Uusimmat

Arvostelu: Kolmas Transformers-elokuva jatkaa pohjamutien kyntämistä

28.06.2011 19:36 Tatu Junni

Ensi-ilta: 29.6.2011
Alkuperäisnimi: Transformers: Dark of the Moon
Ohjaaja: Michael Bay
Käsikirjoittaja: Ehren Kruger
Pääosissa: Shia LaBeouf, John Turturro, Josh Duhamel, Tyrese Gibson, Rosie Huntington-Whiteley, Patrick Dempsey, Kevin Dunn, John Malkovich & Frances McDormand
Pituus: 154 minuuttia
Ikäraja: K11
Kotisivu: www.transformersmovie.fi

Dome 2

Michael Bayn kolmas Transformers-elokuva Kuun pimeä puoli saapuu teattereihin keskiviikkona, mutta odotukset eivät ole korkealla. Elokuvasarjan vuonna 2007 käynnistänyt ensimmäinen osa oli ohjaajansa maneereista huolimatta viihdyttävää kesähuttua, mutta sen kaksi vuotta sitten valmistunut seuraaja Kaatuneiden kosto kammottava kalkkuna, joka kompastui omiin jalkoihinsa jokaisessa käänteessä. 

Jopa Michael Bay on itse todennut, ettei elokuvan tekeminen mennyt kuten Strömsössä, mutta onko hän ottanut virheistään opikseen?

No, eipä oikeastaan.

Etukäteen näytti hyvältä. Parin ensimmäisen elokuvan pahin riippakivi Megan Fox suututti Hitler-puheillaan sekä Bayn että tuottaja Steven Spielbergin ja sai potkut. Samat kengänjäljet saivat takalistoonsa myös Transformers: Kaatuneiden kostossa katsojia rasittanut ja rasistiseksikin mielletty robottiduo Skids ja Mudflap. Ovi on käynyt tiuhaan, sillä Kaatuneiden koston karmeasta käsikirjoituksesta vastuussa olleesta kolmikosta vain Ehren Kruger on pysynyt tuotantotiimissä mukana kolmanteen osaan tultaessa. Roberto Orcin ja Alex Kurtzmanin voi löytää saman baaritiskin ääreltä tilittämässä kuin Foxin, Skidsin ja Mudflapin.

Vaikka kurssia on pyritty korjaamaan, kärsii Transformers: Kuun pimeän puoli samoista ongelmista kuin sen edeltäjäkin. Elokuva on ylipitkä ja draamankaarelle keskisormea heilutteleva Yhdysvaltain armeijan ylistyslaulu, joka on täynnä lapsellista huumoria, tuotesijoittelua ja epäuskottavia henkilöhahmoja. Sisältöä on ehkä puoleksi tunniksi, mutta kestoa kaksi tuntia enemmän. Vaikka elokuva onnistuukin paikoin viihdyttämään, löytyvät koko 195 miljoonan dollarin tuotannon todelliset ansiot vain ja ainoastaan teknisen osaamisen puolelta.

Transformers: Kuun pimeän puoli -elokuvan suurin yllätys on tämä: toisin kuin luultiin, ei Megan Foxin erottaminen ollutkaan hyvä asia. Nainen kun on vaihdettu Victoria’s Secret -malli Rosie Huntington-Whiteleyhin, joka tekee Kuun pimeässä puolessa valkokangasdebyyttinsä. Huulihirmu on aivan tolkuttoman huono näyttelijä, ja asia ainoastaan korostuu Shia LeBeoufin, John Malkovich ja Frances McDormandin kaltaisten tähtien rinnalla.

Megan Foxin pääasiallinen tarkoitus kahdessa Transformers-elokuvassa oli pyllistellä katsojille, mutta hänen hahmollaan oli sentään edes ripaus persoonallisuutta. Huntington-Whiteleyn roolista ja panoksesta kertoo paljon se, että hänestä näytetään ensimmäisenä pikkuhousujen verhoama takapuoli. Michael Bay on aina kuvannut naisia kiimaisen 15-vuotiaan finninaaman tavoin, mutta näin härskiksi hän on harvoin ryhtynyt. Ohjaaja löysi uuden tähtensä alusvaatemainosta tehdessään, eikä ole vaikea arvata millä Bay teki päätöksen kokemattoman mallin kiinnittämisestä megaluokan elokuvan pääosaan. Kyseessä tuskin olivat aivot.

Transformers: Kuun pimeä puoli -elokuvan juoni on sivuseikka ja silkka tekosyy päästä esittelemään erikoistehosteita. Kehyskertomuksena räjähdyksille ja turpasaunoille on ilkeiden Decepticonien täysmittainen hyökkäys maapallolle. Touhusta irtoaa parhaimmillaan näyttävää tuomiopäivänkuvastoa, mutta tuttuun tapaansa Bay tykittää katsojan silmille aivan turhan monta vaaratilannetta peräkkäin. Tapahtumien uhka ei välity, kun yhdestäkään hahmosta ei välitä ja hengenlähtö on jatkuvasti lähellä. Karua kyllä, Transformers: Kuun pimeä puoli -elokuvan lukuisista hahmoista katsoja kiintyy eniten Bumblebeehen ja Optimus Primeen eli toisin sanoen hengettömiin pikseleihin.

Mielenkiintoisinta Transformers: Kuun pimeä puoli -elokuvassa on se, mitä se kertoo 9/11-iskujen jälkeisestä viihdeteollisuudesta. Kului 10 vuotta, kunnes Hollywood uskalsi avoimesti näyttää räjähtäviä ja savuavia pilvenpiirtäjiä. Kolmen vuoden takainen Cloverfield toki flirttaili jo aiheen kanssa, mutta osa Kuun pimeän puolen kuvista on kuin WTC-iskujen uutislähetyksistä repäistyjä.

PlusMiinusNolla

– Tyhmä ja toiminnasta huolimatta tylsä
– Hukkaa hyvienkin näyttelijöiden lahjat
– Rosie Huntington-Whiteley
+ Efektit ovat näyttäviä ja elokuvan ilme kiitettävän kirkas 3D-ominaisuudesta huolimatta

Arvostelija: Tatu Junni

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat