenkilökunnan ehdotusten pohjalta. Se käyttää arvioinneissaan noin 100 erilaista syötettä, jotka kerätään hoitoprosessin aikana. Tieteilijöiden mukaan Chartwatchilla voi olla ratkaiseva merkitys erityisesti Kanadan maaseudun terveydenhuollolle.