Uusimmat

Windows 7 markkinoille kuutena versiona

04.02.2009 09:59 Ville Suvanto

windows7

Windows Vista on saatavilla kuutena eri versiona ja lisäksi laitteistovalmistajille tarjotaan kahta varta vasten sulautettuihin järjestelmiin räätälöityä erikoisversiota. Uusi versiojärjestelmä aiheutti päänvaivaa kuluttajien keskuudessa, kun eri versiot erosivat toisistaan epäloogisesti. Jos SuperSite for Windows -sivuston Paul Thurrottia on uskominen, Windows 7:n myötä asia tulee selkiintymään.

Thurrottin lähteiden perusteella Microsoft on julkaisemassa Windows 7 -käyttöjärjestelmän kuuden version turvin, jotka ovat Starter, Home Basic, Home Premium, Professional, Enterprise ja Ultimate. Windows 7:n myötä kalliimmat versiot pitävät sisällään kaikkien halvempien versioiden ominaisuudet, eikä kuten Vistan tapauksessa, jossa esimerkiksi Business-versiosta puuttui halvemmasta Home Premium -versiosta löytynyt Media-Center-ominaisuus.

Starter-versio on Windows 7 -käyttöjärjestelmäperheen karvalakkimalli ja sillä voidaan ajaa yhtä aikaa ainoastaan kolmea ohjelmaa. Se on suunnattu nouseviin kehitysmaihin ja lisäksi se tulee varmasti yleistymään monissa pienikokoisissa kannettavissa tietokoneissa. Home Basicissa ei ole rajoituksia auki olevien ohjelmien suhteen ja siinä on kartutettu ominaisuuksia. Home Premium puolestaan sisältää Aero Glass -työpöytäteeman, Mobility Centerin, Media Centerin sekä muun muassa kosketusohjauksen ja käsialatunnistuksen.

Professional-versio lisää Home Premium -version ominaisuuksiin Remote Desktop-, domain joining- ja EFS-tuen (Encrypting File System), Presentation-tilan, uudistuksia tulostamiseen sekä offline-kansiot. Enterprisen myötä Windows 7:n ominaisuuslista karttuu BitLocker-, AppLocker-, Direct Access- ja Branche Cache -ominaisuuksilla sekä MUI-kielipaketeilla (Multilingual User Interface) sekä mahdollisuudella bootata käyttöjärjestelmä VHD-asemalta (Virtual Hard Drive). Ultimate-versio on ominaisuuksiltaan vastaava kuin Enterprise, mutta Enterpriseä tullaan myymään suuremmissa erissä esimerkiksi yrityksille, kun taas Ultimate tulee löytymään yksittäisinä kappaleina kauppojen hyllyiltä.

Valitettavasti Windows 7 -käyttöjärjestelmän eri versioiden hinnoista ei ole toistaiseksi tietoa. Virallista julkaisua voidaan odottaa mahdollisesti jo tämän vuoden puolella ennen joulusesonkia tai viimeistään sesongin jälkeen ensi vuoden alussa.

SuperSite for Windows, Windows 7 Product Editions

Vaikuttaako versiojärjestelmä selkeämmältä?

Katso tilanne vastaamatta

Muropaketin uusimmat