Uusimmat

Arvostelu Marvel Studiosin uusi Agatha All Along -sarja jatkaa WandaVisionin tarinaa tavalla, joka suututtaa varmasti monet

Kuva: Chuck Zlotnick © 2024 MARVEL

19.09.2024 07:00 Helinä Laajalahti

Marvel Studiosin Agatha All Along jatkaa WandaVisionista tutun noidan tarinaa. Kathryn Hahnin tähdittämä sarja tulee varmastikin suututtamaan konservatiivit.

Marvel Studiosin WandaVision-sarjassa esiteltiin Kathryn Hahnin esittämä noita Agatha Harkness, joka sai Wanda Maximoffissa vastaansa itseään vahvemman taikuuden. WandaVisionin lopussa Agathan kohtalo ei näyttänyt kovinkaan ruusuiselta. Tänään Disney+:ssa alkava Agatha All Along kertoo voimansa ja identiteettinsä menettäneen Agathan tarinan tämän etsiessä tietään takaisin kohti taikuutta. Luvassa on ensimmäisten jaksojen perusteella myös jonkinasteinen kasvutarina hänen rakentaessaan persoonaansa uudelleen.

Uusi sarja onkin enemmän WandaVisionin jatko-osa kuin tämän spinoff.

Vahvasti visuaalisuuteen ja ulkokuoreen keskittyvä Agatha All Along on WandaVisionin tapaan sekoitus perinteisempää televisiota kuin nykyaikaiset vauhdikkaammat supersankariseikkailut. Se on myös sarja, joka liberaaleilla arvoillaan aivan varmasti onnistuu suututtamaan arvokonservatiivit – eikä pelkästään sisältämänsä noituuden vuoksi.

Agatha All Along on jo ehditty leimata Marvelin “homoimmaksi” sarjaksi, joten internetin “paha woke” -kitisijöille on tiedossa leveät ajat.

Agatha All Along / Kathryn Hahn

Kuva: © 2024 MARVEL

WandaVisionin jalanjäljissä

Agatha All Along alkaa hyvin saman tyyppisesti kuin WandaVision.

Hahnin esittämä päähahmo nähdään Agnes-nimisenä, elämän kolhimana etsivänä, joka työskentelee Westviewn poliisilaitoksella murhatutkimuksessa. Sarjan aloitus huijaakin katsojaa mukavasti näyttämällä ensihetkillään aivan perinteiseltä poliisisarjalta.

Agnesille alkaa kuitenkin jo ensimmäisen jakson aikana paljastua, ettei hänen elämänsä ehkä olekaan täysin totta. Yhtenä vaikuttajana tässä toimii Aubrey Plazan esittämä Rio, jolla selkeästikin on Agathan kanssa selvittämättömiä asioita menneisyydestä.

Keskeisenä katalyyttinä toimii kuitenkin hänen kotiinsa yllättäen pölähtävä 16-vuotias poika (Heartstopper-sarjasta tuttu Joe Locke), joka pyytää Agathalta apua päästäkseen salaperäiselle Noitien tielle.

Pojalla ei ole nimeä, minkä vuoksi Agatha päätyy kutsumaan tätä pelkästään nimellä Teen eli teini.

Yhdessä Agatha ja Teen alkavat kasata yhteen noitapiiriä voimansa syystä tai toisesta menettäneistä noidista (Ali Ahn, Patti LuPone, Sasheer Zamata), joiden kanssa he suuntaavat vaaralliselle Noitien tielle. Mukaan päätyy hieman sattumalta myös naapurin Mrs. Hart (Debra Jo Rupp).

Agatha All Along / Kathryn Hahn, Joe Locke

Kuva: Chuck Zlotnick © 2024 MARVEL

Vanhan koulukunnan käsityötä

Agatha All Alongin esteettinen samankaltaisuus WandaVisionin kanssa selittyy helposti sillä, että molemmat sarjat on luonut samainen Jac Schaeffer. Uudessa sarjassa vaihtoehtoisen todellisuuden teema ei kuitenkaan ole läsnä ensimmäisen jakson jälkeen yhtä vahvasti kuin “emosarjassa”. Samanhenkistä ideaa haetaan myöhemmin Noitien tiellä eteen tulevissa tehtävissä, missä hahmojen ulkoasu muuttuu tehtävän mukaan.

Agatha All Along on hyvin vahvasti visuaalinen, mutta sarjassa luotetaan vanhan koulukunnan estetiikkaan. Tietokone-efektejä on käytetty hyvin maltillisesti ja tekijät ovat valinneet sen sijaan käsin tehdyn maailman käsinkosketeltavine lavasteineen. Hahmot matkaavat Noitien tiellä kuin klassikkoelokuvassa The Wizard of Oz ikään. Tyypillisen Marvel-sarjan pintakiilto puuttuu tällä kertaa kokonaan.

Lavastuksella ja puvustuksella leikittelevä sarja keskittyy suurelta osin juuri ulkokuoreen – ainakin arvostelua varten ennakkoon saatujen neljän ensimmäisten jakson aikana. Teemallisesti sarja lähentelee dark fantasya, mutta on silti kevyttä, helposti katsottavaa viihdettä, jossa myös musiikki on tärkeässä roolissa. Musikaalikohtauksia (joissa hieman häiritsee se, ettei huulisynkka aina osu aivan kohdalleen) nähdään nimittäin enemmän kuin yksi.

Agatha All Along / Kathryn Hahn

Kuva: Chuck Zlotnick © 2024 MARVEL

Oma sarja muttei omaa sarjakuvaa

Agatha Harkness on siitä mielenkiintoinen Marvel-hahmo, ettei se ole koskaan saanut omaa sarjakuvaansa. Stan Leen ja Jack Kirbyn luoma, Ihmenelosissa vuonna 1970 ensiesiintymisensä tehnyt hahmo on seikkaillut sarjakuvien sivuilla vain sivuroolissa.

Tv-sarjan Agatha on monitahoinen siksi, että hahmo on totuttu näkemään pääasiallisesti pahiksena. Omassa sarjassaan hänestä on vaikea sanoa, onko hän lopulta hyvä vai paha – hän on itsekäs ja ajaa omaa asiaansa, mutta ei suoraviivaiseen pahistyyliin. Ja tämä tekee hahmosta arvaamattoman ja siksi kiehtovan.

Agatha All Along on sarjakuvamaisen kepeä viihdesarja, joka tarjoaa WandaVisionin fanisuosikille uuden mahdollisuuden kertoa oma tarinansa. Ensimmäiset jaksot vihjailevat jostakin hieman syvällisemmästäkin, mutta ainakin alkupuoliskollaan pintapuolisiin asioihin keskittyvä sarja tarjoaa pääasiassa Marvelille totuttuun tapaan hyvältä näyttävää, kepoista viihdettä WandaVisionin henkisissä jalanjäljissä.

Agatha All Along alkaa Disney+:ssa 19. syyskuuta kahden jakson voimin. Saimme yhdeksän jakson mittaisesta sarjasta katsottavaksi ennakkoon neljä ensimmäistä jaksoa.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat