Uusimmat

Tietokonepeliä voi käyttää ADHD:n hoidossa – hyväksyttiin reseptillä saatavaksi Yhdysvalloissa

21.06.2020 20:30 Muropaketin toimitus

Yhdysvaltain elintarvike‑ ja lääkevirasto FDA on hyväksynyt tietokonepelin käytettäväksi ADHD:n hoidossa. Sen voi saada maassa käyttöönsä reseptillä.

TechPowerUp huomautti, että usein tietokonepelit esitetään huonossa valossa esimerkiksi niiden väkivaltaisuuden vuoksi. Tällä kertaa on kyse kuitenkin positiivisesta asiasta.

Peli on kehitetty erityisesti ADHD:stä kärsivien potilaiden hoitoon. Peli on nimeltään EndeavorRx (AKL-T01), ja sitä markkinoidaan kahdeksan-kaksitoistavuotiaille lapsille. Sen apua tuova mekanismi perustuu hermostojärjestelmien aktivoimiseen aistiärsykkeiden ja motoristen haasteiden avulla. Näiden toivotaan parantavan kognitiivista toimintaa.

FDA ei myöntänyt lupaa pelin käyttämiseen ADHD:n hoidossa ilman näyttöä, sillä sen toimivuudesta on tehty jo viisi eri tutkimusta. Niissä kaikissa havaittiin pelistä olevan hyötyä ADHD:n hoidossa. Peliä ei kuitenkaan pidetä korvaavana hoitona lääkehoidolle.

Ihan kaikki ei myöskään ole ruusuista, sillä FDA kertoi pelin aiheuttavan myös joitakin haittavaikutuksia. Haittavaikutuksiin kuuluu turhautuminen, päänsärky, huimaus, tunteellisuus ja aggressio.