Uusimmat

ATV Offroad Fury Pro (PSP)

16.07.2008 17:00 Mikko Rekola

Rapa roiskuu ja hiekka lentää, kun suosittu ajopelisarja tekee paluun. Peli sisältää paljon yhtäläisyyksiä hiljattain ilmestyneeseen PS2-serkkuun, mutta mukana nähdään myös uusia elementtejä. Pron vahvuus on monipuolisuus, mutta kokonaisuus on kehno huonon ajotuntuman vuoksi.

Climaxin uusin ajopeli iskee markkinoille tutuin eväin. Tarjolla on kourallinen ajoneuvoja mönkijöistä santakirppuihin. Pelimuotoina toimivat oma ura, yksittäinen kilpailu tai konsoleiden välillä pelattava moninpeli. Myös kilpailutyypit noudattavat pelisarjan aiempaa linjaa yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Endurocross on uusi kilpailumuoto, jossa ajetaan tutuilla stadioneilla erilaisten esteiden hidastaessa menoa.

Menopelejä löytyy laajalta rintamalta ja uusia saa avattua hyvän menestyksen seurauksena. Valitettavasti fysiikkamoottori ei välitä pyörien määrästä tai ajoneuvon painosta vaan menopelit töksähtelevät eteenpäin kuin neppisautot hiekkalaatikolla. Ajotuntuma on tahmea ja ajoneuvojen reaktiot epärealistisia. Kääntyvyys on tyydyttävää, mutta hyppyreiden ja esteiden kohdalla kurvailu masentaa mielen.

Sisällön monipuolisuus on eräs kokonaisuuden vahvimmista osa-alueista, sillä pelattavaa löytyy paljon. Ratoja on kymmeniä ja ne eroavat toisistaan pituuden ja intensiivisyyden osalta. Lisää pelattavaa voi tehdä helppokäyttöisellä rataeditorilla, jonka rajoitukset kuitenkin tekevät editorista täysin turhan.

Ponnetonta peruskauraa

Erilaisista kisoista katoaa mielekkyys surkean ajotuntuman takia. Tekoälyn käytös on kuminauhaisuudestaan huolimatta kiitettävää. Ratkaisut sijoittuvat yleensä vasta viimeisiin mutkiin, eivätkä tekoälykuljettajat anna tuumaakaan periksi. Uudet endurocross -radat sopivat erinomaisesti mönkijöille, sillä vaihtoehtoisia etenemisväyliä löytyy useampia. Hienoimpia hetkiä tarjoavat ahtaat sisäradat, joissa on mielenkiintoisia pattiyhdistelmiä ja tiukkoja neulansilmämutkia.

Ulkoasu ei ole tasapainoisimmasta päästä. Radat näyttävät ensimmäisillä silmäyksillä monipuolisilta ja yksityiskohtaisilta. Tarkempi tarkastelu tuo kuitenkin esiin karkeat pinnanmuodot ja radan reunoilta löytyy viimeistelemättömiä objekteja. Maisemat ovat sahalaitoineen jopa sotkuisia.

Menopelit ovat ratojen tavoin viimeistelemättömiä. Laitteiden rungot ovat esikuviensa mukaiset, mutta yksityiskohdat ontuvat. Esimerkiksi ajoneuvojen renkaat eivät ole pyöreät vaan kulmikkaat, aivan parhaimpaan 90-luvun alun tyyliin.

Alempaan keskinkertaisuuteen vaipuvaa kokonaisuutta ei pelasta äänimaailmakaan. Monttukoneiden äänet ovat vaisuja ja taustalla pauhaava rock ei ole tarjonnan parhaasta päästä. Mukaan mahtuu muutama pirteämpi poikkeus, mutta musiikki kannattaa mykistää jo ensimmäisellä pelikerralla, suurin osa kappaleista kun on kelvottomia.

Pussillinen sitä itseään

ATV Offroad Fury Pro repäisee pelisarjan yltä viimeiset kunnian rippeet. Ajotuntuman viilaamisella paketti olisi voinut toimia, mutta nykykunnossaan se on rahastusta. Aloittelijat voivat nauttia menosta muutaman minuutin, mutta vähänkään enemmän ajopeleistä kiinnostuneet manaavat tämän syvimpään rotkoon. Huvittavinta on julkaisuajankohta, sillä peli ilmestyi Amerikassa vuonna 2006 kattavamman lisenssin kera. Tämä kannattaa kiertää kaukaa.

Tekijä: Climax
Julkaisija: SCEE
Testattu: PSP
Saatavilla: PSP
Pelaajia: 1, moninpeli 2-4atvoffroadfurypro.com
Pelin kotisivu: atvoffroadfurypro.com

 

Lue myös

Actionloop (DS)

Beijing 2008 (360, PS3)

Enemy Territory: Quake Wars (360, PS3)

Spore Creature Creator (PC)

Wrath of the Lich King -ennakko: osa 1

Wrath of the Lich King -ennakko: osa 2

XIII Century: Death or Glory (PC)