Uusimmat

HBO Maxin Chernobyl-sarjaan hurahtaneet saavat pian uutta katsottavaa Yle Areenaan

Kuva: Yle

02.10.2023 07:51 Muropaketin toimitus

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden tapahtumia kerrataan Yle Areenan uutuusdokumentissa.

Torstaina 5. lokakuuta Yle Areenaan lisätään kolmiosainen dokumenttisarja nimeltään Tšernobylin onnettomuus (The Chernobyl Disaster, Iso-Britannia 2022).

Dokumenttisarja kertoo aidon ja dramatisoidun kuvamateriaalin avulla Tšernobylin vuoden 1986 tuhoisan ydinonnettomuuden tarinan. Ydinreaktorin katastrofaalinen räjähdys muutti alueen autiomaaksi. Ihan pelkkään vanhan kertaukseen ei tarvitse tyytyä, sillä sarjassa käsitellään myös sitä, mitä tapahtui vuonna 2022, kun Venäjä otti haltuunsa ydinvoimala-alueen Ukrainan ja Valko-Venäjän rajalla.

Jaksojen teemat ovat:

Jakso 1: Räjähdys

”Huhtikuun 26. päivänä vuonna 1986 Tshernobylin ydinvoimalan henkilökunta valmistautuu tekemään testiä reaktori neljässä. Itse testi on rutiinia, mutta se toteutetaan tavalla, joka johtaa katastrofiin. Seuraa voimakas ja tuhoisa räjähdys, jossa kaksi henkilöä kuolee välittömästi ja monet saavat tappavan annoksen säteilyä.”

Jakso 3: Tulimyrsky

”Ydinvoimalan nelosreaktori on tulessa. Palomiesten letkut sulavat kuumuudessa ja ilmassa on metallinen maku. Radioaktiivinen säteily karkaa esteettä ja säteilyarvot ylittävät tappavan annoksen moninkertaisesti. Valvomossa testiä johtanut Anatoli Djatlov arvioi mikä meni pieleen.”

Jakso 3: Laskeuma

”Yhdeksän päivää onnettomuuden jälkeen säteilyarvot putoavat 99 prosenttia. Tapahtuneet päästöt ovat merkittäviä. Laskeuman saastuttamilla alueilla havaitaan 90-luvun puoliväliin mennessä vakavia terveysongelmia. Kun Venäjä hyökkää Ukrainaan vuonna 2022, uuden ydinvoimalaonnettomuuden mahdollisuus herättää pelkoa maailmalla.”

Yle TV2:lla Tšernobylin onnettomuus esitetään 19. lokakuuta alkaen.

Kiinnostus Tšernobylin tapahtumia kohtaan nousi uuteen nousuun vuonna 2019, kun HBO julkaisi kehutun minisarjan aiheesta. Chernobylin voi edelleen katsoa HBO Maxista.