Uusimmat

Kiina, tuo pelibisneksen villi länsi

09.07.2008 15:00 Jukka O. Kauppinen

Länsimaiset bisnekset tiiraavat Kiinan markkinoita himokkaasti, samalla kun kiinalaiset yritykset tunkevat länteen kuin hunnien armeijat konsanaan. Samalla myös läntiset pelitalot yrittävät päästä mukaan Kiinan valtaville pelimarkkinoille. World of Warcraft on tässä onnistunutkin, mutta entäpä muut? Kuten kuvitella saattaa, kiinalaiset säännökset eivät ole aina niitä helpoimpia.

Kiinassa on esimerkiksi ainakin kymmenen eri ministeriötä, jotka kaikki säätelevät pelialaa, pelien tekemistä ja tietysti niiden julkaisua. Siinäpä byrokratiaa kerrakseen.

Kaupan päälle Kiinassa tiukennettiin loppukeväästä ”sähköisten pelien” säännöksiä. Niiden myötä on entistä vaikeampaa julkaista verkossa pelattavia moninpelejä, jotka ovat tällä hetkellä ja nähtävästi tulevaisuudessakin se todellinen rahasampo Kiinan pelimarkkinoilla. Lisäksi hallitus on muutenkin tiukentanut ulkomaisten pelitalojen pääsyä Kiinan verkkopelimarkkinoille.

Haasteita siis piisaa mutta tuloksetkin voivat olla uskomattomia, kuten erityisesti jenkkiläinen Blizzard tietää. World of Warcraftin kasvulle Aasiassa ja etenkin Kiinassa ei tunnu löytyvän rajoja.

Lisää aiheesta

Kiinassa satojatuhansia virtuaalikullankaivajia?

Kultaa, kultaa, kultaa! Kiinalaiset kullankaivajat NY Timesin syynissä

Sosiaalisen median yhteisö suomalaiselta pelikonkarilta

Lue lisää eDomesta

David ”Solid Snake” Hayter vastaan Internet-kirjoittelijat

Diablo III – eeppinen ennakko, osa 2

Spore Creature Creator (PC)

Tom Clancy’s HAWX -ensikosketus – jälkipolttimia ja vihanpitoa taivaan sinessä