Uusimmat

XFX GeForce 6800 Ultra 512 MB

30.06.2005 00:00 Muropaketin toimitus

GeForce 7800 GTX -alkutunnelmien jälkeen kesäkuun viimeisessä artikkelissa paneudutaan GeForce 6800 Ultran 512 megatavun muistimäärällä varustettuun malliin, joita testipenkkiin toimitettiin XFX:ltä kahden näytönohjaimen yhteispakkauksena. Sekä NVIDIAn että ATIn viimeisimpien high end -markkinoille suunnattujen näytönohjainten saatavuus on ollut vähintääkin kyseenalaista ja ehkä hieman hämmästyttävänäkin puolena XFX:n testiin toimittamaa kahden GeForce 6800 Ultra 512 MB -näytönohjaimen yhteispakkausta on saatavilla Suomesta jo artikkelin kirjoitushetkellä. Joskin hintaa paketilla on yli 1500 euroa, joten tuotteen kohderyhmä lienee varsin suppea.

XFX GeForce 6800 Ultra 512 MB -näytönohjaimien lisäksi artikkelin alussa on nopea kierros XFX:n Hong Kongin päämajan toimistotiloissa ja loppupuolella näytönohjaimen suorituskykyä verrataan vastaavaan 256 megatavun muistimäärälliseen malliin. Pelitestien lisäksi artikkelin lopussa 512 ja 256 megatavun mallien lämpötiloja ja tehonkulutusta vertaillaan keskenään.

Vierailu XFX:n päämajassa

XFX:n näytönohjaimet eivät ole olleet Suomessa mitenkään erityisen näkyvästi markkinoilla, vaikka Ingram onkin tuonut niitä maahan useamman vuoden ajan. Tänä keväänä myös Dacco otti XFX:n tuotteet valikoimiinsa, joten saatavuuden pitäisi olla pikku hiljaa oikeilla raiteilla. Vuonna 1989 perustettu Pine Technology käyttää nykyään XFX-nimeä tuotteidensa markkinoinnissa ja keskittyy ensisijaisesti pelaamiseen. Aikaisemmin XFX valmisti myös emolevyjä, mutta tällä hetkellä tuotevalikoimista löytyy näytönohjaimien rinnalla ainoastaan peliohjaimia ja Netcellin tekniikkaan perustuvia Revo-SATA-RAID-ohjaimia.

XFX keskittyy pelkästään NVIDIAn näytönohjaimiin eikä valikoimista löydy monen muun valmistajan tavoin ATIn ohjaimia. Tämän seurauksena yritys saa tietynlaisia etuja ja ensisijaisuuksia muihin valmistajiin verrattuna. XFX:llä on kaksi tehdasta Kiinassa, joista uusia tuotteita saadaan ulos varsin nopealla aikataululla. Tästä syystä NVIDIA käyttääkin usein XFX:n näytönohjaimia lähettäessään testikappaleita lehdistölle. XFX:n konseptiin kuuluu myös hieman vakiota korkeammilla kellotaajuuksilla toimivien näytönohjainten valmistaminen, joiden toimivuus on testattu luonnollisesti jo tehtaalla. Esimerkiksi juuri julkaistu XFX GeForce 7800 GTX toimii ytimen osalta 450 MHz:n ja muistien 1250 MHz:n kellotaajuudella.

Muropaketti vieraili XFX:n tai brändin takana olevan Pine Technologyn päämajassa Hong Kongissa ennen Computex 2005 -messuja. Yrityksellä on 16 toimistoa ympäri maailmaa ja yhteensä 1000 työntekijää.

Päämaja sijaitsee 216 metriä korkean Hopewell Centren 55. kerroksessa, jonka komeat näköalat kuuluvat työsuhde-etuihin.

Toimiston ilmoittautumistiskillä aikaa näytti mikäpä muu kuin NVIDIA-aiheinen kello. Toimiston yleisilmapiiri oli varsin rauhallinen ja suurin osa työntekijöistä oli naisia.

Päämajan tehtäviin kuuluu yrityksen sivutoimistojen tarkkailu ja seuranta, talousasiat, markkinointi, myynti ja tietenkin koko yrityksen johtaminen.

