Uusimmat

TSMC:n toimitusjohtajan mukaan elektroniikka kallistuu – peruspiirien pula ongelma teollisuudelle

Kuva: @ Pixabay

05.09.2022 08:05 Muropaketin toimitus

Nykyaikaiset koneet ja laitteet käyttävät paljon erilaisia piirejä, eivätkä niistä kaikki ole monimutkaisia. Yksinkertaisestakin komponentista voi kuitenkin tulla iso ongelma, jos sellaista ei ole saatavilla.

Tom’s Hardware huomauttaa, että euroja tai senttejä maksavien peruskomponenttien puute voi estää paitsi 50 000 euron auton niin myös 150 miljoonan euron litografiakoneen toimittamisen.

Maailmanlaajuinen autoteollisuus oli Statistan mukaan 2,8 biljoonan euron bisnes liikevaihdolla mitattuna vuonna 2021. Jokainen auto käyttää nykyään satoja siruja, ja tämän määrän odotetaan kasvavan merkittävästi tulevina vuosina, kun ajoneuvoista tulee yhä kehittyneempiä ja jopa autonomisia.

Se tarkoittaa samalla, että autoteollisuus tulee olemaan riippuvainen piiritoimituksista vielä enemmän kuin nykyään, minkä vuoksi niiden on otettava komponenttien saatavuus vakavammin kuin koskaan.

Autonvalmistajat eivät ole ainoita valmistajia, jotka kärsivät sirujen alitarjonnasta. Jopa litografiakoneiden valmistaja ASML on kärsinyt komponenttipulasta.

Litografiakoneet ovat avainasemassa kehittyneempien piirien valmistuksessa, ja ASML:n asiakkaana on muun muassa maailman johtava piirivalmistaja, taiwanilainen TSMC.

Puolijohteiden lumipallomaisesti kasvava kysyntä johtaa nykyisin hintojen nousuun myös sellaisissa tuotteissa, joissa ei odottaisi. Tähän vaikuttaa ylipäätään toimitusketjujen monimutkaistuminen ja elektroniikan liittyminen niin moneen asiaan.

TSMC:n toimitusjohtaja C.C. Wei varoitti, että elektroniikasta tulee lähivuosina kehittyneempää, mutta myös kalliimpaa. Hänen mukaansa maailmanlaajuisten, tehokkaiden toimitusketjujen aika on ohi, ja kulut kasvavat inflaatio mukaan lukien.

LUE MYÖS: Piiripula ei ehkä helpotakaan toivotulla tavalla – Carl Zeiss saattaa olla seuraava pullonkaula