Uusimmat

Kasuaalipelit muotia Japanissa, kupla puhkeamassa?

27.05.2008 20:00 Jukka O. Kauppinen

Japanissa järjestetty Games For Health –konferenssista on kantautunut mielenkiintoisia tietoja sikäläisten pelimarkkinoiden ja erityisesti Nintendo DS:n erilaisten älypelien rintamalta. Sikäläiset pelimarkkinat kun ovat tulvahtaneet täyteen kaikenlaisia Nintendon taskukonsolilla pelattavia aivojumppa- ja muistipelejä, jotka haastavat jopa Mario-pelien menestyksen. Kupla on kuitenkin puhkeamassa…

Nintendon julkaisemien Brain Training –pelien menestys on ollut valtaisa – esimerkiksi Brain Age 2 on myynyt tähän mennessä lähes yhtä paljon kuin New Super Mario Bros, jotka molemmat ovat siinä viiden miljoonan kappaleen pinnassa. Brain Training: Brain Age on myynyt maailmanlaajuisesti lähemmäs 20 miljoonaa kappaletta.

Älypelien huikea menestys onkin tuonut muassaan valtaisasti klooneja. Verrokkiajanjaksona julkaistavista 810 Nintendo DS –pelistä kokonaiset 220 on erilaisia harjoittelu-, oppimis- ja muita outopelejä.

Kopioijien ja ylipäätään Nintendo DS –pelimarkkinoiden tilanne on kuitenkin Japanissa virallisia tilastoja paljon karumpi. Nintendon omat tuotteet myyvät uskomattomia määriä, kiitos edelläkävijän aseman, kovan hypen ja tietysti vahvan markkinoinnin.

Perässähiihtäjät sen sijaan ottavat takkiin. Konferensissa puhunut Toru Fujimoto Serious Games –studiolta ynnääkin, että ”DS-pelimarkkinoilla pärjääminen on todella vaikeaa. Tarvitset hyvän pelin, hyvän asiakaskunnan ja markkinointibudjetin.”

Fujimoton mukaan DS-pelimarkkinat näyttävät houkuttelevilta nimenomaan Nintendon takia, mutta todellisuudessa DS-pelit myyvät keskimäärin vain noin 9000 kappaletta. Virallisten tilastojen mukaan DS-pelit myyvät keskimäärin 100 000 kappaletta kukin, mutta jos Nintendon tuotteet siivotaan listalta niin todellisuus iskee kasvoille kuin märkä rätti.

Fujimoto toteaakin, että ”pelimarkkinat ovat ylikuumentuneet.”

Moni pelitalo voikin odottaa karua pudotusta todellisuuteen.

Lähde: The ’Overheated’ State Of DS Learning Games In Japan

Lisää aiheesta

Big Brain Academy (DS)

Dr Kawashima’s Brain Training: How Old Is Your Brain? (DS)

More Brain Training from Dr. Kawashima: How Old Is Your Brain? (DS)

Nintendo teki lapsistani hirviöitä!

Venyttele aivojasi Nicole Kidmanin avulla

Lue lisää eDomesta

”Iih, Wii!” Nintendon ihmekonsoli villitsi amerikkalaisnaiset

”Videopelit muuttavat miehet luolamiehiksi!”

Arvostelu: Haze (PS3)

Battlefield: Bad Company ja Battlefield Heroes – vakavan hauskaa sotimista