Uusimmat

Elokuun 2023 kaikki ensi-illat Suomen elokuvateattereissa: Suuri kusetus, Meg 2, uusi Teenage Mutant Ninja Turtles…

Kuvat: © Paramount Pictures, © Universal Pictures, © Warner Bros.

01.08.2023 08:10 Muropaketin toimitus

Elokuussa 2023 Suomen valkokankailla julkaistaan kaikkiaan 18 uutta elokuvaa, joiden lisäksi ensiesityksensä saa yksi yli 50 vuotta vanha elokuva. Kuukauden uutuuksia ovat muun muassa uusi Teenage Mutant Ninja Turtles -elokuva, Meg 2, Gran Turismo, Blue Beetle ja törkykomedia Suuri kusetus.

Nämä elokuvat saavat Suomessa ensi-iltansa elokuvateattereissa elokuussa 2023:

4. elokuuta

Meg 2: The Trench

Vuoden 2018 Megalodon saa jatkoa. Jason Stathamin ja Wu Jingin tähdittämässä jatko-osassa tutkimusryhmä sukeltaa jälleen valtameren syvyyksiin. Työ saa kaoottisen käänteen, kun rikollinen kaivosoperaatio uhkaa heidän tehtäväänsä – vastassa on uhkaavien ympäristöhaasteiden lisäksi kolossaalisia jättiläishaita.

Ben Wheatleyn (Kill List, High Rise, Free Fire) ohjaaman toimintaseikkailun muissa rooleissa nähdään lisäksi muun muassa Sophia Cai, Page Kennedy, Sergio Peris-Mencheta, Skyler Samuels, Sienna Guillory ja Cliff Curtis.

Kesyttämätön (Ustyrlig)

Göteborgin elokuvajuhlilla parhaan pohjoismaisen elokuvan palkinnolla palkitussa, Malou Reymannin ohjaamassa tanskalaiselokuvassa jazz raikaa 1930-luvun Kööpenhaminan klubeilla. Maren (Emilie Kroyer Koppel) on köyhän perheen tyttö, joka tuntee elämän sykkivän suonissaan mutta nuoren naisen elämänjano on yhteiskunnalle liikaa.

Maren leimataan huonotapaiseksi ja hänet sijoitetaan Sprogøn saarelle laitokseen, joka on tarkoitettu henkisesti heikoille ja yhteiskuntaan sopeutumattomille naisille. Saarella Maren solmii ystävyyssuhteen kanssasisarensa Sørinen (Jessica Dinnage) kanssa ja naiset alkavat kapinoida – kauaskantoisin ja kohtalokkain seurauksin.

Greatest Days

Take That -musikaalielokuva seuraa viiden tytön ystäväporukkaa teini-iästä aikuisuuteen. Nuoruuden kohokohta 1990-luvulla on heidän fanittamansa poikabändin keikka, ja 25 vuotta myöhemmin ystävykset saavat jälleen mahdollisuuden mennä katsomaan suosikkibändiään. Vuosien saatossa heidän elämänsä ovat muuttuneet monin eri tavoin, mutta eeppinen konsertti ja bändi auttavat heitä huomaamaan, että ystävyyden hienoimmat ajat ovat kenties vasta edessäpäin.

Coky Giedroycin ohjaama elokuva perustuu Take That -hittimusikaaliin The Band ja se sisältää bändin kaikki suurimmat hitit. Bändin jäsenet Gary Barlow, Mark Owen ja Howard Donald ovat olleet mukana elokuvan teossa.

4 kärpästä harmaalla sametilla (4 mosche di velluto grigio)

Rockrumpali Roberto (Michael Brandon) tuntee olonsa ahdistuneeksi ja huomaa salaperäisen aurinkolasimiehen vainoavan häntä. Kun hän kohtaa stalkkerinsa, syntyy tappelu ja mies kaatuu kuolleena maahan. Joku on kuvannut tapahtuman, ja mysteeri pahenee, kun Robertoa kiristetään ja murhia raportoidaan lisää.

Vuosikausien ajan 4 kärpästä harmaalla sametilla oli Dario Argenton giallo-kauhutrillereistä se kaikkein harvinaisin. Suomeen elokuvaa yritettiin maahantuoda tuoreeltaan vuonna 1972, mutta poikkeuksellisesti silloinen levittäjä ei suostunut Valtion elokuvatarkastamon määräämiin leikkauksiin, joten esityslupaa ei herunut. Nyt klassikko saa vihdoin virallisen Suomen valkokangasensi-iltansa uutena 4K-restaurointina.

