Uusimmat

Iron Sky – komea elokuva kansainvälisille markkinoille

06.05.2008 15:57 Jukka O. Kauppinen

Ehditkö jo katsoa Iron Sky -elokuvan ensimmäisen trailerin? Jos ehdit, niin tässäpä hieman lisää tietoa tamperelaisen elokuvaryhmä Energia Productionsin uudesta tuotannosta. Star Wreck -tiimin ja Jadesoturin tuottajien yhdessä työstämä, Johanna Sinisalon käsikirjoittama elokuva kertoo tarinan kuun pimeälle puolelle paenneista natseista, jotka ovat palaamassa rytinällä takaisin. Nyt julkaistu maistiainen antaa esimakua tulossa olevasta suurtuotannosta.

Iron Sky on netissä jättimenestykseen liki kahdeksalla miljoonalla latauksella ponnahtaneen Star Wreckin jälkeläinen, mutta tällä kertaa panokset ovat kertaluokkaa kovemmat.

Käsikirjoitus on Finlandia-palkitun kirjailija Johanna Sinisalon käsialaa. Energiaryhmää tukee viime vuoden tuottajapalkinnon pokannut konkariduo Tero Kaukomaa ja Petri Jokiranta. Ohjaaja Timo Vuorensola myöntää jännittävänsä tulevaa:

”Hävytön urakkahan tässä on edessä.  Olohuoneessa kuvatun Star Wreckin jälkeen ja hirvittää marssia satojen neliöiden studioon täysivarustetun tuotantoryhmän eteen päsmäröimään”, Vuorensola luonnehtii.

”Mutta jo Wreckiä kuvatessa sai huomata, että parhaat tulokset syntyvät, kun lähtee tekemään jotain, joka näyttää päällisin puolin ylitsepääsemättömältä. Siitä saa sellaista lisäperkelettä peliin.”

Suureksi kasvanut hanke on tarkoitus kuvata englanniksi. Budjettikin hipoo kolmea miljoonaa euroa.

”Haluamme tehdä Iron Skysta komean näköisen elokuvan kansainvälisille markkinoille. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, elokuvaa aletaan kuvata ensi vuonna Suomessa ja Yhdysvalloissa. Koska elokuvaan tehdään ennen näkemätön määrä tietokonetehosteita, ensi-illassa se on aikaisintaan loppuvuodesta 2010,” lupailee tuottaja Petri Jokiranta.

Rahoitusta Iron Sky:lle on tähän mennessä saatu niin EU:n Media-ohjelmasta kuin Suomen Elokuvasäätiöltä. Mukaan on kirjautunut jo yksityinen sijoittajakin. Parhaillaan tuotantoryhmä pakkailee laukkujaan lähteäkseen Cannesin elokuvajuhlille esittelemään tuotantoa kansainvälisille areenoille.

Energia Productions

”Kun näkee demo-teaserin ja muunkin kavereiden pähkähullun materiaalin, ei löydy kovin montaa alan toimijaa joka voisi tämän tuosta vaan sivuuttaa,” tuottaja Tero Kaukomaa hehkuttaa.

Iron Sky tuotetaan tiiviissä yhteistyössä internet-yhteisön kanssa, ja tätä varten on rakennettu oma nettipalvelu http://www.wreckamovie.com/, jossa Iron Sky on pilottiprojektina AJ Annilan kauhuelokuva Saunan kanssa.

Myöhemmin Wreck A Movie on tarkoitus avata vapaaseen käyttöön kenelle tahansa, joka haluaa löytää lisäpotkua tuotantoonsa yhteisön kautta.

”Yhteisöllisyys on elementti, joka nykyään uupuu elokuvatuotannoista”, Timo Vuorensola toteaa. ”Monien elokuvantekijöiden mielestä netti valjastetaan parhaalla tavalla mukaan puuhaamalla näyttävä flash-saitti ja keksimällä pari kivaa kilpailua, mutta ihmiset ovat jo kyllästyneet turhiin kilkkeisiin. Ottamalla elokuvasta kiinnostuneet konkreettisesti mukaan tuotantoon päästään yhteisöllisyyden juurille – tilanteeseen, jossa joukko ihmisiä työskentelee yhdessä saavuttaakseen jotain elämää suurempaa.”

Lisää Iron Sky -elokuvasta

eDome: Star Wreckin tekijät avaruusnatsien kimpussa – katso traileri

eDome: Energia Productions ja Iron Sky -videohaastattelu

Ilta-Sanomat: Star Wreck -tiimin uusi elokuva on Iron Sky

Ilta-Sanomat: Iron Sky -elokuvan traileri

Lisätietoja: http://www.ironsky.net/

Lue lisää eDomesta

eDomen arvosteluviikko: Dynasty Warriors, Grand Theft Auto IV, Madden 2008, Puzzle Quest, Viking

Kolmannen valtakunnan taivaalla: Defence of the Reich!

Sori vaan kukkahattutädit – te hävisitte pelin

Strippitanko ilman Carmen Electraa

USA:n republikaanipuolueen kiho paljastui ruotsalaiseksi piraattikeisariksi

Wiikon wanha: Shenmue (Dreamcast)

Muropaketin uusimmat