Uusimmat

Valve: Haluamme VR-sisällön toimivan myös heikommilla tietokoneilla

22.03.2016 13:23 Petrus Laine

Valven näkemys näytönohjaimen mukaan vaihtuvasta renderöintitasosta

Valve on kertonut GDC-messuilla haluavansa VR-sisällön pyörivän myös minimisuosituksia heikommilla komponenteilla. Valve tekee VR:n saralla vahvaa yhteistyötä HTC:n kanssa Vive-virtuaalilasien merkeissä. UploadVR on julkaissut asiaa käsittelevän artikkelin, jonka lisäksi saatavilla on yksi Valven VR-aiheisista esityksistä PDF-tiedostona.

Helpottaakseen tämän täyttymistä, Valve suunnittelee adaptiivista laatujärjestelmää, jossa näytönohjaimet renderöivät paitsi eri asetuksin, myös eri resoluutioilla tehojensa mukaan. Aperture Robot Repair -VR-demossa esimerkiksi 0-tasolla, eli nelinkertaisella MSAA-reunojenpehmennyksellä ja perusresoluutiolla, olisi GeForce GTX 970 – se kykenee demossa aina vähintään siihen tasoon. +6-tasolla olisi puolestaan GeForce GTX 980 Ti. +6-tasolla kuva renderöidään 1,4-kertaisella resoluutiolla ja siinä käytetään 8xMSAA-reunojenpehmennystä, mikä vastaa Valven mukaan 95 prosenttia täydestä kokemuksesta. -4 tasolle osuisi puolestaan GeForce GTX 680. Se renderöisi kuvan 4xMSAA-reunojenpehmennyksellä, mutta resoluutio olisi vain 65 prosenttia perusresoluutiosta. Lisäksi käytössä on Radial Density Masking -teknologia, jossa kuvan reunoilta jätetään joka toinen quad (2×2 pikselin rypäs) renderöimättä. Valven GDC:ssä pitämän esitelmän mukaan perusresoluutio olisi 1512×1680, mikä kuulostaa varsin erikoiselta ottaen huomioon Vive-VR-lasien 2160×1200-resoluution (1080×1200 per silmä), ellei kyse ole yhden silmän resoluutiosta.

 

Valven Alex Vlachosin mukaan heidän tavoitteenaan on, että myös heikommalla raudalla varustettujen tietokoneiden käyttäjät saisivat nauttia VR-sisällöstä, kunhan näytönohjain kykenee ylläpitämään vähintään 45 hertsin kuvanpäivitysnopeuden VR:ssä. Allekirjoittanut ei pysty samaistumaan Vlachosin lausuntoon sellaisenaan, sillä Valven PDF:ssä vihjataan vahvasti, että kyse olisi kunkin kuvan warppaamisesta kahdesti, mikä heikentää VR-kokemusta. Myös Valve listaa kuvan warppaamisen kahdesti ”viimeiseksi oljenkorreksi” ruudunpäivitysnopeuden ylläpitämisessä.