Uusimmat

Haastattelu: Superkoira ja raivohamsteri – juttutuokio Boltin ohjaajaparin kanssa

11.02.2009 15:05 Henri Lassander

Perjantaina ensi-iltaan saapuva Bolt kertoo superkoirasta, jolle jokainen päivä on silkkaa seikkailua – ainakin niin kauan kun kamerat käyvät. Mutta kun sarjan tähtikoira sitten sattuman kaupalla ajautuu studioltaan keskelle New Yorkin kaupunkiviidakkoa, se saakin kokea elämänsä suurimman seikkailun.

Bolt saa selville, että hänen omistajansa Penny on vaarassa ja ihmekoiran tehtävä onkin luonnollisesti pelastaa paras ystävänsä.

Bolt uskoo, että sen supervoimat ovat tallella myös todellisuudessa. Mukaan reissuun lähtee kaksi varsin hulvatonta matkakumppania – tympeän huumorintajun omaavan hylkykissan nimeltä Missu sekä muovipallossa asustavan ja telkkaria intohimoisesti töllöttävän hamsterin nimeltä Raivo – joiden seurassa Bolt huomaa, ettei välttämättä tarvitse olla supersankari ollakseen oman elämänsä suuri sankari.

Boltin takana ovat Disneyn ensikertaohjaajat Chris Williams ja Byron Howard. Williams päätyi Boltin pariin, kun tuottaja John Lassiter haki tarinalle vetäjää. Williams oli tätä ennen ohjannut Glago’s Guest -nimisen lyhytanimaation, jonka Lassiter niinikään tuotti.

– Hän tuntui pitävän tavasta, jolla lähestyin tarinoita ja ilmeisesti siksi pyysi juuri minut mukaan projektiin, Williams kertoo.

– Tajusin heti, miten suuri työmäärä on kyseessä, joten pyysin Howardin apulaisohjaajaksi.

Yhteistyö kaksikon välillä on sujunut hyvin ja työnjako on ollut selvä.

– Minä olen ensisijaisesti vastuussa tarinasta ja Howard auttaa minua siinä. Vastaavasti Howard vastaa animoinnista ja minä olen hänen apulaisensa.

Kaksikolla oli edessään melkoinen aikataulu: aikaa oli vajaan kahden vuoden verran. Howard ei ole pitänyt kiirettä pelkästään pahana asiana.

– Joskushan paine voi olla myös siunaus. Kiire todellakin pakottaa tekemään päätökset nopeasti sen sijaan, että asiat jätettäisiin hautumaan. Meidän oli etsittävä luovat ratkaisut nopeasti ja mielestäni myös onnistuimme siinä.

Bolt liittyy elokuvan myötä arvovaltaiseen seuraan, nimittäin Disneyn maineikkaaseen koirakerhoon. Ohjaajia ei häirinnyt se, että koira-päähenkilö vaatii erityistä huomiota erottuakseen joukosta.

– Emme me ihan hirveästi käyttäneet huolehtimiseen, Howard toteaa.

– Tärkeintä on löytää omalle hahmolle, Boltille, juuri oikea persoonallisuus tähän nimenomaiseen tarinaan ja oikea dynamiikka hahmojen välille. Kun hahmoa hiotaan ja parannetaan koko ajan, myös suhteessa kanssahahmoihin, tulee siitä ainutlaatuinen. Uskon, että saavutimme tämän tavoitteen ja Bolt voi olla aivan omana itsenään tuossa koiragalleriassa.

– Syy siihen, että Disney tekee niin paljon koirahahmoja, on varmastikin se, että ihmisillä on lähes rajattoman tunnesiteet koiriin, ja kissoihinkin, Williams sanoo.

– Koirien suhde omistajiinsa, se epäitsekkyys ja tahto uhrautua suojellakseen omistajiaan, on ehdoton ydin, jonka ympärille kaikki nämä tarinat rakentuvat. Ja kyllä me vilkaisimme myös aikaisempia Disneyn koirahahmoja nähdäksemme, mihin kohtaan Bolt sijoittuisi tuossa koiramaisemassa.

Williams sanookin, että elokuvan sanoma on nimenomaan luottamus.

– Jos luotat johonkuhun, jos todella annat kaikkesi jonkun vuoksi, teet samalla itsesi haavoittuvaiseksi. Luottamus vaatii kovan hinnan, mutta se antaa myös suuren palkkion. Kaikkihan tietävät, miten paljon se sattuu, kun luottamus petetään. Elokuva kertoo siitä, että luottamus on aina riski, mutta se on paitsi sen arvoista, myös oikein. Ja sinun on luotettava toisiin saavuttaaksesi päämääräsi. Elokuvan keskiössä onkin kaksi hivenen erilaista luottamussuhdetta: Boltin ja Pennyn välinen, sekä Boltin ja Missun välinen.

Boltin keskiössä ovat Missu-kissa ja Bolt-koira, mutta huumoria pitää yllä ennen kaikkea Raivo-niminen hamsteri, joka ravaa hamsteripallossaan läpi elokuvan. Raivo elämään ovat kuulunut tv-ohjelmien loppumaton virta ja sen mukana myös Boltin seikkailut.

Hamsteri päätyi elokuvaan oikeastaan tekijöiden henkilökohtaisten suhteiden kautta.

– Halusimme hahmon, joka pitäisi yllä Boltin harhakuvaa supervoimistaan, Williams kertaa.

-Tiesimme myös, että sen tulisi Boltin ja Missun tavoin olla jokin kesy kotieläin.

Ehdotus tuli lopulta tuottaja Lassiterilta.

– Lassiter kertoi, että hänellä itsellään oli tsintsilla-jyrsijä, joka viihtyi lasipallossa, Howard sanoo.

– Hän soitti heti kotiinsa ja pyysi tuomaan sen studiolle. Pieni otus juoksenteli ympäri huonetta ja törmäili jalkoihimme, kun kehittelimme tarinaa – se oli sitä myöten selvä! Lopulta päädyimme tekemään Raivosta hamsterin, koska se on katsojille tutumpi.

– Alunperin Raivosta oli tosin tulossa rotta, Williams muistelee.

– Raivon tehtävä elokuvassa on erittäin tärkeä. Hän on koominen, mutta ei asiaankuulumaton. Jos elokuvassa olisi hahmo vain kertoakseen vitsejä, se olisi todella väsyttävää. Mutta Raivo myös uskoo itsekin Boltin supervoimiin. Aina kun Bolt epäilee omia kykyjään, Raivo nostaa hänet takaisin korkeuksiin. Niinpä meillä on tämä pikkuruinen otus, joka kannattelee Boltin itsetuntoa.

Howard nostaa Raivon erityiseksi piirteeksi myös sen, että samanlaista hahmoa ei ole tehty aikaisemmin.

– Raivo on myös ennenkaikkea tietokoneanimaation lapsi, sillä 2D:nä se ei olisi ikinä toiminut näin hyvin. Samalla hahmo myös vaikutti muuhun näyttelyyn ja täydensi kokonaisuuden.

Bolt elokuvateattereissa perjantaina 13.2.2009.

Muropaketin uusimmat