Uusimmat

Sony tunnustaa: tavoitamme hiljalleen Xboxia nettipalvelujen tasossa

04.09.2009 11:30 Jukka O. Kauppinen

Vaikka fanipoikien näkemykset ovatkin usein kovin polarisoituneet, faktoja on vaikea kiistää. Microsoftin lähestymistapa Xbox-konsoliensa verkkopalveluihin on ollut alusta alkaen toimiva. Sony sen sijaan ei saanut PS2:n nettipalveluja edes ryömintänopeuteen, eikä PlayStation 3:n verkkopalvelujen taso ole huimannut. Sony on myöntänyt tämän itsekin ja lupaa parempaa huomista.

Sonyn pelikehitysosaston ylin komentaja Shuhei Yoshida, tarkalleen sanoen Sony Computer Entertainment Worldwide Studios President ja SCEA Senior Vice President of Product Development, tunnustaa Edge-lehdelle, jotta:

”Tarjosimme koko laitealustan kattavan online-järjestelmän liian myöhään.”

Yoshida tunnustaa, että alkujaan tehty päätös PlayStation-verkkopalvelujen tekniikasta oli väärä. Sony ei tarjonnut pelitaloille yhtenäistä verkkojärjestelmää, joka tarjoaisi peleille esimerkiksi standardoidut verkkopalvelut, nettipelikoodit tai yhteiset käyttäjänimet. Sen sijaan jokainen pelitalo joutui tekemään itse alusta alkaen niin nettipeliin kirjautumisen, käyttäjätunnusten hallinnoinnin kuin jopa nettipelikoodin.

”Se toimi alussa mutta kun yhä useampi peli tarjosi verkkotoimintoja, niin tarvitsimme yhtenäisen lähestymistavan.”

”Microsoft otti tämän lähestymistavan jo edellisen sukupolven konsoleissa. Ehkäpä tästä kumpuaa syy, miksi ihmiset huomaavat eroja Xbox Liveä ja PSN:ää verratessaan.”

Microsoft varmisti jo ensimmäisen Xbox-konsolin aikoina, että kaikki nettitoimintoja ja nettimoninpelin sisältävät pelit toimivat saman logiikan mukaan. Microsoft tarjosi pelikehittäjille valmiin ja hyvin dokumentoidun paketin, jota käyttämällä pelit toimivat upeasti nettiympäristössä. Sonyn lähestymiskanta oli täysin päinvastainen: mitään ei neuvottu eikä ohjeitakaan ollut saatavilla, ellei osannut Japania. Vähemmän yllättäen PlayStation 2:n nettipelaaminen olikin pelkkä huono vitsi.

Sama linja jatkui pitkään myös PS3:lla, mutta kuten Yoshida myöntää, virheistä on opittu ja Sony on saanut viimeinkin laivansa käännettyä. PlayStation Networkin pelitekniikkaa parannellaan, yhtenäistetään ja samalla pelitaloja usutetaan toimimaan saman peruskaavan mukaan sooloilun sijaan. Hyvä niin, vältymmepähän esimerkiksi Metal Gear Solid 4:n kaltaisilta järkyttäviltä moninkertaisilta rekisteröitymisiltä ja kirjautumisilta. Kestikin ihmeen pitkään tajuta, että kun konsolille on jo kirjauduttu yhdellä käyttäjätunnuksella, niin miksei sitä voitaisi käyttää automaattisesti kaikissa peleissä?

Eipä siis ihme, että PS3-pelien nettipeliominaisuudet ja -toiminnot ovat päässeet vasta viime aikoina Xbox 360:n tuntumaan. Siinä missä Xbox on tarjonnut hyvää nettipalvelua jo vuodesta 2000, Sony aloitti kirimisen vasta 2006. Näin pitkää etumatkaa ei kurota umpeen aivan hetkessä.

Lähde: Sony on PS3 online: ”We were late”

Lue myös

Arvostelu: Batman: Arkham Asylum (PC, PS3, Xbox 360)

Ennakko: Dragonica Online (PC)

Microsoft sai RRODit kuriin

OnLive avautuu yleisölle – toimiiko pelien striimauspalvelu todella?

Wiin nettiselain päivittyi ja muuttui ilmaiseksi