Erillisestä testaus- ja välinevarastosta löytyi vino pino pelejä, konsoleita ja muun muassa NV30-näytönohjaimia. Yllä olevassa kuvassa näkyy XFX:n uusin aluevaltaus eli peliohjain, josta on saatavilla mallit PC:lle, Xboxille ja PS2:lle.

XFX GeForce 6800 Ultra 512 MB

XFX GeForce 6800 Ultra 512 MB -näytönohjaimet on pakattu kuutiomaiseen laatikkoon, jonka etukyljessä laavasuihkujen valossa poseeraa bodarimonsteri. Pakkauksesta käy selvästi myös ilmi, että sisällä on kaksi GeForce 6800 Ultra -näytönohjainta, GDDR3-muistia tuotteissa on 512 megatavua, näytönohjaimet on tarkoitus asettaa toimimaan SLI-tilassa ja että näytönohjaimet kytketään PCI Express -väylään.

Suuremman myyntipakkauksen sisällä on kaksi täysin identtistä pienempää pakkausta, joiden sisällä piileskelee näytönohjain sekä oheismateriaalit. Pakkauksista käy ilmi suurin piirtein samat tiedot kuin isommastakin pakkauksesta.

Näytönohjaimien mukana tulee kaksi ohjekirjaa, joista kuvassa vasemmanpuoleinen opastaa useilla eri kielillä näytönohjaimen asentamisessa, kun taas oikeanpuoleisesta löytyy yleistä tietoa muun muassa GeForce 6800- ja 6200-sarjan näytönohjaimista. Lisäksi mukana tulee S-Video- ja virta-adapterikaapelit, kaksi DVI-VGA-adapteria, ajuri-CD-levy sekä kolme peliä. X2 on jaettu kahdelle CD-levylle, MotoGP 2 yhdelle CD-levylle ja suurikokoinen Far Cry yhdelle DVD-levylle.

Vaikka siirtyminen näytönohjainmuistin osalta 256 megatavusta 512 megatavuun saattaa kuulostaa pieneltä ja nopealta operaatiolta, on NVIDIA joutunut suunnittelemaan piirilevyn uudelleen. Virransyöttö on 256 megatavun lisämuistin takia massiivisempi ja tämä näkyy piirilevyn kasvaneessa koossa, joka pituuden osalta lähentelee 23 senttimetriä. Ydintä, muisteja ja virransyötön komponentteja jäähdyttävien siilien muotoilu on myös muuttunut pienoisesti, mutta pääidea on pysynyt samana: radiaalituuletin imee ilmaa suurikokoisen coolerin sisään jäähdyttäen samalla sekä ytimen erillistä siiliä kuin myös takimmaisten muistien ja virransyötön siilejä. Tuulettimen vastuulle jää siis jäähdyttää kolmea eri jäähdytyselementtiä.

Kyseessä on XFX:n nimellä myytävä näytönohjain, tai oikeastaan kahden näytönohjaimen yhteispakkaus, mutta tämä ei käy ilmi näytönohjaimesta, sillä coolerin päällä on normaali NVIDIAn referenssikuvioitu pinta. Yleensä näytönohjainvalmistajat liimaavat omia logojaan tuulettimen keskiosaan tai coolerin päälle, mutta XFX ei ilmeisesti ole nähnyt tälle tarvetta.

Näytönohjaimen takapuolelta löytyy musta siili, neljä muistipiiriä ja musta tukilevy. Cooleri kiinnittyy ytimen ympäriltä neljällä ruuvilla takaosan tukilevyyn, kun taas etu- ja takapuolen piilossa olevia neljää muistipiiriä jäähdyttävät siilit on kiristetty vastakkain kolmella ruuvilla. Takapuolella siilin peitossa olevan neljän muistipiirin jäähdyttäminen on hieman kyseenalaista, sillä muistipiirit eivät käy lähellekään tulikuumina. Toisaalta NVIDIA on ehkä varmistanut reunimmaiset muistipiirit, sillä näiden vieressä on sitäkin kuumempana käyviä virransyötön komponentteja, jotka samalla lämmittävät piirilevyn kautta muistipiirejä.

