Uusimmat

Voiko pelintekemisellä elää? Suomi vuonna 1986!

09.09.2014 17:15 Jukka O. Kauppinen

Onpa kyllä niin siistiä lukea MikroBitin vanhoja juttuja, joita toimitus lykkäilee välillä MBnetiin. Tämän päivän makea historiapläjäys vie meidät vuoteen 1986, jolloin Kim Leidenius selvittää MikroBitin sivuilla tärkeää kysymystä: voiko pelinteolla elää? Voiko videopeleistä saada edes vähän rahaa?

Otso Pakarinen ja Jari Heikkinen olivat siitä ihmeellisiä poikia, että he olivat jopa saaneet tietokonemusiikki- ja pelihommistaan rahaa. Kaksikko oli näet tehnyt nykyään arvostetun suomipeliklassikon, Commodore 64:lle julkaistun Afrikan tähti –lautapelin tietokoneversion.

Sen lisäksi kaksikko harrasti ”intohimoisesti” musiikkia, ja heillä olikin levyttämään asti ehättänyt yhtye Atleten. Mutta pahus vieköön, Atleten-yhtyeen albumi Atleten (julkaisija Megaphon) näyttää kadonneen historian hämäriin. Kaverien toinen bändi, Visual, ja sen julkaisema Division by Zero –levy sentään löytyy ainakin jossain muodossa levytietokannoista.

Mutta tsekatkaas juttu, hienoa juttua wanhoista tietokoneiluista ja ensimmäisistä suomipeleistä.

Törkeästi lainaten:

Afrikan tähdestä Otso kertoo, ettei sitä tehty suoraan konekielellä eikä assemblerilla, vaan se on käännetty Promal-kielisestä lähdekoodista, jonka pojat saivat Amersoftilta käyttöönsä. Aiemmin he työskentelivät Oxford Pascalilla.

Suurin osa ohjelmointiin kuluneesta ajasta meni työkaluohjelmien tekoon.

Grafiikkatyökalulla he loivat sprite- ja merkkigrafiikan. Se sisältää myös aliohjelmat kuvaruudun vieritykseen. Pelissä voi siten käyttää isoa pelikenttää, jonka koko on yhteensä kuusi normaaliruutua (12 000 tavua) eli 60×60 merkkiä. Pelikenttä on karttana Afrikan tähdessä.

Musiikkityökalua tarvittiin SID-piirin ohjaamiseen ja musiikkipätkiä varten. Lisäksi demoja varten jouduttiin rakentamaan animaatiotyökalu.

Ohjelmointiin kului aikaa reilu kaksi kuukautta pitkiä päiviä ja rahaa siitä kertyi kaiken kaikkiaan 10 000 markkaa. Sopimuksen mukaan pojat eivät saa myyntiprovisiota.

Keväällä oli vielä suunnitelmissa Uuno Turhapuro -tyylinen sekoilupeli, jonka julkaisu olisi ajoittunut ensi syksyn Turhapuro-elokuvan ensi-illan tienoille. Homma kaatui kuitenkin ajanpuutteeseen.

Juttu pursuaa myös hyvää tarinaa C-64-säveltämisestä ja muutenkin kasariaikakauden elämästä.

Lue juttu: MBnet, MikroBitti 1986 – Voiko pelintekemisellä elää Suomessa?

Lisätietoja: Afrikan tähti (C-64)