Uusimmat

Asus P5AD2-E Premium, DFI Lanparty 875P-T ja Abit Fatal1ty AA8XE

31.01.2005 00:00 Muropaketin toimitus

DFI LanParty 875P-T, Asus P5AD2-E Premium ja Abit Fatal1ty AA8XE

Testipenkkiin on tällä kertaa lyöty vastakkain kohtalaisen vanhaan Intel 875P -piirisarjaan perustuva DFI:n LanParty 875P-T ja kaksinkappalein Intelin uusimpaan 925XE-piirisarjaan perustuvaa DDR2-muisteja hyödyntävää emolevyä. Artikkelin tarkoituksena on tutustua Socket T -emolevyjen (Socket 775) aatelistoon ja verrata kuinka uudet DDR2-emolevyt pärjäävät nopeaan DDR-muistiin luottavaa DFI:tä vastaan. Ylikellotustakaan ei ole unohdettu ja niinpä vakiokellotaajuuksilla ajettujen testien lisäksi kullakin testin emolevyllä repäisty SuperPi 8M -tulos käyttäen kaikkia emolevyjen tarjoamia ylikellotusominaisuuksia hyväksi.

Piirisarjat

Testijoukon emolevyistä Abit ja Asus perustuvat Intelin 925XE-piirisarjaan, johon Muropaketissa on tutustuttu aiemmin jo marraskuussa i925XE & 1066 MHz FSB -artikkelissa. DFI:n Lanparty 875P-T puolestaan luottaa vanhaan i875P-piirisarjaan, johon Muropaketissa on luotu katsaus muun muassa Gigabyte GA-8KNXP -artikkelissa liki kaksi vuotta sitten. Käytännössä piirisarjojen suurimmat erot ovat ilman muuta siinä, että i925XE-piirisarja tukee DDR2-muisteja ja PCI Express -väylää, siinä missä vanhempi i875P-piirisarja pitäytyy tavallisissa DDR-muisteissa ja AGP-väylässä. i925XE-piirisarjaa käyttävien emolevyn ICH6R-southbridge on myös DFI:stä löytyvää ICH5R-southbridgeä kehittyneempi ominaisuuksiltaan ja sisältää esimerkiksi HD Audio -ääniominaisuudet.

DFI LanParty 875P-T: Pakkaus ja oheistuotteet

DFI:n LanParty-sarjan emolevyt ovat varsin tunnettuja näyttävyydestään, sekä oheistuotevalikoiman kattavuudesta. DFI LanParty 875P-T ei tee poikkeusta ja erittäin suuren myyntilaatikon sisältä löytyy nätisti paketoituna valtava määrä tarpeellista ja vähän tarpeetontakin oheismateriaalia.

Paketin sisältö levitettynä pöydälle paljastaa kasan pienempiä paketteja, UV-aktiiviset SATA-kaapelit, ohjekirjat ja ajuri-CD:n. Pikkupakettien sisältä paljastuvat edellä mainittujen tarpeiden lisäksi PC Transpo -kantokassi Midi-kokoiselle tornikotelolle, kotelon erinäisten johtojen päällystämiseen tarkoitettua UV-aktiivista suojapunosta ja kutistesukkaa sekä FrontX-etupaneeli. Mustaan FrontX-paneeliin on mahdollista liittää SATA-liitin, diagnostiikkaledit, optinen äänen digitaalilähtö ja Firewire-liitin. Liittimet saa piilotettua läpän alle.

Pyöristetyt UV-aktiiviset IDE- ja levykeaseman kaapelit kuuluvat LanParty-emolevyjen vakiovarustukseen.

Ominaisuudet

DFI LanParty 875P-T -emolevyn ominaisuusvalikoima on varsin tavanomainen, joskin laadukas. Emolevyn perusominaisuuksiin kuuluu yksi gigabitin integroitu verkkokortti, AC97-ääniominaisuudet, kaksi SATA-porttia, kaksi IDE-väylää, FireWire, kahdeksan USB 2.0 -porttia, DDR-muistituki ja AGP-väylä. Testin muihin emolevyihin verrattuna ominaisuuksien määrä on suorastaan hillitty.

I/O-takapaneelista ei myöskään löydy suurempia yllätyksiä, vaan kaikki liittimet ovat paikallaan sarjaporttia myöten. Toisesta sarjaportista on sentään maltettu luopua äänen digitaalisten liitäntöjen vallatessa paikan.

Ääni

AC97-äänet toteutettuna Realtekin ALC655-koodekin kautta ovat nykymittapuun mukaan varsin rajoitetut. Analogisen äänenlaadun lisäksi piirin ominaisuudet, 3D-ääniefektituki ja prosessoritehon kulutus ovat lievästi sanottuna heikohkot. Iloa DFI:n integroidusta äänipiiristä on lähinnä peruskäytössä, musiikin kuuntelussa ja DVD-elokuvien katselussa digitaalista ulostuloa käytettäessä. Pelikäyttöön ja esimerkiksi musiikin kuunteluun analogisten liitäntöjen kautta ääniratkaisun ominaisuudet ovat riittämättömät.

