Uusimmat

USA:n republikaanipuolueen kiho paljastui ruotsalaiseksi piraattikeisariksi

02.05.2008 23:35 Jukka O. Kauppinen

Menneisyyden haamut eivät anna armoa. Sen huomasi myös Yhdysvaltain republikaanien puolueen San Diegon alueen puheenjohtaja Tony Krvaric. Vai pitäisikö sanoa Strider of Fairlight? Republikaanipuolue huomasi yhtäkkiä istuvansa poliittisen atomipommin päällä, kun joku tajusi googlata puheenjohtajan nimellä ja tajusi, että tämä mieshän on legendaarinen ruotsalainen piraatti.

Piraattiryhmän perustaja ja aikansa megalomaaninen warekeisari, nyt Yhdysvaltain kansalainen, Republikaanipuolueen osaston puheenjohtaja ja osavaltion puolueen rahahanojen vartija. On siinä ironiaa kerrakseen.

Nykyään Strid… Krvaric on ammatiltaan talouskonsultti ja arvopaperien välittäjä. Ei sinänsä yllättävää, miehellä oli selvää taloussilmää ja pyrkimystä bisnesmaailman koukeroihin jo 80-luvulla. Kuten myös vahvaa taipumista sinne warezin maailmaan, joskin se nyt oli tuohon maailmanaikaan hyvin erilaista kuin nykyään. Pelien kräkkääminen oli enemmänkin yleistä kansanhuvia, kisailua ja omien taitojen näyttämistä, mutta Strider tarttui jo tuolloin touhuun muita tosikkomaisemmin.

Strider of Fairlight, Ikari/Zarquon partyillä Tanskassa vuonna 1989. Kuva: allekirjoittanut.

Strider perusti demo/kräkkiryhmän kuten tuhannet muutkin eurooppalaiset nuoret, mutta Fairlight tuli, jyräsi ja keräsi respektit. Pieni ruotsalainen ryhmä nousi maineeseen sekä demojensa että kräkkiensä kautta – ja oli pitkän aikaa yksi maailman tunnetuimmista ja ahkerimmista kräkkeriryhmistä. Pelejä murrettiin ensin Commodore 64:llä ja sittemmin 16-bittisillä mikroilla, myöhemmin myös PC:llä.

Striderin panos tässä, sanoisimmeko meteorimaisessa, nousussa tuon maailmanajan piraattien kärkeen on kiistaton. Hän onkin yksi menneen ajan tunnetuimmista piraateista, joka ei peitellyt mielipiteitään, johti Fairlightia vahvalla otteella ja keräsi myös paljon vihamiehiä niin demo- kuin piraattiskenen keskuudessa. Miehen mielipiteet ja asenteet eivät olleet kansankodille ominaisimpia.

Krvaric jätti sittemmin aktiivisen piraattipuuhailun ja keskittyi liike-elämän touhuihin, muuttaen Yhdysvaltoihin noin 1992-1993 paikkeilla ja sai Yhdysvaltain kansalaisuuden vuonna 2003.

Fairlight-ryhmä itsessään toimii edelleen, mutta ei samanlaisena kuin Krvaricin aktiiviaikoihin. Ryhmä jakautui 90-luvulla selkeästi erillisiksi demoscene- ja piraattiryhmiksi, joilla ei ole muuta yhteistä kuin nimi. Demoscene-Fairlight toimii edelleen aktiivisesti Suomessakin siinä missä piraatti-Fairlight on ollut viime vuosina useita kertoja uutisotsikoissa piratismiratsioiden kautta – myös Suomessa.

Tilanne onkin mielenkiintoinen. Piraatti- ja demoscene olivat käytännössä yhtä ja samaa harrastetta 80-luvulla ja niiden polut erityivät vasta 90-luvun alussa. Moderni piratismi on täysin erilaista toimintaa kuin 80-luvulla – kylmempää, persoonattomampaa ja tuhoisampaa.  

Krvaricin kaltaisen menneisyyden omaavia ihmisiä löytyy Suomessakin muun muassa jokaisesta pelitalosta, ohjelmointiyhtiöstä ja jopa Nokian puhelinkehityksen ytimestä. Kuten myös IT- ja pelijournalistien joukosta. Voisinpa jopa väittää, että jopa eduskunnasta löytyy ainakin yksi mies, joka on teroitellut kooderikynsiään pelien kräkkäämisen – muttei piratismin – taidoissa.

Tony Krvaricin – Strider of Fairlightin – tilanne on kuitenkin tapetilla erityisesti siksi, että Yhdysvalloissa on käynnissä parhaillaan presidentinvaalien alkutaistelu. Sen myötä ihmisten muinaisia syntejä kaivetaan esiin ja ammutaan 28-tuumaisten täyslaidallisilla vastustajien kasvoille. Striderin panos kansainvälisessä piratismissa, olkoonkin kaksikymmentä vuotta sitten ja Ruotsin silloisen lainsäädännön sallimaa toimintaa, on kiistaton. Niinpä tätä paljastusta seuraava poliittinen mutapainiottelu tuleekin olemaan varmasti mielenkiintoista, ei vähiten näin Krvaricin henkilökohtaisesti 80-luvulla tunteneen sceneveljen silmin. On kuitenkin erittäin epäreilua, jos Krvaric saa niskaansa lokaa hänen jälkeisensä Fairlightin rikollisesta toiminnasta.

Lue lisää: San Diego GOP chairman co-founded international piracy ring

Strider of Fairlight haistaa 0 day waren Ikari/Zarquon partyillä Tanskassa vuonna 1989. Kuva: allekirjoittanut.

Krvaric ei ole vastannut vielä piraattimenneisyyssyytöksiin, mutta kertoi että ”kyllähän me pojat pelejä kopsailtiin tietokonekerhossa”. Lainattakoon tähän allekirjoittaneen vuonna 1988 tekemää Striderin haastattelua Scandinavian News -diskilehdestä:

Tell me about your beginning in the computer-career.
Strider: I got first a 64 in christmas 1983 (lots of thinking to get this result – editor’s note). The first 2 years I was superlame, then joined the group WASP, after that The Thieves, then West Coast Crackers and then founded Fairlight, at March 1987.. Founders were Gollum, I and Black Shadow. Hobbit joined six months later and Excalibur this summer (also Sarge joined this summer/autumm, Strider did forget to mention it).

What made FLT so big?
Strider: Some groups are very fast to swap, others just crack games. We got originals very fast and we also cracked them fast. That made us big. At past I swapped 24hrs/day, school went down etc.

What’s the most important thing on a group? Is it cracks, musicians,coders or what?
Strider: (a lot of speaking too much too fast to write down but the main theme is:) Cracker is the best thing.

Lisää aiheesta

Pelintekijä: hitot piraateista

Pirate Bay: levy-yhtiöt vetäkää käteen

Piraatti, HUI!Piratismi lannisti pelikehittäjän: Crytek hyppäsi konsolien kelkkaan

Piratismi yllätti Nintendon, osa 2 – sotku syvenee

Piratismi yllätti pelikehittäjän

Piratismi yllätti tällä kertaa Nintendon

Sony BMG narahti piratismista

Wiin Freeloader mahdollistaa import-pelien pelaamisen

Lue lisää eDomesta

Arvostelu: Grand Theft Auto IV (PS3, 360)

eDomen arvosteluviikko: Dynasty Warriors, GTA IV, Madden 2008, Puzzle Quest, Viking

Viikon videojysäys: Model Expo, Age of Conan, Facebreaker, Haze…

Muropaketin uusimmat