Tuplattu muistimäärä näkyy takapuolen muistipiirien lisäyksen ohella virransyötössä, joka on entistä massiivisempi. Virtaa tehosyöpölle näytönohjaimelle saadaan toimitettua tarpeeksi yhden lisävirtaliittimen avulla, joka on sijoitettu 256 megatavun muistimäärällisen GeForce 6800 Ultran tavoin oikeaan yläkulmaan. Kaikkein kuumimpina käyviä komponentteja jäähdytetään siilin avulla, joka kiinnittyy kahdella piirilevyn läpi menevällä muovitapilla.

Coolerin toimintaperiaate selkiytynee viimeistään coolerin päällä olevan peltilevyn poiston jälkeen, jolloin piirilevyyn pultatut kolme siiliä ja tuuletin sekä ilmavirtauksia ohjaavat muovikehikot näkyvät paremmin. Ytimen jäähdyttämisestä vastaa kuparinen siiliosa, jonka hieman kaarevat rivat on jaettu kahteen osaan. Kun radiaalituulettimen puhaltama ilma on selvittänyt reittinsä läpi kuparisiilin ripojen, kohtaa se lämmenneenä muistipiirien päällä olevan siilin ja jatkaa siitä edelleen matkaa virransyötön siiliä kohti.

Suurimmat muutokset jäähdytyksessä ovat ylimpien muistipiirien jäähdyttämisen jättäminen pois luvuista ja sen sijaan suurempi panostus ytimen jäähdyttämiseen. Lisäksi takapuolelle on sijoitettu jo aiemmin mainittu siili ja viimeisenä seikkana virransyötön siili on kokenut kokoonpuristuksen ja aiemmin jonossa olevat kuumimpina käyvät komponentit on ladottu vierekkäin kasaan, jolloin myös siilin muoto on muuttunut.

GeForce Ultra 512 MB -näytönohjaimissa on sama NV45-ydin, kuin 256 MB -malleissakin, joka on valmistettu 0,13 mikrometrin prosessilla IBM:n tuotantolinjoilla. 16 renderöintiliukuhihnaa tukeva ydin koostuu 222 miljoonasta transistorista ja se tukee natiivina AGP 8x -väylää. Kyseessä on kuitenkin PCI Express x16 -liittimeen liitettävä näytönohjain, joten ytimen vieressä on NVIDIAn HSI-siltapiiri (High Speed Interconnect). XFX:n näytönohjaimien ytimien vakiokellotaajuus on 430 megahertsiä.

Muistimäärää nostaessa 256 megatavusta 512 megatavuun ollaan väistämättä siinä tilanteessa, että joko muistipiirien määrä on nostettava kaksinkertaiseksi tai 256-bittisistä muisteista on siirryttävä 512-bittisiin. NVIDIA valitsi luonnollisemman vaihtoehdon, eli se nosti muistipiirien määrän kaksinkertaiseksi, jolloin 256-bittisiä piirejä on kahdeksan kappaletta piirilevyn etu- ja takapuolella.

GDDR3-muistipiirit ovat Samsungin valmistamat ja ne on speksattu toimimaan 1,6 nanosekunnin nopeudella. Samsung takaa piireilleen toimivuuden 600 megahertsin (1,2 GHz DDR) kellotaajuudella. Muistien osalta XFX:n näytönohjaimissa pitäisi olla pientä ylikellotusvaraa, sillä vakiona GDDR3-muistit toimivat 525 MHz:n (1,05 GHz DDR) kellotaajuudella. Muistiväylä on tuttuun tapaan 256-bittinen.

Kuvassa ylempi näytönohjain on NVIDIAn referenssimallia edustava GeForce 6800 Ultra 256 MB, kun taas alempi on XFX:n 512 megatavun vastaava näytönohjain, joka cooleria myöden vastaa NVIDIAn referenssimallia. Näytönohjaimien suurin ero käytännön kannalta on muistimäärä, mutta lisäksi mallit eroavat ulkoisesti piirilevyn ja coolerin osalta hyvinkin paljon.