IDE- ja SATA-ohjaimet

LanParty 875P-T:n IDE- ja SATA-ominaisuudet rakentuvat yksinomaan Intelin ICH5R-southbridgen varaan. ICH5R tarjoaa kahden IDE-väylän lisäksi vain kaksi SATA-porttia. Ohjaimien nopeus ja prosessoritehon kulutus on kaikilla mittapuilla varsin mainio, mutta varsinkin SATA-liitäntöjen vähäinen määrä on harmillista.

Verkko

Varsin paljon ihmetystä herättävä asia on LanParty-emolevyn heikohkot verkko-ominaisuudet. Emolevyn Marvell 88E8001 -piiriin perustuva integroitu verkkokortti käyttää 875P-piirisarjasta löytyvän CSA-väylän sijaan perinteistä PCI-väylää. Gigabitin nopeudella tikittävän piirin prosessoritehon kulutus sekä suorituskyky ovat näin ollen varsin kaukana optimaalisesta. Toista integroitua verkkokorttia emolevyltä ei löydy puhumattakaan WLAN-ominaisuuksista.

Muut ominaisuudet

DFI LanParty 875P-T -emolevyn ulkonäkö ja oheisvarustus voidaan jo lukea erikoisominaisuuksiksi, mutta käytännössä emolevyllä on tarjottavanaan vielä paljon enemmän. EZtouch-virta- ja reset-napit emolevyllä ovat yksi hyvä esimerkki. Lisäksi emolevyn biossista löytyy mielenkiintoinen CMOS Reload -ominaisuus, jonka avulla useita erilaisia BIOS-asetuksia voidaan tallentaa muistiin.

Tuttuun ja turvalliseen LanParty-tyyliin mustalle piirilevylle kasatun emolevyn liittimet ovat UV-aktiivisia. Komponenttien sijoittelu vaikuttaa ensisilmäyksellä varsin tutulta, mutta tarkempi silmäys lienee silti paikallaan.

Emolevyn rajoitetuista integroiduista ominaisuuksista johtuen piirilevyn pinta on suorastaan avara ja liittimien määrä on helposti hallittavissa. Molemmat emolevyn SATA-liittimet löytyvät luonnollisesta paikastaan läheltä ICH5R-southbridgeä ja IDE-liittimet hyväksi havaitusta paikasta muistipaikkojen takaa. Levykeaseman liitin on sijoitettu ehkä hieman yllättävästi keskeiselle paikalle emolevyn reunaan.

Neljä PCI-paikkaa höystettynä yhdellä AGP 8X -liittimellä on uniikki yhdistelmä testijoukossa. Yleensä neljä PCI-paikkaa oikeuttaa lähinnä jumbosijoille emolevyvertailuissa, mutta tällä kertaa se riittää selvään johtopaikkaan. PCI Express -liitäntöjä emolevyltä ei piirisarjan vanhuudesta johtuen luonnollisesti löydy.

Virransyöttö on Socket T -emolevyille tuttuun tapaan levitelty prosessorikannan ympärille. Matalat komponentit täyttävät niille asetetut vaatimukset ja niinpä standardit täyttäville jäähdytysjärjestelmille on tilaa suorastaan runsaasti. Tilaa prosessorikannan ja suurehkon piirisarjan päällä makaavan passiivisen jäähdytysrivan välillä on riittävästi.

Neljä normaaleille DDR-muisteille tarkoitettua muistipaikkaa ovat nätisti paikoillaan sopivan etäisyyden päässä prosessorikannasta. ATX- ja 12V-virtaliittimet on onnistuttu näppärästi sijoittamaan lähelle emolevyn oikeaa kulmaa, joka yleensä on johtosotkun välttämisen kannalta varsin optimaalinen paikka.

Muistipaikkojen ja AGP-väylän välissä on runsaasti tilaa ja jopa grillimakkara-tyyppisten sormien omistaja kyennee vaihtamaan muistit kohtalaisen näppärästi näytönohjaimen ollessa paikoillaan.

AGP-paikan lukitusmekanismi ei ole parhaimmasta päästä ja vaatii ankaraa sormeilua sekä näytönohjaimen asennus- että poistovaiheessa.

Ylikellotukseen ja kotelopakolaisuuteen joutuneiden emolevy-yksilöiden käyttäminen helpottuu huomattavasti emolevyn pinnalta löytyvien virta- ja reset-nappien avulla. Itse kotelon nappien ja ledien asentaminen onkin normaalia vaikeampi projekti liittimien värikoodauksen uupumisen vuoksi. DFI:lle on kuitenkin annettava tunnusta siitä, että ainoaksi värikoodiksi on valittu musta. BIOSsin nollausjumpperi löytyy suuremmitta ongelmitta aivan patterin vierestä.

BIOS-ominaisuudet

LanParty 875P-T:n BIOS perustuu muiden DFI:n emolevyjen tapaan Phoenix-Awardin suosittuun biossiin. Perusominaisuuksien lisäksi DFI on onnistunut lisäämään joukkoon myös muutamia tarkastelun arvoisia lisäominaisuuksia.

Genie BIOS Setting -valikon takaa löytyvät tärkeimmät prosessorin, muistien ja emolevyn ylikellottamiseen liittyvät säädöt. Väylää emolevyllä on mahdollista säätää 100 – 400 megahertsin välillä. Prosessorin kertoimen säätö on mahdollista tietyillä Pentium 4 -malleilla ja kokonaan kerroinlukottomilla ES-prosessoreilla. AGP- ja PCI-väylien kellotaajuuksien säätäminen on mahdollista 66/33 MHz-, 73/36 MHz- ja 80/40 MHz -asetusten välillä.