Muissa osissa nähdään Mimsy Farmer, Jean-Pierre Marielle ja Bud Spencer. Musiikin on säveltänyt Ennio Morricone.

The First Slam Dunk

Takehiko Inouen ohjaamassa ja käsikirjoittamassa anime-elokuvassa pelataan antaumuksella koripalloa. Shohokun lukion korisjoukkueen valon nopeudella kiitävä pelintekijä Ryota Miyagi panee vastustajien pään pyörälle. Ryota ja hänen joukkuekaverinsa, heittävä laituri Sakuragi, kiituri Rukawa, donkkaava sentteri Akagi ja takamies Mitsui haastavat toistaiseksi voittamattoman Sannon Kogyon joukkueen uskomattomaan mestaruusotteluun.

11. elokuuta

Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem

Rakastetut ninjakilpparit palaavat valkokankaille uudessa, Jeff Rowen ohjaamassa animaatioseikkailussa. Vuosien ajan kilpikonnaveljekset ovat eläneet suojassa ihmisten maailmalta, mutta nyt he ovat päättäneet valloittaa newyorkilaisten sydämet sankarillisten tekojensa kautta ja tulla hyväksytyiksi tavallisina teini-ikäisinä. Uuden ystävänsä April O’Neilin avustuksella he taistelevat salaperäistä rikollisjärjestöä vastaan, mutta pian he joutuvat kaikkien aikojen koetukseen, kun mutanttien armeija vapautetaan heidän kimppuunsa.

Alkuperäisissä äänirooleissa toimivat muun muassa Micah Abbey, Shamon Brown Jr., Hannibal Buress, Rose Byrne, Nicolas Cantu, John Cena, Jackie Chan, Ice Cube, Natasia Demetriou, Ayo Edebiri, Giancarlo Esposito, Post Malone, Brady Noon, Seth Rogen, Paul Rudd ja Maya Rudolph.

Haunted Mansion

Disney-teemapuistojen kummitustaloon pohjautuva Haunted Mansion kertoo uudelle paikkakunnalle muuttavasta äidistä (Rosario Dawson) ja tämän pojasta, jotka palkkaavat avukseen sekalaisen sakin henkimaailman hanslankareita karkottamaan kummituskartanossaan majailevat yliluonnolliset kuokkavieraat.

Justin Simienin ohjaamassa elokuvassa nähdään nimekäs näyttelijäkaarti, jossa Dawsonin lisäksi ovat mukana LaKeith Stanfield, Tiffany Haddish, Owen Wilson, Danny DeVito, Chase W. Dillon, Dan Levy, Jamie Lee Curtis ja hattulaatikkohaamuna Jared Leto. Elokuvasta on julkaistu aiempi versio vuonna 2003, jolloin pääosaa esitti Eddie Murphy.

Andra akten – Toinen näytös

Mårten Klingbergin ohjaamassa draamakomediassa juuri eläkkeelle jääneen Evan (Lena Olin) elämä voisi olla paremminkin. Evan ex-mies on muuttanut kadun toiselle puolelle uuden vaimonsa kanssa, ja hänen aikuinen poikansa on jostain käsittämättömästä syystä kyllästynyt ylisuojelevan äitinsä paapomiseen ja haluaakin enemmän omaa aikaa.

Evalle tarjoutuu yllättäen mahdollisuus työkeikkaan, josta hän ei voi kieltäytyä – suuri tähtinäyttelijä, hieman erikoinen Harald Skoog (Rolf Lassgård), on saanut aivohalvauksen ja tarvitsee kuntoutusta omassa kodissaan. Se mikä alkaa katastrofina, kasvaa lämpimäksi ystävyydeksi, orastavaksi elämäniloksi ja toivoksi siitä, ettei elämä olekaan vielä ohitse.

Talk to Me

A24-studion (Hereditary, Midsommar) uudessa kauhuelokuvassa joukko ystäviä huomaa voivansa saada yhteyden henkimaailmaan salaperäisen käden avulla. Yksi nuorista menee kuitenkin liian pitkälle ja päästää valloilleen kammottavia yliluonnollisia voimia.

