Uusimmat

Linuxin Windows-emulaattori WINE kehittyy vauhdilla, 1.1.1 julkaistu

18.07.2008 13:43 Jukka O. Kauppinen

Windows-pohjaisten ohjelmien ajamisen Linuxilla ja Macilla mahdollistavasta WINE-ohjelmasta julkaistiin viime kuussa lopultakin virallinen 1.0.0-versio. Toistakymmentä vuotta kestäneen ohjelmiston kehitystyö ei luonnollisestikaan siihen päättynyt, vaan päivitysten myötä Linux-pelaajille on tarjolla jo versio 1.1.1 ja 1.2.0 julkaistaan muutaman kuukauden kuluessa.

WINEn teknologiaa käytetään myös muun muassa Windows-pelien Linuxilla ja Macilla mahdollistavien CrossOver Gamesin, Cedegan sekä Cideran pyörittämiseen. Esimerkiksi Electronic Artsin Macille julkaisemat pelit ovat itse asiassa normaaleja Windows-pelejä, jotka toimivat huomaamattomasti Cideran emulaation päällä.

WINEssä ei ole pätkääkään Microsoftin lähdekoodia, vaan se toimii rajapintana, niin sanottuna API-tulkkina, Linuxin ja Windows-ohjelman välissä. Windows-ohjelma puhuu WINElle normaalia win32-kieltään, jonka WINE tulkkaa Linuxin ymmärtämään muotoon ja päinvastoin. WINEn kera koneelle ei siis tarvitse asentaa lainkaan Windowsia.

Ohjelmaa on käytetty viime aikoina esimerkiksi Microsoft Officen ja Steam-verkkopelipalvelun käyttämiseen Gnu/Linuxilla, jolloin esimerkiksi Counter-Strike-addiotaan on voinut hoitaa vaivatta myös ilman Windowsin asentamista.

Lisätietoja: WINE 1.1.1 Released, New Improvements

Lue myös

80 gigatavun PlayStation 3 tulee myös Eurooppaan

Beijing 2008 (360, PS3)

Biowaren Jade Empire suuntaa Xbox Originalsiin

Suomen myydyimmät pelit viikoilla 27-28/2008 – pohjoisrintamalta ei mitään uutta

Ubisoftin virallinen pelipäivitys olikin piraattiporukan kräkki

Uudet Tomb Raider -kuvat pursuavat seikkailua – ja Laraa

Wrath of the Lich King -ennakko: osa 2

XIII Century: Death or Glory (PC)