Testitulokset

Testeissä XFX GeForce 6800 Ultra 512 MB -näytönohjaimet testattiin SLI-konfiguraatioon asetettuina ja vertailuna käytettiin kahta GeForce 6800 Ultra 256 MB -näytönohjainta. 512 MB -malleissa ytimen kellotaajuus oli 430 MHz ja muistien 1050 MHz, joten 256 MB -mallien 425/1100 MHz:n kellotaajuudet asetettiin vastaaviin lukuihin. Suorituskykymittauksissa pyrittiin selvittämään, miten 256 megatavun lisämuisti auttaa GeForce 6800 Ultra -näytönohjainta, kun näytönohjaimet ovat muuten vastaavanlaiset.

Testialustana käytettiin nForce4 SLI -piirisarjallista Asus A8N-SLI -emolevyä, johon iskettiin kiinni vanhempi 130 nanometrin prosessilla valmistettu AMD Athlon 64 FX-55 -prosessori ja kaksi Kingston HyperX PC3500 256 MB -muistikampaa. Testit ajettiin vanhemmilla ForceWare 71.89 -ajureilla, sillä testaushetkellä ei ollut vielä saatavilla nykyisiä ForceWare 77.72 -ajureita.

  • AMD Athlon 64 FX-55 (2,6 GHz)
  • Asus A8N-SLI
  • 2x Kingston HyperX PC3500 256 MB
  • Western Digital 80 GB SATA
  • LG 52X
  • Zalman 400 W
  • Windows XP SP2
  • NVIDIA nForce4 AMD 6.53
  • NVIDIA ForceWare 71.89

Testitulokset

Suorituskykyä vertailtaessa 3DMark05 ja 3DMark03 ajettiin läpi vakioasetuksilla, kun taas Doom3, Half-Life 2, Far Cry, The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay, Colin McRae Rally 2005 ja Need For Speed Underground 2 testattiin 1280×1024-resoluutiolla, nelinkertaisella reunojenpehmennyksellä ja 16-kertaisella anisotrooppisella suodatuksella. Battlefield 2 toimi nykivästi kyseisellä resoluutiolla, joten pelin suorituskyky mitattiin 1024×768-resoluutiolla. Kaikissa testeissä ajureista oli asetettu High Quality -asetus päälle ja lisäksi pelien omat asetukset säädettiin parhaiksi mahdollisiksi.

3DMark05:ssä XFX GeForce 6800 Ultra 512 MB -näytönohjaimilla päästään yli 10 000 pisteen, tarkalleen ottaen 10187 pisteeseen, joka on noin neljä prosenttia vastaavien 256 megatavuisten näytönohjaimien tauluun iskemää tulosta parempi. 3DMark03:ssa molemmilla näytönohjainpareilla saavutetaan yli 20 000 pisteen raja ja ero 512 megatavullisten näytönohjaimien hyväksi on noin kolme prosenttia.

Doom 3 testattiin timedemon avulla, jota pyöriteltiin ”-com_fixedtic -1” -komennon avulla. Peli esittää suurin piirtein 3DMark05:n kaltaista linjaa ja ylimääräisen 256 megatavun muistin ansiosta XFX:n näytönohjaimet saavat kirittyä eron hieman reiluun neljään prosenttiin.

Half-Life 2:ssa käytettiin apuna Anandtechin nauhoittamaa at_canals_08-rev7-timedemoa, jossa ero XFX GeForce 6800 Ultra 512 MB -näytönohjaimien hyväksi kutistuu alle prosenttiin.

Battlefield 2 -uutuuspeliä pelattiin Fraps-ohjelman samalla mitaten ruudunpäivitysnopeutta ja noin viiden minuutin pelisession jälkeen 512 megatavullisilla näytönohjaimilla keskimääräiseksi ruudunpäivitysnopeudeksi kirjattiin 50 ruutua sekunnissa. Tulos on reilut kuusi prosenttia 256 megatavullisten näytönohjainten 47 fps:ia parempi.

Far Cry’hin unkarilainen HardwareOC-sivusto on väsännyt Far Cry Benchmark 1.41 -ohjelman, jolla saa helposti testattua muutaman eri valmiin timedemon avulla pelin suorituskykyä. Far Cry’lla pyöräytettiin tauluun 1,5 fps:n ero, joka vastaa vajaata kolmea prosenttia.

The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay -nimihirviön takana on edistyneeseen peliengineeseen perustuva 3D-räiskintä, joka tuottaa Fraps-ohjelmalla mitattuna kolmen fps:n eli reilun kuuden prosentin eron.

