Uusimmat

Rikkoiko Ghostbusters tekijäoikeuksia?

02.09.2009 11:30 Jukka O. Kauppinen

Sony/Atarin äskeinen riemukas Ghostbusters-toimintapeli, jonka ei-Pleikkariversioiden julkaisua odotellaan edelleenkin Euroopan kamaralla, on herättänyt huomiota vanhan pelimusiikin ystävissä. Ghostbustersista näet löytyy selkeästi tunnistettavasti saksalaisen Chris Huelsbeckin säveltämä Turrican-pelin musiikki. Onko kyse tekijäoikeusrikkeestä vai kunnianosoituksesta?

Turrican-pelin musiikki, tarkemmin sanoen ruotsalaisen demoscene-muusikko Svenzzonin säveltämä The Titan Turrican -remiksaus, soi kohtauksessa, jossa pelaajat ovat pelihallissa ja käpeltävät – kas kummaa- Turrican-kolikkopeliä. Pieni sivudetalji eikä pelimusiikki ole kohtauksessa mitenkään pääosassa, mutta…

 

Sen enempää Huelsbeck kuin Svenzzonikaan eivät tienneet sävellyksen käytöstä pelistä eikä lupiakaan ole kyselty. Huelsbeck onkin laittanut asianajajansa ajamaan asiaa ja selvittämään josko kyse on tekijäoikeusrikkomuksesta.

Toki peli- ja retrofanin kannalta Turricanin käytön voisi tulkita myös kunnianosoitukseksi, ehkä myös hyväksyttäväksi lainaukseksi. Kynnyskysymys lieneekin, että miten pitkään biisi soi ja miten selkeästi. Ylittääkö se merkittävästi ärsytyskynnyksen? Ja miksi peliin lainattiin toisen muusikon tekemä miksaus alkuperäissävellyksestä? Jotta homma saataisiin mahdollisimman sekavaksi?

Tapauksen käsittely on ilmeisen alkutekijöissään eikä sen kohtaloa kannattane tällä haavaa jäädä jännittämään.

 Ghostbusters: The Video Game -pelin teki amerikkalainen Terminal Reality. Pelin julkaisu on jaettu Sonyn ja ex-Atarin, nykyisen Namco Bandai Partnersin, välille. Mikäli Huelsbeck päättää viedä asian raastupaan, niin kenet tässä ylipäätään kannattaa haastaa?

Lähteet: Der Fall der Ghostbusters –scene music stolen

Lisää aiheesta

Ghostbusters (PS3, 360)

Kerääntykää, lapsukaiset, ympärille ja antakaa kun setä kertoo nuoruudestaan. Kun minä olin vekara, maailman suunnilleen kovimmat jutut olivat He-Man, G.I. Joe, Hulk Hogan ja Haamujengi. Minulle juuri Haamujengi oli ehkä kaikkein läheisin.

Dan Aykroydin ja Harold Ramisin riemastuttava komedia ja sen kelvollinen jatko-osa ovat viihdyttäneet meitä jo pari kymmentä vuotta pelkästään senkin takia, että kovista puheista huolimatta sitä kolmatta osaa ei ikinä nähty. Ennen kuin nyt.

Sony nappasi Ghostbustersin, 360-versio ilmestyy ”myöhemmin”

Wiikon wanha: Ghostbusters – who you gonna call?!

Lue myös

Arvioryöpytystä: ensin DLC:tä, sitten ladattavia

God of Wareista uusitut versiot PS3:lle

PS3 sai uuden firmwaren, Uncharted hajosi

Sony löysi kadonneen huumorintajunsa

Äijäsimulaattorien uusi sukupolvi on täällä