Uusimmat

Pizzakakku pöytään! Nyt on Ninja Turtles -faneilla syytä juhlaan

31.03.2015 08:37 Muropaketin toimitus

/wp-content/uploads/images/domefi/elokuvat/ajankohtaista/tmnt_ninjaturtles92929292.jpg

Uskomatonta, mutta totta: ensimmäisen Teenage Mutant Ninja Turtles -elokuvan ensi-illasta tuli tällä viikolla kuluneeksi 25 vuotta.

Steve Barronin ohjaaman ninjakilpparileffan ensi-ilta oli Pohjois-Amerikassa 30. maaliskuuta, 1990. Suomeen elokuvaa saatiin odottaa kuukausikaupalla. Leonardo, Michelangelo, Raphael ja Donatello saapuivat nimittäin hauskuuttamaan lapsia ja lapsenmielisiä vasta saman vuoden itsenäisyyspäivänä.

25-vuotisjuhlien kunniaksi kannattaa katsoa itse elokuvan lisäksi Ninja Turtles -ilmiön synnystä kertova dokumentti Turtle Power: The Definitive History of the Teenage Mutant Ninja Turtles. Sitä ei ole Suomessa julkaistu dvd:nä tai blu-ray:na, mutta Film2Home-videopalvelu tarjoaa dokumenttia vuokralle kohtuullisella euron vuorokausihinnalla.

”Keväällä 1984 uusi ja erikoinen sarjakuvalehti ilmestyi eräiden kauppojen kassojen yhteyteen. Se ei mahtunut hyllyihin suuren kokonsa vuoksi, mutta oli liian outo ohitettavaksi. Eastmanin ja Lairdin Teenage Mutant Ninja Turtles esitteli täysin uudenlaisen supersankarin. Idea oli liian outo ja liian hullu. Se rikkoi kaikkia sääntöjä, eikä sen olisi pitänyt toimia. Mutta lehti myytiin loppuun. Numero toisensa perään. Kolmenkymmenen vuoden ajan. Nyt pääsemme kurkistamaan kuoren alle ja näemme, kuinka tämä ”onnekas vahinko” löi nenille epäilijöitä ja miten siitä tuli yksi maailman suosituimmista ja rakastetuimmista brändeistä.”

Suositella voi myös The Hollywood Reporterin arvostelua, joka paljastaa, mitä lehti kirjoitti Teenage Mutant Ninja Turtles -elokuvasta sen ensi-illan aikoihin:

’Teenage Mutant Ninja Turtles’: THR’s 1990 Review

Eikä unohdeta myöskään omaa Pop-kulttuurin välimuisti -esseetä, joka kertoo perusteellisesti ja pilke silmäkulmassa ajasta, jolloin Mutanttininjakilpikonnat saapuivat Suomeen.

Cowabunga!

Teksti: Tatu Junni