Uusimmat

TorrentSpy-vertaisverkon ylläpitäjille 111 miljoonan taalan sakot

08.05.2008 23:14 Jukka O. Kauppinen

Sanotaan ettei rikos kannata. Vaikka Wincapitan tapauksessa se selvästi kannatti, niin torrent-sivuston ylläpitäminen ei ole järkevää, ainakaan jos niskan takana huohottaa Yhdysvaltain tekijänoikeusjärjestöjä. Vaikka vertaisverkkosivustot, torrent-saitit, toimivatkin yleensä Robin Hoodin tyyliin eivätkä yritä rikastuttaa ylläpitäjiään, niin TorrentSpy-sivuston ylläpitäjille harrastus kävi kalliksi.

Yhdysvaltain tuomioistuin näet kallistui Motion Picture Association of America –järjestön kannalle ja pamautti TorrentSpyn ylläpitäjälle Justin Bunnellille ja hänen kavereilleen 111 miljoonan dollarin sakot. Porukka joutuu maksamaan 30 000 dollaria jokaisesta toteennäytetystä 3699 tekijäoikeusrikkomuksesta, eli Motion Picture Association of American edustamien tahojen tekijäoikeuksilla suojatusta teoksesta, joita on levitetty mainitun sivuston kautta.

”Tämä tuomio lähettää vahvan signaalin näiden (torrent) sivustojen laittomuudesta”, ynnää Motion Picture Association of American puheenjohtaja Dan Glickman.

Yhdysvaltain oikeusjärjestelmä ei ole vielä ottanut suoraan kantaa varsinaisten tekijäoikeudella suojattuja tiedostoja jakavien torrent-sivustojen laillisuuteen tai laittomuuteen. Voinee kuitenkin veikata, että tätä päätöstä tutkitaan tarkoin muissa avoimissa oikeustapauksissa.

Torrent-sivustot eivät itsessään sisällä jaettuja tiedostoja, minkä johdosta laittomiakin tiedostoja – kuten ohjelmia ja elokuvia – tarjoavien sivustojen asema on lain silmissä vähintäänkin harmaalla vyöhykkeellä. Esimerkiksi ruotsalainen Pirate Bay pilkkaa avoimesti tekijäoikeusjärjestöjä, sillä Ruotsin lainsäädännössä on iso torrent-sivustojen mentävä aukko.

Lähde: Wired, Torrentspy Dinged $111 Million in MPAA Lawsuit.

Lisää aiheesta

Codemasters jahtasi Piratebay-käyttäjiä – maksa kuus donaa tai raastupa kutsuu

Lataan leffoja mutta en varasta autoja – vihreät kampanjoivat liian kireitä tekijäoikeuslakeja vastaan

Levy-yhtiöt vaativat 1,6 miljoonaa euroa Pirate Bayltä

MSN Music Service suljetaan – netistä ostettu laillinen musiikkisi muuttuu käyttökelvottomaksi

Pirate Bay: levy-yhtiöt vetäkää käteen

The Pirate Bay haistatti pitkät virkavallalle

 Lue lisää eDomesta

Arvostelu: Spiderwick Chronicles ( PC, PS2, Wii, 360)

Fallout 3 löytyy Ubisoftin syyssäkistä

Kaz Hirai: PlayStation 3 oli pettymys, mutta jyrää nyt vauhdilla

Komediasaitti listasi hyvien pelien seitsemän käskyä

Sony: PlayStation 3 ohittanut Xbox 360:n Euroopassa

Muropaketin uusimmat