Uusimmat

Tutkijat kehittivät tekoälyyn perustuvan järjestelmän – tavoitteena tunnistaa Twitterissä toimivat botit

Kuva © Twitter

27.04.2020 08:27 Muropaketin toimitus

Twitterin harmina ovat olleet jo pitkään pahantahtoisiin käyttötarkoituksiin suunnitellut botit. Niiden suitsimiseen on nyt ehkä löydetty keino.

Sosiaalisessa mediassa toimivilla boteilla voi olla hyviäkin tarkoituksia kuten asiakastuki. Joskus tarkoituksena on kuitenkin esimerkiksi vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin vaalien alla.

– Botit oppivat jatkuvasti paremmin ja paremmin matkimaan ihmisten sosiaalisessa mediassa osoittamaa käytöstä, tutkija Emilio Ferrara Etelä-Kalifornian yliopistosta kertoi.

– Joka kerta kun tunnistamme piirteen, joka kuvastaa ihmisen käytöstä, kuten ajatukset mielenkiintoa herättävistä aiheista, huomaamme pian avoimen lähdekoodin bottien voivan kaapata nämä aspektit käyttöönsä, Ferrara jatkoi.

Tutkijat ovat nyt löytäneet heikkouden bottien käyttäytymisestä. He havaitsivat uudessa tutkimuksessa, että boteilta puuttuu kyky matkia ihmisten käytöstä lyhyellä tähtäimellä.

Merkille pantavaa oli se, miten ihmisten käytös muuttui tuoretta aihetta kommentoitaessa. Aluksi viestit saattoivat olla pitkiä, mutta hiljalleen viestit lyhenivät. Tämän arvellaan johtuvan ihmisten väsymisestä. Viestien määrä saattoi silti kasvaa niiden lyhyydestä huolimatta – tai ehkäpä juuri siitä johtuen.

Kun käytöstä verrattiin botteihin, ne eivät osoittaneet samanlaista muutosta viestien määrässä tai pituudessa. Kun nämä tiedot syötettiin bottien tunnistamiseen kehitetylle järjestelmälle, sen kyky tunnistaa niitä parani huomattavasti. Havaintojen perusteella voidaankin kehittää tunnistamiseen tarkoitettuja tekoälyjärjestelmiä tai parantaa jo olemassa olevia.

Muropaketin uusimmat