Uusimmat

Nokian spekuloidaan siirtyvän Linuxiin

27.07.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Nokian uskotaan hylkäävän Symbian matkapuhelimiensa käyttöjärjestelmänä. Eurooppalainen tutkimus- ja konsultointiyritys ARCchart kertoi WWW-sivuillaan Nokian mahdollisesti hylkäävän Symbian OS:n ja siirtyvän matkapuhelimissaan Linux-käyttöjärjestelmään. Väitteensä tueksi ARCchart huomauttaa Nokian lisensoineen Microsoftin ActiveSync-teknologian, vaikka myös Symbian Limited tarjosi Nokialle vastaavaa ratkaisua. ARCchartin mukaan Nokian tarve kyseiselle lisenssille on olematon, mikäli suurin osa Nokian älypuhelimista perustuisi tulevaisuudessakin Symbianiin.

Nokia osuus koko maailman matkapuhelinmarkkinoista on tällä hetkellä noin 33 prosenttia ja Nokian pääjohtaja Jorma Ollila kertoi yhtiön viimeisimmässä osavuosikatsauksessa kokonaismyynnin nousevan tänä vuonna peräti 760 miljoonaan matkapuhelimeen. Liki kaikki Nokian huippumallit perustuvat Symbian-käyttöjärjestelmään.

Nokia herätti kummastusta pari kuukautta takaperin esittelemällä Linuxiin perustuvan 770-taskutietokoneen, jonka pääasiallinen käyttötarkoitus on Internetin selaaminen langattomasti. Samassa yhteydessä Nokia ilmoitti tukevansa tulevaisuudessa entistä enemmän avoimeen lähdekoodiin perustuvia ohjelmistoja ja projekteja.

Linuxiin siirtyminen olisi merkittävä isku Symbian-käyttöjärjestelmää kehittävälle ja lisensoivälle Symbian Limitedille. Yhtiö on monen matkapuhelinvalmistajan yhteisyritys ja saa suurimman osan tuloistaan Nokialta. Nokia omistaa Symbian Limitedistä lähes puolet ja on yrittänyt useita kertoja ostaa yhtiön päätösvallan haltuunsa. ARCchart olettaa Nokian suunnittelevan Symbianin hyllyttämistä suurien lisenssimaksujen takia. Viime vuonna lisenssimaksujen suuruus oli noin 55 miljoonaa dollaria ja tänä vuonna maksut nousevat älypuhelimien kasvaneen myynnin myötä ainakin 140 miljoonaan. Linuxiin perustuvien puhelimien kehityksen oletetaan maksavan Nokialle lisenssimaksuja vähemmän.

Käytännössä siirtyminen Linuxiin olisi mitä luultavimmin käyttäjille huomaamatonta. Tällä hetkelläkin Nokia tekee omat käyttöliittymänsä Symbianin tarjoaman pohjan päälle ja tilanne ei tulisi muuttumaan Linuxin kohdalla. Series 60-, Series 80 ja Series 90 -nimillä tutuksi tulleet käyttöliittymät voidaan teoriassa siirtää Symbian-alustalta Linuxille ilman ulkoisia muutoksia. Suurin osa esimerkiksi Series 60 -alustalle tarkoitetuista ohjelmista on kirjoitettu Javalla ja toimivat näin ollen moitteetta myös Linuxissa. On myös mahdollista, että Nokia kehittää uuden käyttöliittymän Linuxiin pohjautuviin puhelimiin.

Nokian vaihtaminen Linuxiin ei olisi tavatonta ja ennennäkemätöntä, sillä myös taskutietokoneita valmistava PalmSource on päättänyt perustaa seuraavan Palm OS -käyttöjärjestelmänsä Linuxiin. Käyttöjärjestelmän ulkoasu ei kuitenkaan tule muuttumaan uudistuksen myötä.