Uusimmat

Älyttömimmät julkkispelit: Julkkis-verkkoseikkailu ja Matti Nykänen -simulaattori

03.06.2008 22:00 Jukka O. Kauppinen

eDomen vapuksi julistaman älyttömimmän julkkispelin tuomarointi viivästyi ”hitusen” – mutta tulokset on nyt saavutettu. eDomen toimitus päätyi julistamaan Julkkis-verkkoseikkailun voittajaksi, mutta Matti Nykänen -simulaattori ja Suvi Lindenin sensuuripeli tulivat hyvin perässä.

1. sija: Julkkis- verkkoseikkailu, kirjoittaja MasterAde

Otetaan julkkisilmiö haltuun kerralla ja kokonaan: Julkkis-verkkoseikkailu.

Pelin tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon rahaa ja julkisuutta tekemällä mahdollisimman vähän ns. oikeita töitä. Pelaajat valitsevat alussa hahmoluokan, joka määrittelee hahmon lähtötaidot ja ominaisuudet. Hahmoluokkia olisivat mm. ”nätti tyhjäpää”, ”wannabepoptähti”, ”hyvän perheen hemmoteltu kakara” ja ”lahjaton näyttelijänalku”.

Pelaaminen koostuu julkisuuden ja mammonan tavoittelemisesta sekä PvE- että PvP-tyyppisiä aktiviteetteja harjoittaen. PvE-pelaaminen koostuu pääosin tehtävävetoisesta julkisuudentavoittelemisesta (suoriudu kunnialla vähäpukeisesta kuvausessiosta roskalehteen, yritä päästä mukaan VIP-bileisiin, ui poliitikon housuihin tms.) sekä myös verkkoroolipeleille tyypillisestä grindaamisesta (lehtiin soittelu kunnes joku kiinnostuu tekemään jutun, tyhjänpäiväiset juontokeikat). PvP-pelaaminen koostuu taas erilaisista turnauksista (missikisat, Idols, tositv) sekä toisten tunnetummassa asemassa olevien pelaajien maineen kustannuksella otsikoihin pyrkimisestä. Myös pari- ja ryhmäpelaaminen on tärkeätä, yhdistämällä voimansa esimerkiksi ”seurustelemalla” (ns. kahden hengen group) on mahdollista saavuttaa enemmän julkisuutta nopeammin kuin ns. soolopelaamisella.

Saavutettu julkisuus palkitaan kokemustasojen nousulla. Noustessaan korkeammalle tasolle ”julkkis” saa tietyn määrän taitopisteitä, joilla on mahdollista parantaa erilaisia julkisuuden tavoittelemiselle tärkeitä taitoja. (esim ”nätti tyhjäpää” voi yrittää panostaa laulutaitoon, tosin omalle hahmoluokalle vieraiden kykyjen tavoitteleminen voi johtaa mielenkiintoisiin lopputuloksiin). Rahalla taas on mahdollista helpottaa omaa julkisuudentavoitteluaan sijoittamalla esimerkiksi muotiin, juhlimiseen tai vaikkapa uusiin silikoneihin.

Perimmäisenä tavoitteena pelissä on pyrkiä saavuttamaan ja säilyttämään ns. kestojulkkiksen asema, tulkoon se sitten poliittisen uran kautta tai vaikkapa ns. Matti Nykänen-metodilla. Verkkoroolipelien kompastuskivi, loppupeli, koostuu oman julkkisaseman suojelemisesta keinolla millä hyvänsä uusia julkisuudentavoittelijoita vastaan. Palstatilaa on tarjolla rajattu määrä ja vain parhaat pysyvät otsikoissa heikompien yrittäjien päätyessä ”Missä hän on tänään”-palstalle. Julkkis-verkkoseikkailu kysyy jokaiselta Tukiaisille, Fingerooseille ja Nykäsille naureskelevalta: ”olisiko sinussa ainesta samaan?”

Kunniamaininta: Matti Nykänen -simulaattori, kirjoittaja ”pölhö idea”

Tietysti Matti Nykänen -simulaattori. Ura aloitetaan valmentautumalla olympiakisoihin P90-metrin mäessä. Kun mitalit on pokattu Norjan kunkulta, voidaan siirtyä ns. after-ski-osioon. Mitä enemmän MN on lööpeissä esillä sitä isommaksi kasvaa rispekti-mittari. Riittävällä rispektillä pystyy pokaamaan entisiä missejä ja perintöprinsessoja.

Kun mäkihyppyvaihe on täysin takana ja olympiamitalit kanitettu voidaan siirtyä täysipäiväiseen dokaamiseen. Lisää rispektiä saa ottamalla sylipainia Jyväskylän baarien kaljaveikkojen kanssa. Välillä on lukemattomia haasteellisia osioita: keksi itsellesi mielikuvituksellisin uusi ammatti ja yritä menestyä siinä. Mene naimisiin mahdollisimman monta kertaa. Iske rumin mahdollinen muija. Hakkaa muijasi mahd. monta kertaa peräkkäin ym. ym.

Pelissä on MN:n naama-ikonin lisäksi kaksi mittaria: Pätäkkä ja Rispekti. Kun molemmat menevät nollaan, game over. Naama-ikoni muuttuu tietysti elämänvaiheen mukaan a’la Wolfenstein 3D.


Alkuperäisen kilpailun löydät täältä: Vappukilpailu: keksi älyttömin julkkispeli.

Äänestä suosikkiasi: Äänestä: älyttömin julkkispeli.