Ajopeleistä mukaan otettiin Colin McRae Rally 2005 ja Need For Speed Underground 2, joista ensimmäisenä mainitussa erot ovat todella pienet. Apuna käytettiin jälleen Frapsia, jolloin 512 megatavun muistimäärästä hyödytään prosentin nopeammalla ruudunpäivitysnopeudella 256 megatavullisiin GeForce 6800 Ultra -näytönohjaimiin verrattuna.

Need For Speed Underground 2 tuottaa keskivertotuloksen ja ero 512 MB:n näytönohjaimien hyväksi on Frapsilla mitattuna noin kolme prosenttia.

Lämpötilamittaukset

Lämpötilamittauksissa huoneen lämpötila vaihteli 26 – 27 asteessa ja mittauksen kohteeksi valittiin näytönohjaimen grafiikkapiiri, jota tarkkailtiin ajureiden välilehdeltä. Lepolämpötila mitattiin työpöydältä, kun lämpötila oli vakiintunut tiettyyn asteeseen. Rasituksessa käytettiin apuna 3DMark05-ohjelmaa, jolla haettiin maksimilämpötila.

Lepotilassa 256 ja 512 megatavullisten näytönohjaimien välillä on ainoastaan yksi aste eroa ja GPU1:n ja GPU2:n välinen ero molemmilla on neljä astetta. Näistä GPU2 sijaitsee alemmassa PCI Express x16 -liittimessä, joka selvittää hieman alhaisemman lämpötilan. Rasituksessa molemmat näytönohjaimet GPU2:n osalta päätyvät 64 asteeseen, mutta GPU1 tuottaa pientä hajontaa. XFX GeForce 6800 Ultra 512 MB:n GPU1:n lämpötila nousee rasituksessa 72 asteeseen ja 256 MB -näytönohjain 70 asteeseen. Rasituksessa GPU1:n ja GPU2:n välille muodostuu huomattavan suuri ero, 512 MB -näytönohjaimilla kahdeksan ja 256 MB -näytönohjaimilla kuusi astetta, mutta toisaalta samoilla kellotaajuuksilla toimivien eri muistimäärällisten GeForce 6800 Ultrien välinen ero on käytännössä olematon.

Lisäksi mittauskohteiksi joutuivat muistipiirit ja virransyötön päällä majaileva siili. GeForce 6800 Ultra 512 MB -näytönohjaimien puolia muistipiirejä ei jäähdytetä lainkaan, joten mittasimme näiden piirien lämpötiloja levossa ja rasituksessa. Levossa piirien pintalämpötila vaihteli 40 ja 45 asteen välillä, kun taas rasituksessa lämmöt nousivat 50-60 asteen tietämille. 256 MB -näytönohjaimissa muistipiirejä jäähdyttää siili, joten vastaavat lämpötilat olivat hieman alemmat: levossa noin 35 ja rasituksessa 45 astetta. Virransyötön kuumina käyvien komponenttien päällä olevan siilin lämpötiloissa ei havaittu merkittäviä eroja 512 MB- ja 256 MB -näytönohjaimien välillä, sillä molempien lämpötila levossa oli noin 40 astetta ja rasituksessa 55 astetta.

Tehonkulutusmittaukset

Suorituskyky- ja lämpötilamittausten lisäksi kirjasimme ylös eri kokoonpanojen tehonkulutuksen Etech PM300 -energiamittarilla, joten eri mittauskohteiden välillä ainoastaan näytönohjaimet/näytönohjain vaihtuivat/vaihtui. Graafien osoittama tehonkulutus on silmämääräinen keskiarvo 3DMark05:n viimeisen testin loppuosasta, joten kyseessä ei ole pelkkä maksimipiikki.

Yhden näytönohjaimen kokoonpanoissa tehonkulutuserot ovat kohtalaisen pienet, mutta silti helposti havaittavissa. Levossa XFX GeForce 6800 Ultra 512 MB -näytönohjaimella mitattiin 165 watin tehonkulutus, joka muistimäärän puolituksella laski 159 wattiin. Rasituksessa samaisilla näytönohjaimilla mitattiin 316 ja 309 watin tehonkulutukset.

