Uusimmat

Yrityksen väitetään estäneen myymiensä junien toiminnan – raivostui kun hakkerit saivat ne toimintakuntoon

Kuva: @ Pixabay

17.12.2023 19:51 Muropaketin toimitus

Kyseessä saattaa olla esimerkki siitä, miten nykyteknologia mahdollistaa yrityksille kyseenalaisia toimintatapoja.

Jotkin yritykset eivät salli asiakkaiden tai kolmansien osapuolten korjata ostettuja tuotteita. Tästä on esimerkkejä niin Applen kuin traktorivalmistaja John Deeren kohdalla. Tällaiset yritykset haluavat, että laitteet korjataan merkkikorjaamoissa, ja tuotteissa käytetään vain heidän hyväksymiään osia.

Puolalainen yritys NEWAG saattaa kuulua yrityksiin, jotka eivät salli asiakkaidensa korjata ostamiaan tuotteita haluamallaan tavalla.

Puolalaisen lehden Zaufana Trzecia Stronan raportin ja Dragon Sector -hakkeritiimin mukaan NEWAG on asentanut juniensa hallintajärjestelmään ominaisuuden, jonka avulla junia voidaan seurata GPS:llä. Jos asiakkaalle myyty juna viettää aikaa kolmannen osapuolen korjauspisteessä, junan toiminta voi lakata – ja eston voi mahdollisesti kytkeä päälle etänä. Junista voisi myös poistaa toiminnasta komponentteja, joissa ei ole NEWAGin hyväksymää sarjanumeroa.

Puolalainen junaoperaattori Lower Silesian Railway osti NEWAGilta 11 Impuls-tyyppistä junaa. Junien säännölliseen huoltoon LSR käytti kolmannen osapuolen huoltoyritystä.

Neljän eri junan huollon jälkeen huoltoyritys löysi mysteerisiä virheitä, jotka estivät junia kulkemasta. He eivät kuitenkaan jääneet surkuttelemaan kohtaloaan.

Huoltoyritys otti yhteyttä puolalaisiin valkohattuhakkereihin, jotka mursivat NEWAGin väitetyn juniin asentaman estojärjestelmän. Se murtui syöttämällä hakkereiden löytämä avauskoodi, jonka jälkeen junat alkoivat jälleen taianomaisesti toimia.

404 Median mukaan NEWAG on tilanteesta ”hyvin vihainen”, ja se uhkaa haastaa hakkerit oikeuteen. NEWAG on kiistänyt aiheuttaneensa juniin tahallisia vikoja.