Uusimmat

Space Invaders Extreme (DS, PSP)

29.09.2008 19:00 Petteri Kaakinen

Ah, klassikot, nuo ikuiset nostalgian kohteet. Nykypäivän mittapuulla etenkin ne vanhimmat klassikot ovat jo täysin pelikelvottomia tapauksia, joita suurinta osaa pystyy pelaamaan vain niihin liittyen kauniiden nuoruusmuistojen ansiosta.

Usein pelinkehittäjät yrittävät rahastaa ihmisiä nostalgisiin muistoihin vedoten. Space Invaders ei ole ollut poikkeus. Siitä löytyy kaikenlaisia versioita aikalailla kaikille mahdollisille pelikoneille. Useimmat niistä ovat ala-arvoisia esityksiä, joita edes nostalgia ei riitä pelastamaan. Taito Corporation on päättänyt yrittää ainakin vielä kerran. Kiitäköön Space Invaders nykypäivään 30-vuotisjuhlansa kunniaksi.

Ja kas kummaa, tästä eriskummallisesti inkarnaatiosta kehkeytyikin yllättäen paras Space Invaders, joka tekee klassikolle kunniaa.

Uudistettu vanhus

Space Invaders Extremen perusidea ei ole muuttunut juuri ollenkaan 30 vuoden takaisesta esikoisversiostaan. Pelaaja ohjaa edelleen ruudun alareunassa sijaitsevaa tykkitornia ja yrittää osua ruudun yläosissa lenteleviin ja koko ajan alaspäin laskeutuviin avaruusaluksiin. Lisäpisteitä voi yrittää kerätä osumalla ruudun halki lenteleviin aluksiin. Taito onkin säilyttänyt kaikki ne elementit, jotka ovat tuttuja jo alkuperäisestä Space Invadersista.

Pakkaan on kuitenkin sekoitettu myös tukku uudistuksia. Extremessä avaruusalukset lentävät erittäin vaihtelevissa muodoissa, joka vaihtelee kenttä kentältä. Sen lisäksi niitä löytyy eri muotoisia ja eri värisiä. Osalla on jopa suojanaan kilvet, jotka pitää tuhota päästäkseen itse aluksen kimppuun. Muukalaisten asearsenaaliakin on parannettu. Enää ei riitäkään vain alaspäin hitaasti laskeutuvien viivojen väistely, vaan ne ampuvat pelaajaa myös lasereilla ja ohjuksilla. Ne osaavat myös liikkua uudenlaisilla tavoilla, mikä tekee niihin osumisesta entistäkin vaikeampaa.

PSP-versio

Perusalusten lisäksi välillä tulee vastaan myös isoja emoaluksia, jotka hoitavat pomovastusten virkaa. Ne kestävät normaaleja vihollisia enemmän osumia ja niillä on aseissaan paljon enemmän tuhovoimaa. Jottei pelin pelaaminen kävisi aivan liian vaikeaksi, näistä päivitetyistä avaruusvalloittajista voi myös hankkiutua eroon erilaisilla tuhovoimaisilla aseilla, joita viholliset tiputtavat tiettyjen ehtojen täyttyessä.

Pisteiden kerääminen ja siinä samalla high score -tulostensa parantaminen on iso osa Space Invaders Extremen uudelleenpelattavuusarvoa ja viehättävyyttä, kuten shoot ’em’up peleissä yleensäkin. Tätä varten Extremessä on hyvästä pelaamisesta kasvava pistekerroin, vihollisalusten tuhoamisen ketjuttamista sekä mahdollisuus bonus-pisteisiin eri tavoin. Tuhoamalla avaruuden valloittajia esimerkiksi väri- tai tyyppijärjestyksessä, voi ansaita tärkeitä extra-pojoja.

DS-versio tarjoaa yllättäen netin kautta pelattavan kaksinpelin, jota PSP-versiosta ei löydy. Se toimii kuten kaikki muutkin DS:n nettimoninpelit. Vaihtoehtona on pelata sattumanvaraisesti valittuja pelaajia vastaan tai tuttuun tapaan ystävää vastaan syöttämällä tämän kaverikoodin peliin. Vaikka nettipeli toimii hyvin, se ei lopulta ole kovinkaan ihmeellinen tapaus. Nettipuolen hyödyllisempi ominaisuus on pisteiden lähettäminen maailmanlaajuisille listoille ja oman sijoituksensa näkeminen.

Psykedeelisiä värejä elektron tahdissa

Extreme jatkaa audiovisuaalisen suunnittelunsa kanssa samalla linjalla kuin pelattavuudenkin suhteen. Grafiikoissa on säilytetty Space Invadersin yksinkertaisen karu ilme, mutta sillä erolla, että kaikkialle on lisätty enemmän väriä. Vaikka värit miellyttävät silmää, Space Invaders Extreme ei siltikään ole mikään teknologinen ihme DS:llä vaan se näyttää edelleen Space Invadersilta. Muukalaisten alukset ovat edelleen palikkamaisia eikä taustoista löydy valoshow’ta lukuun ottamatta hirveästi mitään muuta kuin mustuutta.

DS-versio

Musiikki on suhteellisen yksinkertaista elektronista musiikkia, mutta se on Rezmäisen onnistuneesti sidottu myös siihen mitä pelaaja saa tapahtumaan ruudulla. Ampumalla ja osumalla vihollisaluksiin synnyttää tiettyjä soundeja, jotka aiheuttavat ennalta määrätyn musiikin ja pelaajan aiheuttamien ääniefektien yhdistymistä yhdeksi onnistuneeksi kokonaisuudeksi.

Jos joskus onkin ollut epäilyksiä siitä, voiko 30 tai edes 20 vuotta vanhaa peliä tuoda onnistuneesti uudelle vuosituhannelle, Space Invaders Extreme todistaa, että kyllä voi. Se ottaa alun perin simppelin konseptin ja lisää siihen onnistuneesti monenlaisia uudistuksia. Kaikkien uudisjulkaisujen pitäisi olla näin hyvin tehtyjä.

 

Tekijä: TAITO
Julkaisija: Square Enix
Testattu: Nintendo DS
Saatavilla: Nintendo DS, PlayStation Portable
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: http://www.taito.com/csm/title/2008/sie/

 

Lue myös

Don King Presents Prizefighter (360)

Mercenaries 2 (PS3, 360)

NHL 09 -moninpeliarvostelu (PS3, Xbox 360)

Pure (PC, PS3, 360)

Super Smash Bros. Brawl (Wii)

The Last Guy (PS3)

Wario Land: The Shake Dimension -ennakko (Wii)

WWE Smackdown vs Raw 2008 (DS)

Muropaketin uusimmat