Uusimmat

Garmin iQue M3

23.07.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Perinteisten suurikokoisten ja toiminnoiltaan yksinkertaisten taskutietokoneiden kysyntä ja tarpeellisuus on hiipumassa. Älypuhelimien ominaisuudet ovat monessa suhteessa ajaneet erillisen kalenterin ja muistion ohi. Garmin on monien muiden valmistajien tapaan joutunut kehittelemään uusia houkuttimia tuotteisiinsa. IQue M3 on yhtiön uusin ja halvin GPS-paikantimen ja taskumikron yhdistelmä. Alle 500 dollarin arvoinen M3 tulee saataville Yhdysvalloissa lähiaikoina.

127x71x19 mm olisivat nykyaikaisen matkapuhelimen ulkomittoina suurehkot. Kysymyksessä on kuitenkin taskumikro, jota hallitsee peräti 3,5 tuuman suuri kosketusnäyttö. 240×320-resoluutio kuullostaa myös matkapuhelimen näyttöihin tottuneelle varsin vajaavaiselle, mutta pääasiassa autoillessa käytettäväksi tarkoitettuna GPS-paikantimena suuresta näytöstä ja kuvakkeista on hyötyä.

M3:n GPS-toiminnot ovat monipuoliset. Yhdysvalloissa myyntiin tulevassa versiossa mukana tulee vakiona vain Pohjois-Amerikan kartat, mutta lisähintaan laitteeseen saa asennettua myös Euroopan kartaston. Ohjelmiston käyttäminen on tehty yksinkertaiseksi autoilevalle käyttäjälle ja useimmat perusasetukset saa ajaessa säädettyä painamalla sormella näytön kuvakkeita. GPS-paikantimen vaatima antenni on perustilassa painettu M3:n takapuolelle, josta se ponnahtaa esiin napin painalluksella. Antennin nostaminen esiin käynnistää GPS-paikantimen automaattisesti.

M3:n käyttöjärjestelemänä toimii Windows Mobile 2003 Second Edition, jonka ohjelmistotuki on erittäin kattava. Garminin kalliimmista malleista poiketen M3:n ominaisuuksiin eivät kuulu Bluetooth- eivätkä WiFi-ominaisuudet. WiFi:n lisääminen onnistuu kuitenkin jälkikäteen SDIO-korttipaikan kautta, joka tukee markkinoilta löytyviä erillisiä WiFi-adaptereita. Sisäistä ROM-muistia löytyy vain 32 megatavua, joka on varsin vähän multimediakäyttöön varsinkin jos SD-korttipaikan täyttää WiFI-adapteri. 64 megatavun RAM-muisti yhdistettynä Intelin 312 megahertsin PXA 271 Xscale -prosessoriin takaavat kuitenkin riittävän tehon vaativampaankin työskentelyyn. GPS-paikantimen tarpeisiin laitteeseen on asennettu lisäksi 48 megahertsin kellotaajuudella toimiva apuprosessori.

1250 milliampeeritunnin Li-Ion-akku kestää yhtämittaista PDA/GPS-käyttöä noin 5-7 tuntia. Autoillessa tarpeellinen autoteline ja -laturi tulevat mukana vakiovarusteena. Garminin alkuperäisen vara-akun hinta on noin 70 dollaria.