Uusimmat

Nokia 7280

21.07.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Nokian erikoisesti muotoiltu 7280 ei muistuta perinteistä matkapuhelinta kuin etäisesti. Suklaapatukan muotoisen puhelimen hämäävin, yllättävin ja käyttöä eniten haittaava ominaisuus on numeronäppäimistön puuttuminen. 7280:n ulkomitat ovat 115x32x19 mm ja käsissä puhelinta pidellään pitkittäin. Vasemmasta reunasta löytyvä 35 millimetriä leveä ja 20 millimetriä korkea värinäyttö kykenee 208×104-resoluutioon. Valmiustilassa näyttö toimii kätevästi meikkipeilinä, joskin erikoisen pinnoitteensa ansiosta näytöstä on lähes mahdotonta saada selvää auringon paisteessa.

Numeronäppäimistön korvaajaksi Nokia on taiteillut puhelimeen viisi pikanäppäintä ja pyöritettävän navigointirullan. Rulla on sijoitettu mustan valkopunaraidallisen puhelimen oikeaan laitaan, joten vasenkätisille puhelimen käyttäminen on lähes mahdotonta. Yksi 7280:n käyttökelpoisista pikakytkimistä on puhelimen päästä aavistuksen ulospäin liukuva huppu, jonka alta paljastuu digitaalikameran linssi. Huppua ulos liu’uttamalla on mahdollista vastata puheluun ja kytkeä näytön taustavalo päälle. Hupun painaminen takaisin puhelimeen puolestaan lopettaa puhelun.

Navigointirullan käyttäminen tekstin ja numeroiden syöttämiseen tapahtuu rullaamalla osoitin näytöllä näkyvän numero- tai kirjainrivistön läpi halutun merkin kohdalle ja painamalla valintapainiketta. Käytännössä tekstiviestien kirjoittaminen rullan avulla on lähes mahdotonta ja numeroiden syöttäminenkin on haastava urakka. Myös osoitekirjan käyttäminen herkän rullan avulla on varsin työlästä, mutta kaikeksi onneksi puhelimeen on mahdollista äänittää puheohjauksia.

Ominaisuuksien puolella 7280:llä ei ole hävettävää. 84 gramman painoiseen puhelimeen on saatu mahtumaan erittäin monipuoliset ominaisuudet aina MP3-soitinta ja digitaalikameraa myöten. Liitäntöjen puolella puhelimesta löytyy 2,5 millimetrin äänilähtö kuulokkeille. Valitettavasti runsaan 50 megatavun sisäisen muistin lisäksi puhelimesta ei löydy muistikorttipaikkaa. Musiikin toistaminen onnistuu kuitenkin kätevästi integroidun FM-radion avustuksella. HSCSD-, EGPRS- ja EDGE-datayhteyksien avulla 7280:n käyttäminen Internetissä on nopeaa ja vaivatonta yksinkertaisten navigointiominaisuuksien rajoissa. Tietokoneeseen ja toiseen matkapuhelimeen yhteyden voi muodostaa Bluetooth- tai infrapunayhteyden avulla.

Series 40 -sarjan käyttöliittymä on helppokäyttöinen ja puhelimen ohjelmistosta löytyvät lähes kaikki oleellisimmat ohjelmat aina mediasoittimesta alkaen. Sähköpostin lukeminen ja lähettäminen ei kuitenkaan 7280:llä onnistu. Puhelimen VGA-resoluutioon kykenevällä digitaalikameralla otettuja kuvia voi sen sijaan lähettää MMS-viestinä.

7280:n Li-Ion-akku on integroitu puhelimeen kiinteästi ja vaihtaminen onnistuu ainoastaan valtuutetussa huoltoliikkeessä. Peruskäytössä 700 milliampeeritunnin akku riittää noin kaksi päivää, yhtäjaksoista puhumista akku kestää kolme tuntia.

Muropaketin uusimmat