Emolevyn jännitteen säädöistä lyhyt yhteenveto alla.

  • Prosessori: 0,8375 – 1,975 V
  • Muisti: 2,5 – 3,2 V
  • AGP/piirisarja: 1,5 – 1,8 V

Advanced Chipset Features -valikon takaa pääsee käsiksi muistien ja piirisarjan viiveasetuksiin. Perusasetusten lisäksi mukana on myös joukko suorituskykyyn vaikuttavia piirisarjan asetuksia.

Jännitteiden ja lämpötilojen tarkkailu on perustasoa vailla sen erikoisempia ominaisuuksia.

Erinomainen CMOS Reload tallettaa hyväksi havaittuja BIOS-asetuksia muistipaikkoihin, jotka eivät nollaannu esimerkiksi CMOSsin tyhjäyksen yhteydessä. Triviaalina kerrottakoon, että nollaamalla biossin ja tallentamalla viimeksi tallennetun biossin, koneen saa kaatumaan varsin epämiellyttävän oloisesti.

Käyttökokemukset

DFI LanParty 875P-T on kaikessa yksinkertaisuudessaan varsin vakaa ja luotettava emolevy. Suurempia ongelmia ei testijakson aikana havaittu, joskin ylikellotustesteissä emolevyyn kiinnitetty OCZ:n DDR Booster päästi voimasavut ja -hajut ulos. Syynä tähän on se, että emolevy reguloi muistijännitteen viiden voltin linjasta, joka ei OCZ Boosterille sovi.

Asus P5AD2-E Premium -emolevyyn on oikeastaan tutustuttu Muropaketissa jo aiemmin i925X- & i915P-emolevyvertailussa. Nyt testissä oleva versio eroaa kuitenkin aiemmin tarkastellusta emolevystä mallimerkinnän E-kirjaimen lisäksi piirisarjaltaan, joka on siis i925XE aiemman i925X:n sijaan. Pieni kertaaminen emolevyn ominaisuuksista kuulunee silti asiaan, onhan kysymyksessä sentään Asuksen Pentium 4 -malliston lippulaiva.

Asuksen oheistuotevalikoima on vertailun runsain. Ohjekirjojen ja ajuri-CD:n lisäksi mukaan on heitetty pieniin ärsyttäviin muovisiin pikkupusseihin erillispakattuna kymmenen SATA-kaapelia, neljä SATA-virta-adapteria, COM-porttimoduuli, kolme IDE-kaapelia, yksi levykeaseman kaapeli, I/O-suoja, USB 2.0 -lisämoduuli peliportilla, SATA-lisämoduuli ulkoisille SATA-laitteille, yhdistetty FireWire & RJ-45 -moduuli, ulkoinen WLAN-antenni ja sokeri pohjalla aina yhtä innostava WinDVD-ohjelmisto. DFI:n LanParty-sarjan tarjoamia kantokasseja tai muuta ihmeellistä joukkoon ei ole sentään lipsahtanut.

I/O-takapaneelin liitinvalikoima on kattava, mutta ei tee oikeutta emolevyn ominaisuuksien määrälle. Tilanpuutteen vuoksi monet liitännät toteutetaankin erilaisten lisämoduulien avustuksella. Moduuleja on itse asiassa niin monta, että kaikkien hyödyntäminen jättää varsin vähän tilaa kotelon takapaneeliin itse varsinaisille laajennuskorteille.

Ominaisuudet

Ominaisuuksiensa puolesta Asus P5AD2-E Premium on ehdottomasti testin runsain. Kahdeksan SATA-porttia, kolme IDE-väylää, 1394b-standardin mukaiset FireWire-ominaisuudet, kaksi gigabitin nopeudella toimivaa verkkokorttia, integroitu WLAN-piiri ulkoisella antennilla, HD-Audio-ääniominaisuudet ja kahdeksan USB 2.0 -porttia tuskin jättävät ketään kylmäksi.

Ääni

Asus luottaa C-median CMI9880L-koodekkipiiriin ICH6R-southbridgestä löytyvien HD-audio-ominaisuuksien toteuttajana. C-median piirillä toteutetut analogiset äänen ulostulot päihittävät useimmat AC97-codec-piirit äänenlaadussaan, mutta verrattuna esimerkiksi Abit Fatal1ty AA8XE -emolevyn käyttämään Realtekin piiriin, on äänessä pientä moitteen sijaa erityisesti kuulokkeita käytettäessä. Digitaalisten ulostulojen laatu on sen sijaan odotetun moitteeton ja sopii erinomaisesti vaativampaankin peruskäyttöön.

IDE- ja SATA-ohjaimet

ICH6R-piirin neljän SATA-portin ja yhden IDE-väylän lisäksi Asus on varmistanut riittävät SATA-liitännät Silicon Imagen 3114R RAID -piirillä. Piiri tukee RAID-tasoja 0, 1, 10 ja 5. IDE-väylien pienoisen puutteen korjaa puolestaan ITEn IDE RAID -ohjain RAID-tasojen 0, 1 ja 0+1 tuilla. Kokonaisuudessaan emolevyltä löytyy siis kahdeksan SATA-porttia ja kolme IDE-väylää, jotka yhdessä tarjoavat kohtalaisen jämäkän pohjan vaikkapa pienelle serverille.

