Uusimmat

Voisiko Crysiksen nanopuku olla jo totta?

24.02.2013 14:00 Juho Anttila

Juuri ilmestyneen Crysis 3:n päähenkilö ei oikeastaan ole yksikään pelin hahmoista. Sen sijaan pääosaan nousee nanopuku, nanoteknologiaa hyödyntävä huipputeknologinen taisteluhaarniska, joka tekee käyttäjästään varsinaisen supermiehen. Uskomatonta fantasiaa? Ei kokonaan, sillä teknologisen kehityksen terävimmässä kärjessä flirttaillaan jo Crysis-sarjassa spekuloiduilla innovaatioilla.

Nanoteknologiaekspertti Kevin Neibert käy Gamasutran mielenkiintoisessa artikkelissa läpi todellisuutta nanopuvun ominaisuuksien takana. Ihan vielä ei olla pelin visioimalla tasolla, mutta suunta on monella sektorilla yhtenevä Crytekin vision kanssa.

Mietitäänpä vaikka puvun kestävyyttä. Äärimmäisen kestäviä ja joustavia nanoteknologiaa hyödyntäviä materiaaleja hyödynnetään jo aivan pian erilaisissa suojavarusteissa. Erityisen mielenkiintoisia mahdollisuuksia avautuu kuitenkin, kun otetaan käyttöön D30-geeli. Kyseinen aine on joustavaa liikkuessaan hitaasti, mutta kovettuu nopeasti joutuessaan iskun kohteeksi. D30-geeliä hyödynnetään jo urheiluvarusteissa, eikä sotilaallinenkaan käyttö ole enää kovin kaukaista tulevaisuutta.

Sotilaan voimat moninkertaistavat nanolihakset kuulostavat huikealta tulevaisuudenkuvitelmalta, mutta muun muassa Teksasin yliopistossa tutkitaan nanokuituja, jotka supistuvat voimakkaasti sähkövirran vaikutuksesta. Teknologia vaatii vielä lisäkehittelyä, mutta lähtökohta on jo nyt sama kuin Crysiksen nanopuvussa.

Ehkä kaikkein fantastisimmalta tuntuu kuitenkin mahdollisuus muuttaa puvun käyttäjä lähes kokonaan näkymättömäksi. Locheed Martinin tutkijat kehittävät teknologiaa, jossa näkymättömyyden mahdollistava puku koostuisi lukemattomista molekyylitason proteiinimoottoreista, jotka voivat heijastaa eri väristä valoa. Yhdistetään tekniikkaan tarpeeksi paljon laskentatehoa ja tarkkaa kamerateknologiaa, niin näkymättömyyspuku on valmis.

On selvää, että tutkimustyötä joudutaan tekemään vielä pitkään ennen kuin Crysiksen visiot voivat olla todellisuutta. Nyt jo voidaan kuitenkin sanoa, että nanopuvunkin teknologialla on vankka tieteellinen perusta. Kuten monta kertaa aiemminkin, myös nyt spekulatiivinen fiktio heijastaa todellisuuden mahdollisuuksia. Tämän päivän scifi voi olla todellisuutta nopeammin kuin huomaammekaan.

Lähde: Gamasutra

Lisää aiheesta