Kun kokoonpanot varustettiin kaksilla näytönohjaimilla, jotka asetettiin toimimaan SLI-tilassa, tehonkulutukset nousivat odotetusti reilusti. 512 MB -näytönohjainparilla levossa mitattiin 217 watin tehonkulutus ja 256 MB -näytönohjaimilla 13 wattia alhaisempi kulutus, 204 wattia. Rasituksessa mopo alkaa uhkaavasti ryöstäytyä käsistä ja 400 watin virtalähde saa kunnon työtaakan, kun XFX:n näytönohjaimilla mitattiin huima 451 watin tehonkulutuspiikki. Keskiarvollisesti tehonkulutus ei onneksi ollut kuitenkaan aivan näin korkealla ja 3DMark05:ssä mitattiin noin 418 watin tehonkulutus. 256 MB -näytönohjaimilla päästiin 394 wattiin.

Levossa yhden ja kahden näytönohjaimen kokoonpanon tehonkulutuksen välillä on karkeasti otettuna 50-60 watin ero, joka rasituksessa nousee 90-100 wattiin. Yhdellä näytönohjaimella 256 MB- ja 512 MB -mallien välinen ero jäi alle 10 wattiin, mutta kahdella näytönohjaimella lepotilan ero kasvaa 13 wattiin ja rasituksessa jopa 24 wattiin.

Loppusanat

512 megatavulla GDDR3-muistia varustetut GeForce 6800 Ultra -näytönohjaimet saapuivat markkinoille alkukesästä, joka ajoituksen kanssa on ehkä hieman myöhäinen ottaen huomioon, että NVIDIA julkaisi kesäkuun 22. päivä GeForce 7800 GTX -näytönohjaimen. GeForce 7800 GTX on kiistatta tämän hetken nopein näytönohjain ja kun kyseistä näytönohjainta on jo saatavilla maailmalla, tuntuu kalliimpi 6800 Ultra 512 MB varsin turhalta julkaisulta.

XFX on päätynyt näytönohjaimien suhteen NVIDIAn referenssimalliin, joten yritys on varustanut näytönohjaimet ainoastaan näyttävällä pakkauksella ja oheismateriaaleilla. Näytönohjaimet toimivat moitteetta testeissä ja toivat 256 megatavun lisämuistin ansiosta parhaimmillaan kuuden prosentin parannuksen ruudunpäivitysnopeuteen, mutta useimmissa testeissä lisämuistin hyöty jäi muutamaan prosenttiin. Lisämuisti ei siis ainakaan nykypeleillä tuonut merkittävää parannusta suorituskyvyssä ja merkittävämpi hyöty tullaan kokemaan vasta tulevaisuudessa.

NVIDIA on lisämuistin myötä joutunut suunnittelemaan näytönohjaimen piirilevyn uusiksi ja samalla pääosin grafiikkapiiriä jäähdyttävä cooleri on muuttanut hieman muotoaan. Vaikka 256 megatavun muistimäärällisten vanhempien GeForce 6800 Ultra -näytönohjaimien coolereissa käytetty alumiini on päivitetty kupariin, ei lämpötiloissa havaittu kuin marginaalisia eroja – nekin 256 MB -mallin hyväksi. Tehonäytönohjaimia ja varsinkin SLI-konfiguraatiota havittelevien kannattaa pitää mielessä myös virtalähde, jolta vaaditaan paljon. Tehonkulutusmittauksissa havaittiin Athlon 64 FX-55 -prosessorilla ja kahdella XFX GeForce 6800 Ultra 512 MB -näytönohjaimella 451 watin piikki ja pääsääntöisesti tehonkulutus hyppi rasituksessa yli 400 watissa.

XFX GeForce 6800 Ultra 512 MB -näytönohjaimet ovat kieltämättä suorituskykyinen pariskunta, mutta yli 1500 euron hinta karsii varmasti suurimman osan näytönohjaimia kuolaavista kuluttajista. Jos rahaa kuitenkin löytyy sijoitettavaksi, kannattaa pitää mielessä GeForce 7800 GTX -näytönohjaimet, jotka tulevat viimeistään heinäkuussa irtoamaan halvemmalla kuin nyt testatut XFX:n näytönohjaimet.

>> Etusivulle

Ville Suvanto & Sampsa Kurri 30. kesäkuuta 2005