Verkko

P5AD2-E Premiumin verkko-ominaisuudet ovat parasta A-ryhmää. Kaksi gigabitin nopeudella toimivaa Marvellin PCIe-liitäntäistä 88E8053-piiriä pitävät huolen johtosotkusta talossa ja puutarhassa. Johtojen kammoksujille emolevyltä löytyy IEEE 802.11g -standardin mukaiset WLAN-ominaisuudet.

WLAN-ohjainta on mahdollista hyödyntää myös tukiasemana, joskin ohjelmistopohjainen toteutus vaatii toimiakseen Windows XP- tai Windows Server 2003 -käyttöjärjestelmän. Lisäksi usean laitteen ollessa yhteydessä WLAN-kortin jakamaan verkkoon, on meno toisinaan hieman takkuisempaa kuin varsinaisesti WLAN-tukipisteeksi suunnitelluilla laitteilla.

Muut ominaisuudet

Edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi emolevyltä löytyy myös joukko Asuksen kehittelemiä emolevyn käyttöä helpottavia AI-ominaisuuksia. AI NOS on työkalu ylikellottamiseen, AI NET2 puolestaan pystyy analysoimaan verkon tilaa jo ennen käyttöjärjestelmän lataamista. Lisäksi Asus on panostanut emolevyn jäähdytykseen passiivisten jäähdytyselementtien avulla.

Komponenttien sijoittelu

Musta ja tyylikäs piirilevy ei varsinaisesti erotu testijoukosta edukseen räikeydellään ja miellyttäneekin enemmän ominaisuuksia, kuin ulkonäköä arvostavia. Sinänsä emolevyjen ulkoisesta kauneudesta kiinnostuneiden ja asiaa syvemmältä pohtivien alan harrastajien määrä lienee erittäin rajoittunut.

Asus on päättänyt sijoittaa emolevyn kaksi PCIe 1x -paikkaa normaalista käytännöstä poiketen aivan piirilevyn alaosaan ja jättänyt kolme PCI-paikkaa täyttämään 16x- ja 1x-paikkojen välisen tilan.

Socket T -kanta on sijoitettu varsin lähelle emolevyn reunaa ja hempeän sinisillä kondensaattoreilla täydennetty virransyöttö on rakennettu käyttäen hyväksi jäljelle jäänyttä tilaa. Tehokomponenteille Asus on viritellyt passiivisen jäähdytyselementin, jonka päällä muistetaan mainita passiivisen jäähdytyksen ylivoimasta aktiivijäähdytykseen nähden. 12V-virtaliitin on piilotettu aivan vasempaan yläkulmaan.

DDR2-muistipaikkojen takaa paljastuu 24-pinninen ATX-virtaliitin kuten muistakin vertailun emolevyistä. Southbridgen tarjoama IDE-väylän ja levykeaseman liittimet löytyvät nätistä jonosta virtaliittimen vierestä.

Emolevyn alaosa on täynnä liittimiä, mutta kaikeksi onneksi SATA-liittimet on sentään hajasijoitettu kätevästi hieman toisistaan erilleen. ITEn RAID-piirin punaiset IDE-liittimet on ehkä jopa hieman omituisesti erotettu toisistaan. Huomion arvoinen asia lienee myös se, että emolevyn reunalta löytyvä IDE-liitin ylettää selvästi yli piirilevyn rajojen.

Kotelon ledien ja kytkimien liitäntöjen värikoodaus on tullut useimmilla emolevyvalmistajilla tavaksi ja niinpä Asuskin on saanut moisen koneen kasaamista helpottavan ominaisuuden integroitua emolevyynsä. Harmittavasti itse värikoodit eivät ole kokeneet minkäänlaista standardisointia ja Asus on mielenkiintoisesti valinnut virtakytkimen värikoodiksi keltaisen.

PCIe 16x -väylän ja muistipaikkojen välissä on runsaasti tilaa ja muistien asentaminen onnistunee helposti ilman suurempia ongelmia. Kuva paljastaa myös Asuksen passiivijäähdytystä ihannoivan linjan piirisarjan north- ja southbridgen päälle viritettyjen mustien alumiinisiilien muodossa.

Stack Cool on Asuksen oma keksintö, jonka tehtävänä on levittää piirilevyn takapuolelle muodostuvien kuumien pisteiden lämpö laajemmalle alueelle ja näin parantaa emolevyn vakautta ja toimintaa pitkällä aikavälillä.

BIOS-ominaisuudet

Asus on perinteisesti luottanut AMI-BIOS:iin ja P5AD2-E Premium ei tee poikkeusta sääntöön. Asus onkin saanut monesti viilattua emolevyistään kilpailijoita enemmän tehoa irti monipuolisten BIOS-säätöjen avulla.

Kellotaajuuksien ja jännitteiden säädöt on kerätty yhden valikon alle. Prosessorin väylätaajuutta on mahdollista säätää tuttuun tyyliin 100 – 400 megahertsin väliltä. PCI Express- ja PCI-väylien kellotaajuutta pystyy niin ikään säätämään haluamallaan tavalla.

Emolevyn jännitteen säädöistä lyhyt yhteenveto alla.

