Uusimmat

Tietokonelaitteet, mistä ne tulevat?

01.02.2006 00:00 Muropaketin toimitus

Bit-Tech on julkaissut mielenkiintoisen, hieman normaalista poikkeavan artikkelin, jossa perehdytään tietokonevalmistajien pääkallopaikkojen sijainteihin. Artikkelin alussa perehdytään tarkemmin Silicon Valleyyn, jossa Kalifornian lämmössä useiden isojen firmojen pääpaikat sijaitsevat.

Toisella sivulla katsastetaan prosessori- ja jäähdytysvalmistajia. Intelin osalta suurimmat tehtaat sijaitsevat Yhdysvalloissa, Albuquerqueessa, New Mexicossa sekä Costa Ricassa. AMD:n tehtaat sijaitsevat poikkeuksellisesti Saksassa, Dresdenissä, kun taas Taiwaniin on keskittynyt oikea suma puolijohdetehtaita. Suurimpia näistä ovat TSMC:n ja IBM:n tehtaat, joista ensimmäisenä mainittu valmistaa mm. suuren osan NVIDIAn grafiikkapiireistä sekä ATIn X800-sarjan piirit ja jälkimmäinen Cell-prosessorin PlayStation 3:een ja PowerPC-pohjaisen prosessorin Xbox 360:een. Jäähdytyslaitevalmistajista Asetek pitää majaa Tanskassa ja Zalman Etelä-Koreassa.

Kolmannella sivulla käsitellyistä muistivalmistajista Corsairin tuotteet valmistetaan Kaliforniassa, Silicon Valleyssä, kun taas mm. Samsung, Hynix ja Micron luottavat Kiinaan. Emolevyt valmistetaan pääsääntöisesti Kiinassa tai Taiwanissa. Neljäs sivu painottuu suuriin valmistajiin, joista mm. NVIDIA, Oracle ja Intel ovat Silicon Valleyssä, Microsoft Seattlessa, Apple Kaliforniassa, Cupertinossa, Dell Texasissa, Austinissa ja ATI Kanadassa, Torontossa.

Viidennellä sivulla käsitellään pelikehittäjiä, joista Rockstar North on rantautunut Iso-Britanniaan, Edinburghiin ja Eidos Lontooseen. GSC Game Worldin toimisto sijaitsee Ukrainassa, kun taas takaisin Yhdysvaltoihin siirryttäessä Valve löytyy Seattlesta. Kuudes sivu on keskittynyt internet- ja lehdistöjulkaisuihin, joista kiistatta merkittävin, Muropaketti, työskentelee Suomesta, Porista käsin. Artikkeli päätetään eri tapahtumien sijaintien käsittelyllä ja perehtymällä potentiaalisiin tulevaisuudenkohteisiin.

Bit-Tech, Where in the world?