Sundancen elokuvafestivaaleilla ylistävät arviot keränneen elokuvan ovat ohjanneet Youtubesta tunnetut kauhukaksoset Danny ja Michael Philippou. Vuoden 2023 pelottavimmaksi kauhuelokuvaksi nimetyn elokuvan keskeisissä rooleissa nähdään muun muassa ensimmäisen elokuvapääroolinsa tekevä Sophie Wilde sekä Miranda Otto.

18. elokuuta

Book Club – uusi luku (Book Club: The Next Chapter)

Vuonna 2018 julkaistun Book Club -elokuvan jatko-osassa tuttu ystävätärnelikko (Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen ja Mary Steenburgen) suuntaa lukupiirinsä ainutlaatuiselle tyttöjen hemmottelumatkalle Italiaan. Kun asiat karkaavat raiteiltaan ja salaisuudet alkavat paljastua, muuttuukin rentouttavaksi tarkoitettu lomamatka ikimuistoiseksi seikkailuksi Italian halki.

Elokuvan ohjaa ensimmäisen osan tapaan Bill Holderman. Muissa rooleissa mukana ovat muun muassa Craig T. Nelson, Giancarlo Giannini, Andy Garcia ja Don Johnson.

Dancing Queen

Aurora Gossén ohjaamassa draamaelokuvassa 12-vuotias Miina (Liv Elvira Kippersund Larsson) sekoaa, kun kuuluisa hiphop-tanssija ED Win (Viljar Knutsen Bjaadal) muuttaa kaupunkiin ja aloittaa hänen koulussaan. Miina rakastuu ja kun ED ilmoittaa perustavansa uuden tanssiryhmän kaupungin tanssikilpailua varten, Miina päättää mennä koe-esiintymiseen. Ongelma on vain, että hän ei osaa tanssia.

Koko perheen elokuva kertoo rakkaudesta, tanssista ja siitä, että pitää joskus uskaltaa heittäytyä tuntemattomaan saadakseen sen mitä haluaa.

Blue Beetle

Warner Bros. Pictures tuo valkokankaille uuden DC-supersankarin. Angel Manuel Soton ohjaamassa elokuvassa Jaime Reyes (Xolo Maridueña) palaa juuri lukion päättäneenä kotiseudulleen ja huomaa, ettei koti ole enää aivan ennallaan. Etsiessään elämän tarkoitusta kohtalo puuttuu peliin ja Jaime huomaa, että hänen hallussaan oleva skarabee onkin muinainen jäänne alienien teknologiasta. Skarabeen avulla Jaime saa ihmeelliset voimat ja hänestä tulee supersankari Blue Beetle.

Maridueñan lisäksi elokuvassa nähdään muun muassa Adriana Barraza, Damían Alcázar, Elpidia Carrillo, Bruna Marquezine, Raoul Max Trujillo, Susan Sarandon, Belissa Escobedo ja Harvey Guillén.

War Pony

Kaksi nuorta miestä (Jojo Bapteise Whiting ja Ladainian Crazy Thunder) kaipaa eroon asuinpaikkansa Pine Ridge -reservaatin köyhyydestä ja rajoituksista. Toimeliaisuudella ja kekseliäisyydellä he etsivät ulospääsyä, mutta tie on mutkainen eikä aina täysin lainmukainen.

War Pony on elokuva, jolla on suuri sydän. Se kertoo osasta Amerikkaa, jota kuvataan harvoin sisältäpäin. Rooleissa nähdään reservaatissa varttuneita amatöörinäyttelijöitä. Gina Gammellin ja näyttelijänä paremmin tunnetun Riley Keoughin ohjaama elokuva voitti Cannesin elokuvajuhlilla parhaan esikoiselokuvan Caméra d’Or -palkinnon.

Project Wolf Hunting

Kevään 2023 Night Visionsissa esitetty, Kim Hong-sunin ohjaama ja käsikirjoittama Project Wolf Hunting on toiminnalla ladattu, verevä kauhutrilleri, joka kertoo huippuvaarallisia rangaistusvankeja Filippiineiltä kotimaahansa Etelä-Koreaan kuljettavasta rahtilaivasta. Operaatiota valvoo poliisien ja vanginvartijoiden armoton eliittijoukko.