  • Prosessori: 1.3785 – 1,8 V
  • Muisti: 1,8 – 2,2 V
  • Piirisarja: 1,5 – 1,8 V
  • FSB: 1,2 – 1,5 V

Prosessorin säädöille on varattu erillinen sivu, josta löytyvät prosessorin tiedot ja mahdolliset säädöt mm. kertoimen säätämiseen.

Advanced Chipset Settings -valikon takaa paljastuvat muistien viiveasetusten säätöön vaadittavat kohteet ja PCI Express -väylän toiminnot. Huomion arvoista on se, että Asus ylikellottaa näytönohjainta myös PEG Link Mode asennossa Slow, jonka pitäisi teoriassa estää moinen toimenpide.

Asuksen lämpötilojen ja jännitteiden seuranta on hyvin suppea ja sisältää vain tärkeimmät jännitelinjat ja lämpötilat.

Käyttökokemukset

Asus P5AD2-E Premiumin vahvin puoli on ilman muuta ominaisuuksissa, jotka ovat yltäkylläisen runsaat. Testijakson aikana emolevyn toiminnassa ei havaittu epäilyttävää käyttäytymistä, joskin pientä pelokkuutta ja arkuutta oli ilmassa kovimpien ylikellotussessioiden aikana, joka on varsin ymmärrettävää. Erityisen mukavaksi emolevyn käyttämisen teki täysin passiivinen jäähdytys.

Abit Fatal1ty AA8XE: Pakkaus ja oheistuotteet

Abitin Fatal1ty AA8XE on pakattu näyttävään mustaan pakkaukseen, joka kertoneen asiaan vihkiytyneelle pelaajalle mistä oikein on kysymys. Mainetta niittäneen Fatal1ty-nimimerkillä pelaavan Johnathan Wendelin ympärille rakennettu konsepti vetänee varmasti jo sinällään mielenkiinnon myyntipakkaukseen, mutta kurkkaus silti itse paketin sisälle on paikallaan.

Oheistuotevalikoima on Abitille tyypilliseen tapaan varsin kattava, joskaan ei yltäkylläinen. Mukaan on mahdutettu ohjekirjojen ja ajuri-CD:n lisäksi neljä SATA-kaapelia, yksi pyöristetty IDE-kaapeli, yksi pyöristetty levykeaseman kaapeli, I/O-suoja, USB- & Firewire-liitinlevy, SATA-virta-adapteri ja ääniliitännät sisältävä tytärkortti.

Äänen ulos- ja sisääntulot tarjoava tytärkortti on varsin näppärän näköinen laitos ja liitetään aivan emolevyn alareunasta löytyvään PCIe 1x -paikkaan. Jännittävän näköinen ratkaisu on seurausta Abitin normaalista käytännöstä poikkeavasta I/O-takapaneelin suunnittelusta.

I/O-takapaneelin ulkonäkö on vähintäänkin erikoinen, sillä osa liittimistä on korvattu kahdella pienellä OTES-jäähdytysjärjestelmään kuuluvalla tuulettimella. Tuulettimien tieltä ovat joutuneet väistymään, niin rinnakkais- kuin sarjaportitkin ja jäljelle ovat jääneet vain muutamat perusliittimet. Varsinkin rinnakkaisportin uupuminen saattaa osoittautua ongelmalliseksi vanhojen kirjoittimien omistajille.

Ominaisuudet

Abit Fatal1ty AA8XE:n ominaisuudet pysyttelevät varsin tiukasti piirisarjan tarjoamissa puitteissa muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Emolevyltä löytyy kaksi integroitua verkkokorttia, HD-audio-ääniominaisuudet, neljä SATA-porttia, yksi IDE-väylä, FireWire sekä kahdeksan USB 2.0 -porttia. Vakiovarustukseen kuuluu toki myös yksi PCIe 16x- ja kaksi käyttökelpoista PCIe 1x -väylää. Vanhoille PCI-laitteille emolevyltä löytyy kaksi väylää.

Ääni

Intelin ICH6R-piiriltä löytyvää HD-audio-ohjainta täydentämään emolevylle on asennettu Realtekin ALC880-codec-piiri. Ominaisuuksiltaan ja äänenlaadultaan HD-audio edustaa tällä hetkellä integroitujen ääniratkaisujen aatelistoa. Realtekin ALC880-piiri hoitaa hommansa varsin hyvin ja kykenee tarjoamaan siedettävät analogiset ulos- ja sisääntulot äänisignaalille. Peruskäytössä ääniratkaisun laatu ei jätä kylmäksi, mutta pelaajat ja hifistit saattavat arvostaa esimerkiksi Audigy 4 -äänikortin hitusen parempia ääniä erityisen erilaisten 3D-ääniefektien osalta.

IDE- ja SATA-ohjaimet

Abitin IDE- ja SATA-tuki nojaa kokonaan ICH6R-piirisarjan ominaisuuksiin. Emolevyltä löytyy siis neljä SATA-porttia ja yksi IDE-väylä. Ratkaisun suorituskyky ja prosessoritehon kulutus on tuttua Intel-laatua, mutta innokkaimmat kiintolevyjen keräilijät eivät varmasti hykertele erityisesti innokkaasti vain yhden IDE-väylän sisältävän emolevyn perään.

