Uusimmat

Will Wright ei pidä pullamössöstä

05.06.2008 12:30 Jukka O. Kauppinen

Niin videopeleissä kuin elokuvissakin käytetään runsaasti fokusryhmä-testejä, joiden avulla tuotteiden ideoita ja kokonaisuutta hiotaan sujuvammaksi. Mutta jos fokusryhmien reaktioille annetaan liikaa valtaa saattaa lopputulos muuttua taas yhdeksi valmiiksi suurelle yleisölle pureskelluksi pullamössöksi, jossa hauva pelastuu eikä katsoja joudu ristiriitaisten tilanteiden ääreen. Tästä ei pidä myöskään pelijumala Will Wright.

Fokusryhmien vaikutus erityisesti amerikkalaiseen elokuvantekoon on jopa rasittavan suuri. Jokaista Hollywood-tuotantoa kierrätetään kuukausikaupalla fokusryhmien edessä. Elokuvia leikataan yhä uudestaan ja uudestaan niin, että tulos miellyttää, ei ärsytä eikä vahingossakaan herätä ajatuksia. Viis ohjaajan tai käsikirjoittajan visioista, viis sanomasta – kunhan vain saadaan taas uusi Titanic kankaalle.

Will Wright totesikin äskettäin seminaarissa, että ”en luota enää fokusryhmiin. Epäilen heti kun joku kehuu ’tämäpä loistava idea’ kuin jos he alkavat hylkiä sitä ja sanovat ’yhh, tämä on kamala idea’. Jos he eivät pidä ideoistani, niin silloin tiedän että olen löytänyt jotain uutta.”

Keskivertokatsoja ja jopa keskivertopelaaja pelkää uutta ja yllättävää. Niinpä upouudet ideat, oli niissä sitten kyse visuaalisesta toteutuksesta (mm. Ubisoftin Prince of Persia) tai totaalisen kummallisesta uudesta pelisuunnittelusta (Wrigtin oma Spore), saavat usein alkuun hyvinkin negatiivisen vastaanoton ja pilkkaa. Joskus liian omaperäinen peli saattaa jäädä kaupan hyllyillekin (Ubisoftin Beyond Good & Evil).

Näin oli käydä myös The Sims -pelille. Sitä tyypättiin fokusryhmillä, jotka tyrmäsivät pelin täydellisesti. EA:n pomot kuuntelivat mieluummin fokusryhmien palautetta kuin Wrightia, joka ei kuitenkaan antanut periksi – ja sai pelinsä markkinoille. Tulokset tiedämme.

Onneksemme kaikki eivät käytä fokusryhmiä – vaan tekevät elokuvansa ja pelinsä oman päänsä mukaan. Ja onneksi Will Wrightilla on niin paljon sananvaltaa tekemisiinsä, että hän voi nykyään vähät välittää muiden sanomisista. Kyllä yksi W.W. ideoineen on aina puolen tusinan räiskintä- ja autopelitalon arvoinen.

Lähde: Vancouver Sun, He found he was in the Wright

Lue lisää eDomesta

Bruce Willis tähdittämään höttöactionleffaa?

Jack Thompson menettämässä oikeutensa harjoittaa lakia

NBA Ballers: Chosen One (PS3, 360

Roskapeliviikko osa 1: Denied Ops ryssi räiskinnän

Tecmo lyö vastapallon seksuaalisella häirinnällä

Äänestä: älyttömin julkkispeli