Tilanne räjähtää käsiin, kun osa vangeista vapautuu kahleistaan. Kapina eskaloituu äkkiä täydelliseksi verilöylyksi. Lisäkierroksia ilmaantuu laivan alimmalta kannelta, jonne kätketty salainen rahti osoittautuu vielä vaarallisemmaksi kuin kriittisimmän turvaluokituksen psykopaattiroistot. Rooleissa nähdään muun muassa Seo In-Guk, Jang Dong-Yoon, Jung So-Min, Choi Gwi-hwa, Ko Chang-Seok ja Son Jong-hak.

25. elokuuta

Gran Turismo

Neill Blomkampin ohjaama Gran Turismo on tositarinan inspiroima elokuva Jann Mardenborough’n (Archie Madekwe) matkasta pelaajasta kilpa-auton ratin taakse ammattilaiskuskiksi. Muissa rooleissa nähdään muun muassa David Harbour, Orlando Bloom, Djimon Hounsou, Darren Barnet ja Emelia Hartford.

Suuri kusetus (Strays)

Perinteiset koiraelokuvat haastava Suuri kusetus kertoo Reggiestä (äänenä Will Ferrell), naiivista ja parantumattoman optimistisesta borderterrieristä, joka joutuu ilkeän omistajansa Dougin (Will Forte) hylkäämäksi kaupungin koville kaduille. Kadulla Reggie kuitenkin löytää elämän tarkoituksen saadessaan seurakseen rääväsuisen bostoninterrieri Bugin (äänenä Jamie Foxx), viisaan Maggien (äänenä Isla Fisher) ja ahdistuneen Hunterin (äänenä Randall Park).

Aikuisemmalle yleisölle suunnatun törkykomedian on ohjannut Josh Greenbaum (Barb and Star Go to Vista Del Mar) ja käsikirjoittanut Dan Perrault (Players, American Vandal).

Universumin kaiut – Kaija Saariahon musiikki

Riitta Raskin dokumenttielokuva kertoo Pariisissa uransa luoneesta, modernin musiikin säveltäjästä Kaija Saariahosta, ja seuraa Saariahon kypsymistä ujosta helsinkiläistytöstä maailman arvostetuimmaksi nykysäveltäjäksi.

Dokumenttielokuva on kunnianosoitus Saariaholle, jonka musiikkia soitetaan laajasti eri puolilla maailmaa, konserttisaleissa, oopperalavoilla ja festivaaleilla. Dokumentissa teosten lähtöideoista ja taustoista kertovat säveltäjä itse sekä hänen työtoverinsa ja perheenjäsenensä.

Rikos on minun (Mon Crime)

Francois Ozonin ohjaamassa komediassa vuoden 1935 Pariisissa ei naisilla ole vielä äänioikeutta, ja mahakkaat tuottajat ja lipevät lakimiehet pyörittävät seurapiirejä ja liiketoimia. Aloitteleva näyttelijätär Madeleine (Nadia Terezkiewicz) ja työtön asianajaja Pauline (Rebecca Marder) jakavat halvan ullakkohuoneen, vaikka rahat eivät oikein riitä edes moisen murjun vuokraan. Madeleine joutuu syytteeseen tahmatassuisen tuottajan murhasta ja Pauline ryhtyy hänen asianajajakseen. Seuraa valtava seurapiirisirkus, mutta kuka oikeasti murhasi tuottajan?

Kotimaassaan Ranskassa reilusti yli miljoona katsojaa teattereihin koonnut kesähitti on samaan aikaan ovela bulevardikomedia ja feministinen parodia sekä originellin epäkorrekti farssi. Tähtikaartin kruunaa Isabelle Huppert.

Titina-terrieri Pohjoisnavalla (Titina)

Kajsa Næssin ohjaamassa koko perheen animaatioelokuvassa italialainen ilmalaivainsinööri Umberto Nobile nauttii rauhallisesta elämästä rakkaan koiransa Titinan kanssa. Eräänä päivänä norjalainen tutkimusmatkailija Roald Amundsen ottaa yhteyttä ja tilaa ilmalaivan valloittamaan Pohjoisnavan. Nobile tarttuu tilaisuuteen jäädä historiaan. Hän ottaa Titinan mukaansa, ja erikoinen kolmikko lähtee tutkimusmatkalle.

Tositarina menestyksestä ja tappioista nelijalkaisen Titinan silmin.

Muutokset ovat mahdollisia.