Verkko

Peliteeman mukaisesti Fatal1ty-emolevyltä löytyy luonnollisesti kaksi verkkopiiriä. Molemmat ratkaisut on toteutettu Intelin laadukkailla ohjaimilla, mutta sapiskaa verkkotuki saa PCI-väylän osittaisesta käyttämisestä. Gigabitin piiri on luonnollisesti kytketty PCIe-väylään, mutta hitaampi Intel Pro/100 VE tukeutuu edelleen vanhaan PCI-väylään. Kaikeksi onneksi Abit on valinnut ehkäpä parhaan mahdollisen PCI-väylään liitettävän integroidun 10/100-piirin, joten suorituskyky ja prosessoritehon kulutus pysyvät kurissa.

Muut ominaisuudet

Abit Fatal1ty AA8XE on itsessään varsin erikoinen paketti ja sisältää runsaasti mielenkiintoisia pieniä yksityiskohtia. Emolevyn pinnalta löytyvät mm. virta- ja reset-napit, BIOS on varmasti ominaisuuksiltaan poikkeuksellinen ja peliteeman mukaisesti kirkkaita punaisia ledejä on ripoteltu niin emolevyn ylä- kuin alapuolellekin. Lisäksi ei sovi unohtaa P80-diagnostiikkaledejä piirilevyn pinnasta ja OTES-jäähdytysjärjestelmää, joka huolehtii mm. virransyötön ja muistien tehokkaasta jäähdyttämisestä.

Komponenttien sijoittelu

Abit Fatal1ty AA8XE erottuu massasta. Kirkkaanpunaisen piirilevyn ympärille liimailtu emolevy sisältää joukon normaalista käytännöstä poikkeavia ratkaisuja.

Emolevyn alaosa on selkeä kokonaisuus, josta tarvittavat liittimet erottuvat selvästi omiksi ryhmikseen. Emolevyn ainut IDE-liitin on sijoitettu näppärästi emolevyn reunalle ja SATA-liittimet tiukkaan nippuun lähelle piirisarjaa. Levykeaseman liitin löytyy mielenkiintoisesta paikasta aivan emolevyn alaosasta. Sinänsä on erikoista, että emolevy, jonka ominaisuuksiin ei kuulu enää rinnakkaisportti, puhumattakaan sarjaporteista, raahaa edelleen mukanaan levykeaseman kaltaista muinaismuistoa.

Lisäkorttien liittämistä varten emolevyltä löytyy kaksi PCIe 1x -väylää ja kaksi tavallista PCI-väylää. Aivan emolevyn alaosasta löytyy ääniliitännät tarjoavalle lisäkortille tarkoitettu PCIe 1x -paikka. Laajennettavuusvaraa on kokonaisuutena varsin niukasti.

Piirisarjaa jäähdyttävä aktiivinen tuuletin imee ilmaa prosessorikannan suunnasta. Ratkaisulla on ilmeisesti haettu lisätehoa prosessorin jäähdytykseen. Itse tuuletin on kohtalaisen äänekäs ja lisää oman osansa emolevyn meluntuottoon.

Muistipaikkojen takaa löytyy luonnollisesti ATX-virtaliitin ja 12V-virtaliitin on sijoitettu emolevyn yläkulmaan.

Yksi Abit Fatal1ty AA8XE:n mielenkiintoisista yksityiskohdista on virransyötön päälle viritelty OTES-jäähdytys. I/O-takapaneeliin sijoitetut tuulettimet imevät ilmaa kotelon takaa jäähdyttäen virransyötön komponentteja tehokkaasti. Oman haittansa tuo toki kahden pienen tuulettimen aiheuttama lisämelu.

Kurkkaus OTES-kuorien alle näyttää virransyötön tehokomponentteja jäähdyttävät siilit. Useimmista emolevyistä ei löydy jäähdytystä tehostavia ripoja lainkaan, puhumattakaan aktiivisesta jäähdytyksestä, joten Abit on vienyt ratkaisun kerralla varsin äärimmäisyyksiin.

Pienten yksityiskohtien sarja jatkuu southbridgen päälle viritetyn passiivisen jäähdytyselementin sivuprofiilissa, josta paljastuu tuttuun järjestykseen aseteltu rykelmä kirjaimia.

Värikoodatut paikat kotelon ledeille ja napeille helpottavat asennusta merkittävästi. Abit ei ole tässäkään tapauksessa tyytynyt normaaliin käytäntöön, vaan kotelon virtakytkimen paikan osoittaa vaaleanpunainen väri ja reset-kytkimen väri on puolestaan harhaanjohtavan vihreä. Emolevyn kulmalta löytyy niin ikään P80-diagnostiikkaledit, joiden apu ongelmatilanteissa on erinomaisen informatiivinen. Ylikellottajia ja emolevyjen freeair-asennusta suosivien meisselin heiluttajien iloksi piirilevyn pinnalle on juotettu virta- ja reset-kytkimet.

Virransyötön OTES-jäähdytystä täydentämään Abit on suunnitellut muistien päälle asennettavan jäähdytyskehikon, jonka pienet keskiakselinsa ympäri pyörivät muovilavat työntävät ilman kohti korkeuksia.

Mielenkiintoisin puute emolevyllä on tuuletinliitäntöjen niukkuus. Käytännössä muisteja jäähdyttävän kehikon virtaliittimen joutuu viemään näytönohjaimen yli aivan emolevyn alakulman tuuletinliitäntään.

