Uusimmat

Vanha ohjelmointikieli on edelleen laajassa käytössä – nyt uhkana osaajien vähyys

13.04.2020 19:47 Muropaketin toimitus

Cobol-ohjelmointikieli on edelleen käytössä esimerkiksi vanhoissa keskustietokoneissa, mutta osaajia ei ole tarpeeksi. Kieli on kehitetty jo vuonna 1959.

CNN:n mukaan Yhdysvalloissa on noussut huolenaiheeksi Cobol-osaajien vähyys. Tiettävästi kielen taitajia on koronapandemian vuoksi vielä tavallistakin vähemmän tarjolla.

Muun muassa New Jerseyn kuvernööri Phil Murphy yrittää tehdä jotain asialle, sillä hän esitti vastikään kutsun Cobolia taitaville koodareille. Osavaltion tietojärjestelmissä on sielläkin edelleen Cobol käytössä.

Vuonna 2017 Reuters raportoi, että Cobolia ajetaan peräti 43 prosentissa pankkien järjestelmistä ja 95 prosentissa käteisnostoautomaateista. Micro Focuksen tutkimuksen mukaan yritykset ovat haluttomia jättämään Cobolia taakseen. Cobolin etuja ovat ainakin nopeus ja tehokkuus.

Kyseinen ohjelmointikieli on käytössä suomalaisissakin järjestelmissä. Osaajille on kysyntää, ja huhujen mukaan he voivat laskuttaa mojovia summia palveluistaan. Usein Cobol-koodarit ovat 60-70-vuotiaita.