Uusimmat

Dell esitteli miten Copilot-tekoälyä voi hyödyntää Windowsissa – elämää helpottavia ominaisuuksia

Kuva: © Microsoft

06.01.2024 15:38 Muropaketin toimitus

Microsoft tuo tohinalla Copilot-tekoälyavustajaa Windowsiin. Mutta mitä sillä oikein voi tehdä?

Dell päätti valistaa, mihin Copilot voisi taipua NPU (Neural Processing Unit) -yksiköllä varustetulla tietokoneella. Yksi toiminto on tietokoneen asetusten aiempaa helpompi säätäminen.

Copilot auttaa Dellin mukaan löytämään ja muuttamaan tietokoneen asetuksia. Yhdessä Dellin esimerkeistä Microsoftin chatbot tuo pyydettäessä esiin kannettavan tietokoneen ohjauslevyn valojen kirkkaussäädön.

Toisena apuna Copilot puolestaan säätää pyynnöstä tietokoneen virta-asetuksia, jotta kone toimisi mahdollisimman nopeasti. Samalla saa arvion akunkestosta uusilla asetuksilla.

Dellin mukaan Copilot osaisikin tehdä myös itsenäisiä säätöjä. Näihin kuuluisi ainakin tietoturva-asetusten muuttaminen, jos käyttäjä liittyy julkiseen WiFi-verkkoon, virransäästöasetusten vaihtaminen tilanteesta riippuen ja sellaisten ohjelmien sulkeminen, jotka aiheuttavat kaatumisen Windowsia käynnistettäessä.

Aiemmin on kerrottu, että Windowsin tekoälysovellutusten myötä käyttäjä saa tietoa, joka liittyy erilaisiin konteksteihin. Käyttäjä voisi esimerkiksi tiedustella epämääräiseen tyyliin, missä on tiedosto, jonka hän sai WhatsAppin kautta tietyltä henkilöltä. Tekoäly voisi vastata myös mikä näytönohjainajuri tietokoneessa on ilman valikoiden selailua.

Sekä Intel Meteor Lake- että Qualcomm Snapdragon X -suorittimissa on NPU-piiri. Molemmat suorittimet tulevat muun muassa Microsoftin seuraavan sukupolven Surface-mallistoon.

Muutakin uutta on tulossa tekoälyn vanavedessä, sillä Microsoft tuo näppäimistöihin uuden painikkeen, joka on omistettu Copilotille. Muutosta näppäimistöihin on kuvattu merkittävimmäksi kolmeen vuosikymmeneen.

Microsoft ylistää Copilot-näppäintä seuraavasti: ”käänteentekevä hetki Windows-matkallamme, jolla Copilot on sisäänkäynti PC-tietokoneiden tekoälyn maailmaan”.

Viimeisin iso, käyttäjien mieleen jäänyt painikkeen lisäys lienee Windows-näppäin, joka tuli Microsoft Natural Keyboard -näppäimistöön vuonna 1994. Ensimmäinen näppäimellä varustettu kannettava tietokone oli Gateway Solo.

LUE MYÖS: Microsoft panostaa tulevassa läppärissään tekoälyyn – mielessä Windows 12 ja ”todellinen” tekoälykokemus