BIOS

Abit Fatal1ty AA8XE:n BIOS perustuu Phoenix-Awardin suosittuun pohjaan, joskin Abit on lisännyt mukaan kokonaan erillisen uGuru-osion, jonka säädöt ja toiminnot liittyvät pääasiassa ylikellotuksen ihmeelliseen maailmaan.

 

OC Guru -valikon takaa löytyvät luonnollisesti prosessorin nopeuteen vaikuttavat asetukset ja säädöt. Vakiona Abit nostaa prosessorin vakiokellotaajuutta noin 70 megahertsin edestä, mutta ilmoittaa asiasta asiaankuuluvalla tavalla. Prosessorin väylätaajuutta emolevyllä voi säätää vapaasti 100 – 400 megahertsin väliltä. PCI Express- ja PCI-kellotaajuudet on mahdollista trimmata nykytavan mukaisesti väylän kellotaajuudesta riippumatta.

Emolevyn jännitteen säädöistä lyhyt yhteenveto alla.

  • CPU: 1,3875 – 1,925 V
  • FSB VTT: 1,0 – 1,8 V
  • Muisti: 1,6 – 2,55 V
  • Muisti VTT: 0,8 – 1,8 V
  • Piirisarja: 1,3 – 2,1 V
  • Piirisarja 2,5 V: 2,3 – 3,0 V

OC Guru -valikon takaa pääsee tutustumaan myös koneen käyttötietoihin. Asetukset eivät nollaannu biossin nollauksen yhteydessä.

Lämpötilojen tarkkailulle on pyhitetty oma ruutunsa ja tarkkailtavia lämpötiloja onkin varsin mehevä joukko. Virransyötön lähistöltä löytyy peräti neljä erillistä mittauspistettä.

Abit ei ole säästellyt myöskään jännitteiden seurannassa ja kaikki emolevyn biossista säädettävät jännitteet löytyvät myös seurannan puolelta.

Muistien viiveasetusten puolella Abitin esitys ei ole aivan yhtä vahva, kuin esimerkiksi lämpötilojen ja jännitteiden tarkkailun osalta. Perusasetusten lisäksi valikoista löytyy vain Game Accelerator -asetus.

Käyttökokemukset

Abit Fatal1ty onnistui vakuuttamaan ainakin allekirjoittaneen vakaudellaan ja helppoudellaan. Emolevyn toiminta myöskään ylikellotustestien aikana ei nostanut suurempia ongelmia esiin.

Ylikellotustesteissä on pyritty lähinnä kahteen päämäärään, joista ensimmäinen on kunkin testiemolevyn piirisarjan väylän keston selvittäminen ja toinen kovimman SuperPi 8M -ajan ajaminen käytettävissä olevia apuja käyttäen. Ylikellotustesteissä apuvälineinä käytettiin VapoChill LightSpeed -kompressorijäädytystä ja kerroinlukotonta Pentium 4 560 -prosessoria (3,6 GHz).

Abit Fatal1ty AA8XE -emolevyn väylän keston rajoja ei saatu lopulta selvitettyä lainkaan, sillä käytettävissä olevan testiprosessorin rajat tulivat vastaan noin 4,6 gigahertsin kohdalla ja Abitissa ei vielä tässä kohtaa havaittu ongelmia väylänkestossa. Asus sen sijaan hyytyi 310 megahertsin jälkeen aiheuttaen virheitä esimerkiksi SuperPi 8M -testissä satunnaisesti. DFI:n väylänkesto oli pienoinen pettymys vakiona 5:4-muistijakajalla.

Parasta mahdollista SuperPi 8M -tulosta haettaessa pyrittiin viilaamaan kaikki irti emolevystä, muisteista ja prosessorista. Yllättäen tulokset muodostuivat melko samankaltaisiksi. Asus P5AD2-E Premiumin tulos on muutaman sekunnin ihanneaikaa hitaampi, koska muisteja ei saatu yllättäen toimimaan 3:4-moodissa ja aikapulan vuoksi testejä ei keritty toistamaan. Testituloksista kannattaa huomioida, että DFI:llä paras SuperPi 8M -tulos jäi ottamaan käytössä olleista muisteista kiinni, eikä prosessorin maksimikellotaajuutta kyetty saavuttamaan.

Testit

Testeissä kunkin emolevyn BIOS-asetukset on säädetty nopeimpiin mahdollisiin. Käytännössä DDR2-muisteja käyttävillä emolevyillä tämä tarkoittaa muistiasetuksia 3-3-2-8 kellotaajuudella 266 MHz ja DDR-alustalla muistiasetuksia 2-2-2-5. Testialustana toimii Windows XP SP2.

Testikokoonpanosta yhteenveto alla olevassa listassa

  • Prosessori: Pentium 4 560
  • Muisti: Kingston HyperX PC5400 2x 512 MB 3-3-2-8, Kingston HyperX PC3200 2x 512 MB 2-2-2-6
  • Kiintolevy: Seagate Barracuda V 160 GB
  • Näytönohjain: XFX GeForce 6800GT PCI-E, Asus GeForce 6800GT AGP
  • DFI LanParty 875P-T BIOS-versio: 12/03/2004
  • Abit Fatal1ty AA8XE BIOS-versio: 11/30/2004
  • Asus P5AD2-E Premium BIOS-versio: 1002

Testitulokset

Prosessoritehoa kysyvä MP3-tiedoston pakkaus sujui emolevyiltä odotetusti tasatahtiin. Ohjelmana CDex 1.51, codecina Lame MP3 Encoderin versio 1.30 ja asetuksina High Quality, 256 kbps. Pienempi tulos on parempi.

