Uusimmat

Disaster: Day of Crisis (Wii)

09.01.2009 15:31 Tero Lehtiniemi

Vakavasti otettavat toimintapelit ovat Nintendon Wii-konsolilla valitettavan harvassa. Nyt tätä vakavaa puutetta pyrkii omalta osaltaan paikkaamaan selviytymisseikkailu Disaster: Day of Crisis. Mielenkiintoiseksi pelin tekee se, että siitä vastaa erinomaisista Xenosaga- ja Baten Kaitos -roolipelisarjoista tuttu Monolith Soft.

Monolithilta ei ainakaan kunnianhimoa puutu. Disaster yrittää samalla olla sekä Wii-teknologiademo, toimintaseikkailu, autopeli että pelisaleista tuttu raideräiskintä. Miten kokonaisuus sitten toimii, vai toimiiko ollenkaan?

Peli asettaa pelaajan entisen merijalkaväen sotilaan, sittemmin pelastusyksikön palveluun värväytyneen Raymond Bryce -nimisen veijarin saappaisiin. Rayn menettäessä elinikäisen ystävänsä ja kollegansa traagisesti tämä lupaa pitää huolta kaverinsa siskosta. Kuinkas ollakaan, kapinallinen sotilasyksikkö kidnappaa samaisen siskon, joten FBI pyytää Rayta apuun tämän jäljittämisessä.

Mikäli sitä juonen alkuasema ei paljastanut, on Disaster tehty parhaan B-luokan Hollywood-katastrofirainan hengessä lennokkaita ja ennalta arvattavia juonenkäänteitä sekä ylikornia dialogia myöten. Homma on vedetty niin kieli poskessa, että kliseillä herkuttelu muodostuu loppujen lopuksi pelin parhaaksi ja kantavimmaksi elementiksi. Japanilaisille pakko nostaa hattua siitä, että ovat vanginneet perijenkkiläisen action-korniuden näinkin hyvin.

Siskonpelastus- ja terroristinkuritusreissu jakautuu hiukan yli pariin kymmeneen jaksoon, jotka yhdistelevät enemmän tai vähemmän sujuvasti mitä moninaisimpia action-genrejä. Välillä yritetään selviytyä keskellä luonnonkatastrofeja, välillä ammutaan terroristeja, ajetaan autolla tai pelastetaan ihmisiä. Wii-kontrolleilla kikkaillaan niin paljon, että eri toimintoja on jopa liikaa. Tutoriaalit ovat kuitenkin asianmukaisesti toteutettu, ja pelin varsin inhimillinen vaikeustaso pitää turhautumisen loitolla.

Pieni katastrofi

Pelin monipuolisuus on ehkä samalla sen suurin heikkous. Arcade-henkiset toimintaosiot ovat pelin parasta antia vaihtelevine aseineen, ympäristön hyödyntämisineen ja muine kikkoineen. Loputtomat ammukset ja suojauksen tehokkuus tekevät toiminnasta miellyttävää. Wiimote toimii aseena millintarkasti ja toteutus on kaiken kaikkiaan sulavaa.

Valitettavasti muilla osa-alueilla toteutus ei ole yhtä loistokasta. Itse seikkailuosioissa ei ole suurempaa vikaa, mitä nyt Rayn kävelyvauhti hidastetaan ärsyttävästi hiiviskelyksi tarpeettomissakin kohdissa. Ihmisiä pelastettaessa, liekkejä sammutettaessa tai esimerkiksi laavavirtaa paetessa wiimotea ja nunchakia pääse heiluttelemaan hikeen asti, ja vaikka ideat ovatkin sinänsä hyviä, tuntuu että välistä niitä syötetään ihan vaan kikkailun vuoksi.

Heikoimmin pärjäävät pakolliset ajo-osuudet, jotka tuntuvat todella väkinäisiltä. Kontrollit ovat kiikkerät ja epätarkat, ja koko osio tuntuu kiireellä väsätyltä. Eri lajityyppien välillä vaihtelu ja kikkailu toisaalta kuitenkin tukee pelin katastrofileffahenkistä juonenkuljetusta, mutta liika on aina liikaa.

Teknisesti toteutus on vaihtelevaa. Välianimaatioissa grafiikka on Wii-mittakaavalla näyttävää, mutta varsinaisissa toimintaosuuksissa hahmot ovat jäykästi animoituja ja tekstuureja käytetään todella kitsaasti. Musiikki on katastrofileffahenkistä patrioottista sinfoniapauhua ja korni dialogi tukee meininkiä entisestään.

Disaster: Day of Crisistä pelatessa tunnelma on kauttaaltaan kuin elokuvaa katsoessa. Toiminta- ja interaktio-osuudet on nivottu näppärästi yhteen, ja oikealla asennoitumisella sen meininki nostattaa hymyn korviin. Yliyrittäminen, helppo vaikeustaso ja heikko visuaalinen anti kuitenkin vähentävät nautittavuutta. Harmittava takaisku, sillä pienellä yrityksellä Disaster: Day of Crisis olisi ollut paljon parempi peli.

 

Tekijä: Monolith Soft
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Wii
Saatavilla: Wii
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: Disaster: Day of Crisis
Tero Lehtiniemi

 

Lue myös

A Vampyre Story (PC)

Legendary (PC)

Legendary (PS3, 360)

Mario Kart Wii (Wii)

Quantum of Solace: The Game (PS2, PS3, 360)

Spore Ihkut ja Iljetykset -osasetti (PC, Mac)

Steel Fury – Kharkov 1942 (PC)

Trackmania DS (DS)

Wii Music (Wii)