WinRAR 3.4 -ohjelmalla tehty pakkaustesti luonnistui DDR-muisteja käyttävältä DFI:ltä hiukan DDR2-muisteja käyttäviä emolevyjä paremmin. 3DMark03-340.exe-tiedosto pakattiin testissä pakkausasetuksella ”best”. Pienempi tulos on parempi.

Unreal Tournament 2004 on prosessori-intensiivinen peli varsinkin pienillä resoluutiolla. Testissä ajettiin Colossus-kentässä nauhoitettu BotMatch-demo pienellä 640×480-resoluutiolla. Tavallisia DDR-muisteja käyttävä DFI löylyttää jälleen kanssakilpailijoitaan, joskin erot ovat kohtalaisen marginaaliset. Suurempi tulos on parempi.

Aquamark3:n prosessoritesti paljastaa jälleen DDR:n ylivoiman. DDR2-emolevyjen keskinäisessä vertailussa Asus pärjää selvästi Abittia paremmin. Suurempi tulos on parempi.

SiSoft Sandran optimoimaton ja bufferoimaton muistitesti paljastaa hyvin emolevyjen väliset erot. Asus P5AD2-E Premium vetää joukkoa selvällä erolla, yllättävää on toisen DDR2-muisteja käyttävän emolevyn huonohkot tulokset. Suurempi tulos on parempi.

Pienempi tulos on parempi.

Trendi jatkuu SuperPi-testeissä ja DFI kerää ykköstiloja pienellä, mutta varmalla kaulalla. Tiukoilla muistiasetuksilla ja korkeilla kellotaajuuksilla terästetyt DDR2-kokoonpanot antavat kuitenkin edelleen kovan vastuksen. Pienempi tulos on parempi.

PCMark04:n monipuolisissa testeissä emolevyjen välille syntyy yllättävän pieniä eroja ja Abitin heikohkoa prosessoritestin tulosta lukuun ottamatta kolmikon välille on hankala repiä suuria suorituskykyeroja. Suurempi tulos on parempi.

Suorituskykytestien perusteella DDR-muistitekniikkaan ja liki kaksi vuotta vanhaan 875P-piirisarjaan perustuva DFI LanParty 875P-T pitää edelleen valtikan hallussaan. Toisaalta Kingstonin DDR2-muistit venyivät varsin kireisiin viiveasetuksiin ja yhdistettynä 266 megahertsin muistiväylään erot kolmikon kesken jäivät lopulta todella pieniksi. Asus on onnistunut säätämään emolevynsä selvästi parempaa vireeseen kuin Abit ja voittaa DDR2-emolevyjen keskinäisen kamppailun jokaisessa testissä.

Loppusanat

Vertailun emolevyt erottuvat kukin omalla alueellaan edukseen. DFI LanParty 875P-T loistaa suorituskykytestien puolella ja onnistuukin pitämään takanaan molemmat DDR2-muisteja käyttävät emolevyt. Ominaisuuksiensa puolesta DFI sen sijaan joutuu antamaan periksi uudempia piirisarjoja käyttäville Asus P5AD2-E Premiumille ja Abit Fatal1ty AA8XE:lle. AGP- ja DDR-muisteja hyödyntävien Socket T -emolevyjen vähälukuisessa joukossa DFI on kova pala purtavaksi.

Asus P5AD2-E Premium kosii ostajia suorastaan hämmentävällä määrällä käyttökelpoisia integroituja ominaisuuksia. Emolevyn suorituskyky on niin ikään DDR2-emolevyksi erittäin hyvä ja PCIe-tuki takaa yhteensopivuuden myös tulevaisuudessa. Ylikellotusominaisuuksiltaan emolevy ei pärjää Abitin tarjokkaalle, mutta onnistuu kuromaan ominaisuuksissaan kärsimänsä tappion kiinni mallikelpoisella suorituskyvyllään. Emolevy ei tarjoa erityistä valoloistetta ja säihkettä, kuten vertailun kaksi muuta emolevyä, mutta tarjoaa vastineeksi täysin passiivisella jäähdytyksellä aikaansaatua hiljaisuutta.

Abit Fatal1ty AA8XE on mielenkiintoinen ja erilainen emolevy tarjoten ostajalleen melua tyhjästä viiden pienen tuulettimen verran. Toisaalta emolevy todella pitää ylikellotuksessa paljon lämpiävät komponentit viileinä lupausten mukaisesti. AA8XE:n suorituskyky ei pärjää Asuksen vastaavalle tuotteelle, mutta Abit tarjoaa valoa ja säihkettä senkin edestä. AA8XE:n BIOS- ja ylikellotusominaisuudet ovat niin ikään aivan omalla tasollaan.

>> Takaisin pääsivulle

Antti Valkeinen 31. Tammikuuta 2005 (antti.valkeinen@https://muropaketti.com)